Considerată o bucățică din lumina cerească, lumânarea de la botez este un dar neprețuit care nu trebuie niciodată îndepărtat din casa oricărui creștin. Potrivit tradiției, aceasta trebuie să fie aprinsă a doua zi, când nașa îi face baie micuțului, în credința că aceasta va ocroti sufletului copilului.
De asemenea, lumânarea de la botez va fi aprinsă la fiecare aniversare a copilului. Pentru a fi bine păstrată, lumânarea se învelește într-o pânză albă de bumbac și se pun alături ramuri de busuioc sfințit.
Fetele nemăritate trebuie să o aprindă de Paște
Tot tradiția spune că lumânarea de la botez se folosește în rugăciuni pentru însănătoșirea copilului. De asemenea, aceasta se aprinde când se descântă de deochi dar și de fetele nemăritate care trebuie să pună busuioc proaspăt la lumânarea lor de botez.
Este foarte bine să se roage pentru sănătatea, familie și pentru a le da Dumnezeu un soț iubitor și copii. De asemenea, lumânarea de la botez se aprinde când este o mare durere în familie dar și în Săptămâna Luminată, când mama se roagă pentru copiii săi.