Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 47 de voturi „pentru”, trei abţineri şi un vot „împotrivă”. Firea a precizat la începutul şedinţei că nu este impusă condiţia de căsătorie pentru oferirea acestui ajutor financiar.
„Am primit întrebarea dacă este treaba primăriei dacă sunt cupluri în Bucureşti care nu reuşesc să aibă copii sau dacă e treaba primăriei să recomande vizita la medic a femeilor însărcinate. Da, este treaba primăriei. Ca femeie, ca mamă, ca primar, spun că da, este treaba primăriei”, a spus Firea la începutul şedinţei de Consiliu.
„În România, rata fertilităţii scade alarmant. Se estimează că în acest ritm, în 2050 România va ajunge la o populaţie de doar 14 milioane de locuitori, faţă de aproximativ 19 milioane, cât sunt în prezent. (…) Unu din şase cupluri care încearcă să aibă un copil va avea dificultăţi în a obţine sarcina. Fertilitatea scade cu vârsta”, se arată în proiectul de hotărâre, semnat de primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Potrivit expunerii de motive, în România se fac anual 5.000 de fertilizări in vitro, de 10 ori mai puţine decât în Europa de Vest, existând însă anumite probleme din cauza cărora cuplurile nu pot avea copii, iar fertilizarea in vitro este singura soluţie.
„În aceste condiţii, se impune în continuare o intervenţie activă a Primăriei Capitalei în domeniul încurajării natalităţii şi a ratei fertilităţii, astfel încât cuplurile infertile să fie sprijinite în procesul conceperii copiilor prin procedura de reproducere asistată”, explică municipalitatea.
Astfel, Gabriela Firea propune acordarea de vouchere pentru realizarea fertilizării in vitro, în valoare de 10.800 de lei, echivalentul sumei de 3.000 de euro, sumă acordată în trei tranşe de câte 3.600 de lei. Primul voucher se acordă după procesarea cererii în baza primei scrisori medicale, al doilea se acordă înainte de efectuarea puncţiei ovariene în baza celei de-a doua scrisori medicale, iar al treilea voucher se acordă înainte de embriotransfer, în baza celei de-a treia scrisori medicale.
Se decontează una, două sau trei proceduri în decursul a 18 luni, pentru aceeaşi persoană, precizează municipalitatea.
De asemenea, se propune un buget multianual de 10,8 milioane de lei pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019, pentru aproximativ 1.000 de femei.
Criteriile de eligibilitate sunt: cuplurile infertile au indicaţie pentru procedura de fertilizare in vitro, membrii cuplului sunt asiguraţi medical, partenerul suferă de azoospermia, femeile au între 24 şi 45 de ani.
Dosarul pentru solicitarea ajutorului financiar trebuie să cuprindă cererea tip care se găseşte pe site-ul ASSMB, copii ale actelor de identitate ale ambilor parteneri, scrisoarea medicală cu indicaţia începerii procedurii de fertilizare in vitro eliberată de către o unitate sanitară publică sau privată acreditată, scrisoare medicală pentru realizarea puncţiei ovariene şi scrisoare medicală pentru embriotransfer.
De asemenea, femeile trebuie să aibă domiciliul stabil în Bucureşti sau să aibă reşedinţa în Bucureşti (viza obţinută cu cel puţin şase luni înainte de începerea proiectului).
Dosarul va fi depus la sediul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB).