Ziua NATO. România este de 14 ani membră a Alianţei Nord-Atlantice. Mesaje de Ziua NATO

România, membră NATO din 2004, sărbătoreşte Ziua Alianţei în fiecare an în prima duminică din luna aprilie. Oficialii statului au adresat mesaje cu această ocazie.
Romania TV
01 apr. 2018, 09:02
Ziua NATO. România este de 14 ani membră a Alianţei Nord-Atlantice. Mesaje de Ziua NATO

România marchează Ziua NATO, începând din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie. La alegerea acestei zile s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

Ziua Alianţei Nord-Atlantice este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile unde există unităţi militare, în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români. Statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează, cu acest prilej, ceremonii militare, Ziua Porţilor Deschise, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane şi expoziţii.

Mesajul preşedintelui Iohannis

„Ca parte a celei mai puternice şi eficiente Alianţe de apărare colectivă din istorie, România are în NATO, de un deceniu şi jumătate, cea mai solidă garanţie de securitate a sa. La mulţi ani, NATO! La mulţi ani, România!”, a transmis Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, şeful statului a precizat că Ziua NATO reprezintă, pentru România, un moment special, cu o dublă semnificaţie.

„Aniversăm 69 de ani de la semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului de la Washington, actul de înfiinţare a Alianţei Nord-Atlantice şi, totodată, 14 ani de la aderarea, în martie 2004, la cea mai puternică Alianţă politico-militară din istorie. Vocaţia pro-occidentală a ţării noastre a primit, la acel moment, o confirmare fără echivoc. România a devenit oficial membru cu drepturi depline în cadrul familiei de naţiuni care îşi ghidează prezentul şi construiesc viitorul pe baza valorilor libertăţii, democraţiei şi statului de drept, precum şi a intereselor de securitate şi apărare comune”, a declarat Iohannis.

Mesajul premierului Dăncilă

„Marcăm astăzi Ziua NATO în România, pentru a 14-a oară, cu aceeaşi încredere ca la început în garanţia de securitate pe care ne-o oferă apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică. Toţi aceşti ani au însemnat o transformare profundă a Armatei Române într-o armată cu adevărat profesionistă, dar şi contribuţii substanţiale ale României la operaţiile şi misiunile NATO. Este un parcurs pe care ni l-am asumat cu toată responsabilitatea, ne bucurăm de încrederea şi respectul partenerilor noştri nord-atlantici şi vrem să demonstrăm în continuare că suntem un aliat credibil şi stabil în regiunea Mării Negre. Îmi exprim respectul pentru toţi cei care au contribuit la acest lucru, uneori, din păcate, chiar cu preţul sacrificiului suprem”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Mesajul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea

”Anul acesta, Ziua NATO are o însemnătate cu totul şi cu totul specială. Este un moment în care ne amintim, deopotrivă, de ceea ce reprezintă Alianţa pentru securitatea cetăţenilor României, dar şi de contribuţia şi rolul determinant al ţării noastre în asigurarea stabilităţii în regiunea în care trăim. România are un loc aparte în interiorul Alianţei. Şi acest lucru se datorează în bună măsură eforturilor conjugate pe care Guvernul şi Parlamentul României le-au susţinut constant în ultimii ani”, a scris duminică Dragnea pe Facebook.

El a reamintit că anul acesta se marchează 14 ani de când România e stat membru al NATO, precizând că ţara noastră şi-a câştigat statutul de aliat solid şi credibil prin respectarea în întregime a angajamentelor asumate la nivelul Alianţei.

”Pentru România, 2018 este al doilea an consecutiv în care alocăm 2% din PIB pentru Apărare, măsură pe care am susţinut-o personal, fără ezitare, în forurile decizionale”, a adăugat Dragnea.

Potrivit acestuia, România contribuie substanţial la securitatea Alianţei, prin participarea la misiunile şi operaţiunile NATO, fiind astăzi al patrulea contributor aliat în Afganistan.

”Acest efort a fost şi va fi în continuare susţinut de majoritatea parlamentară şi prin acest lucru demonstrăm tuturor cetăţenilor că România devine un furnizor solid de securitate în regiunea noastră, cu un aport semnificativ în contracararea tuturor ameninţărilor. Aşadar, avem toate motivele să celebrăm, anul acesta, Ziua NATO în România cu încredere spre viitor. O Românie prosperă pentru cetăţenii săi este o Românie care a dovedit că poate asigura securitate şi stabilitate în interiorul său, în interiorul Alianţei şi în proximitatea imediată”, a spus preşedintele Camerei,

Mesajul ministrului Apărării, Mihai Fifor

„Este o sărbătoare importantă pentru noi ca naţiune, prin semnificaţia sa profundă, deoarece marchează aderarea României la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Obiectiv strategic al României, integrarea în comunitatea euroatlantică a însemnat asumarea apartenenţei la o comunitate a valorilor şi a principiilor, bazată pe respect faţă de democraţie şi statul de drept pentru toate cele 29 de ţări membre. La 14 ani de la aderarea ţării noastre, românii beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate şi stabilitate din întreaga noastră istorie naţională. (…) Cu ocazia Zilei NATO, aduc un omagiu tuturor celor care şi-au jertfit viaţa, în teatrele de operaţii ori în misiuni executate pe teritoriul naţional, în numele ţării şi pentru ţară. Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Asigur familiile eroilor noştri că vor avea în Armata României permanent sprijin”, a arătat ministrul Mihai Fifor, în mesajul transmis cu acest prilej.

Mesajul MAE

„Apartenenţa la o Alianţă în care solidaritatea şi unitatea reverberează în deciziile colective ale membrilor săi are o semnificaţie deosebită pentru profilul României centenare. (…) România va continua să acţioneze, împreună cu ceilalţi aliaţi, în vederea consolidării eficienţei NATO şi a promovării valorilor şi obiectivelor noastre comune”, arată Ministerul de Externe, într-un comunicat.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai puternică mașină electrică? Modelul care își distruge orice rival va avea 1527 de cai putere și va atinge 100 km/h în doar 2 secunde
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Playtech.ro
Ți se rupe inima în bucăți! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile ȘOC au scăpat pe net
DailyBusiness
ZILE DE FOC în România. Caniculă şi disconfort termic accentuat în aproape toată ţara
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Recalcularea pensiilor. O pensionară este revoltată că a primit cu 500 de lei mai puțin: „Ce lege e asta? Să mă furați în halul ăsta?” 11.000 de plângeri au avut loc în doar o săptămână
Capital.ro
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Horoscopul lui Camelia Pătrăşcanu pentru septembrie 2024: zodiile avantajate, surprize și reușite în a doua jumătate a lunii!
MediaFlux
VÂRSTA de PENSIONARE CREȘTE și SCADE în același timp! RĂSTURNARE de la 1 SEPTEMBRIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...