UPDATE PRECIZRI ALEXANDER ADAMESCU: În acest moment, instanţa britanică a ridicat cauţiunea de care a beneficiat Alexander Adamescu, iar acesta este reţinut de autorităţile londoneze, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX de firma TNG & Alexander Adamescu.
„În urma unei corespondenţe oficiale între ziarul România Liberă şi Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, jurnaliştii români au trimis un Anglia un înscris a cărui autenticitate a fost contestată de Statul Român. Actul se referă la condiţiile de detenţie din penitenciarele din România. Prin urmare, motivul reţinerii este generat de o situaţie care nu i se poate imputa lui Alexander Adamescu şi nici redacţiei România Liberă”, se arată în comunicatul de presă remis joi MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor lui Alexander Adamescu, în cauză nu a fost deschis un dosar penal, iar fiul lui Dan Adamescu nu este cercetat penal pentru fals, ridicarea cauţiunii fiind decisă ca o măsură preventivă până la lămurirea situaţiei legate de documentul respectiv.
„Alexander Adamescu este încrezător că această suspiciune va fi demontată, având în vedere că înscrisul în cauză a fost depus aşa cum a fost primit din România, de la Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. Avem încredere în justiţia britanică că va analiza cu celeritate această chestiune.Timp doi ani, la fiecare termen Statul Român nu a demonstrat că are condiţii pentru cei aflaţi în detenţie”, se mai arată în comunicatul de presă transmis.
UPDATE, precizări DNA. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 358/VIII/3 din 25 martie 2016, ca urmare a solicitării formulate de procurorii anticorupție la data de 6 iunie 2016, Curtea de Apel București a emis un mandat european de arestare față de inculpatul ADAMESCU BOGDAN ALEXANDER, om de afaceri, cercetat de procurorii anticorupție pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită.
În baza mandatului european de arestare emis de autoritățile din România, având în vedere că inculpatul se află pe teritoriul Marii Britanii, a fost inițiată procedura de predare a acestuia, astfel încât să fie asigurată prezența sa în fața organelor judiciare.
Din informațiile primite de la autoritățile britanice a rezultat că, în cursul judecării procedurii de executare a mandatului european de arestare de către o instanță din Marea Britanie, la data de 31 ianuarie 2018, apărătorii inculpatului ADAMESCU BOGDAN ALEXANDER ar fi prezentat în fața instanței de judecată din Londra un document care ar fi fost emis, în aparență, de o instituție din România, respectiv Administrația Națională a Penitenciarelor. Documentul nu a fost însă asumat de Administrația Națională a Penitenciarelor.
Ca urmare a acestei situații, la termenul din data de 2 martie 2018, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, instanța de judecată din Londra a dispus, față de ADAMESCU BOGDAN ALEXANDER, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive. În data de 23 martie, instanța britanică a analizat cererea inculpatului Adamescu Bogdan Alexander de înlocuire a măsurii arestării preventive cu eliberarea pe cauțiune dar, nefiind convinsă de explicațiile oferite în legătură cu prezentarea acelui document, instanța a respins cererea.
Decizia finală privind executarea mandatului european de arestare a inculpatului urmează a fi luată de aceeași instanță.
Sursele citate de Libertatea arată că actele ar fi fost prezentate ca fiind de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar de fapt ar fi fost falsificate de către omul de afaceri.
La solicitarea procurorilor, instanţa britanică a decis ca Adamescu să nu beneficieze de posibilitatea eliberării pe cauţiune, el fiind arestat preventiv. Procedurile de extrădare în cazul acestuia s-au intensificat iar Adamescu jr. ar putea fi adus curând în România.
Citeşte şi: Extrădarea lui Alexander Adamescu a fost suspendată de o instanţă londoneză
În ordonanţa procurorilor DNA se arată că „în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander împreună cu tatăl său a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan”.