Înţărcarea bebeluşului: Cele mai frecvente întrebări ale mămicilor

Intarcarea bebelusului reprezinta pasul in care copilul trece de la alaptarea la san catre alte surse de nutritie. Momentul in care se desfasoara aceasta tranzitie depinde de alegerea personala a mamei, care poate fi influentata de dorinta de intoarcere la locul de munca sau de starea de sanatate. Si intuitia mamicii joaca aici un rol important, pentru ca ii poate semnala care e momentul oportun pentru intarcare.
Alina Costache
28 mart. 2018, 20:31
Înţărcarea bebeluşului: Cele mai frecvente întrebări ale mămicilor

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii despre intarcarea bebelusului este ca reprezinta un proces gradat, ce necesita rabdare si intelegere atat din partea ta, cat si din partea micutului tau.

Cand incepe intarcarea bebelusului

Medicii pediatri recomanda sa iti hranesti bebelusul cu lapte in primele sase luni din viata. Dupa aceea, este indicat sa-i dai micutului o combinatie de alimente solide si lapte, pana cel putin la varsta de un an. Unii experti sustin ca dupa primul an este indicat sa incepi procesul de intarcare, deoarece atunci copilul este mai adaptabil la schimbari. De exemplu, un copil de doi ani s-ar putea sa fie mai atasat de alaptarea la san si mai putin flexibil la schimbare.

Astfel, un copil de un an va manca mai multe alimente solide si, in acest mod, isi va pierde mai repede interesul pentru alaptare. Supra-alimentarea va fi, de asemenea, o problema mai putin importanta pentru mame in aceasta perioada, deoarece nevoia de alaptare va scadea, astfel incat si productia de lapte se va diminua.

Nu trebuie sa ajungi in situatia in care intarcarea devine o problema de genul „totul sau nimic”. Unele femei aleg sa-si intarce bebelusii in timpul zilei, iar noaptea sa-i alapteze la san, in functie de programul de lucru. Unii copii refuza alaptarea la san chiar mai devreme decat voiau mamele lor sa-i intarce, iar alti copii incearca sa refuze intarcarea in momentul in care aceasta le este impusa de catre mamici. De asemenea, intarcarea este mai usoara daca bebelusul a primit lapte si dintr-o alta sursa. Asa ca poti incerca sa-i dai uneori lapte cu biberonul. Acest fapt le va permite si altor membri ai familiei sa-l hraneasca pe micut, facand posibila si situatia in care tu il poti lasa in grija altcuiva.

Daca vei decide sa-l intarci pe micut inainte de implinirea varstei de un an, trebuie sa-i pui la dispozitie lapte cu un continut mare de fier. Este indicat sa discuti cu un medic pentru a vedea ce gen de lapte e bun pentru bebelusul tau. In cazul in care micutul se apropie de varsta de un anisor, ia in considerare hranirea micutului cu ajutorul unei cescute, in loc de biberon. Desi unii copii sunt multumiti sa suga la san si asteapta ca mamicile sa ia decizia intarcarii pentru ei, altii vor da de inteles ca sunt pregatiti pentru intarcare. Acestia s-ar putea sa exprime nervozitate sau indiferenta cand sunt hraniti sau s-ar putea ca ei sa manance in reprize mai scurte decat o faceau inainte. Unii micuti par foarte distrasi cand mananca si alaptarea poate dura o vesnicie din acest motiv.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Singurul animal care vede mai multe culori decât omul. E o creatură bizară, dar care este și foarte inteligentă
Capital.ro
Lumea a pierdut cel mai iubit actor. Ne-a sfâșiat trecerea sa în neființă: Nu eram pregătit să mor
Playtech.ro
Cum poţi obţine sute de lei în plus la pensie, înainte de Paşte. Tot mai mulţi pensionari procedează aşa
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Americanii se pregătesc pentru momentul în care haosul va cuprinde lumea
wowbiz.ro
Gică Hagi, în doliu! A făcut anunțul trist în urmă cu puțin timp
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Programul Visa Waiver. Informațiile pe care le așteaptă toată România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Șapte polițiști au fost răniți și mai multe vehicule au fost distruse într-o urmărire cu final dramatic pe A1, în Marea Britanie
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care dispare din România. Proprietarii de terenuri nu o mai plătesc. Legea a intrat în vigoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Furtună POLARĂ în România, înainte de FLORII! Este URGIE în România!
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A fost lăsată de izbeliște Elena Lasconi de susținătorul din umbră?