„Partidul Democrat Liberal este în măsură să anunțe că a adunat numărul de semnături necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, având pe ordinea de zi citirea hotărârii Curții Constituționale privitoare la referendumul din 29 iulie”, se arată în comunicatul semant de către liderul de grup al deputaţilor PDL, Mircea Toader şi cel al senatorilor democrat-liberali, Cristian Rădulescu.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat, miercuri, pentru Mediafax, că PDL solicită convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului în cel mai scurt timp, pentru vineri, şi că PDL a strâns semnături în acest sens şi de la parlamentari ai minorităţilor şi ai UDMR.
„Cei doi preşedinţi sunt obligaţi să ţină cont de solicitarea noastră şi să convoace sesiunea în cel mai scurt timp, vineri”, a adăugat Toader.
El a mai spus că PDL a strâns semnăturile de la o treime din numărul parlamnetarilor, inclusiv de la reprezentanţii minorităţilor şi ai UDMR.
Regulamentele celor două Camere prevăd că pentru convocarea unei sesiuni extraordinare sunt necesare semnăturile a cel puţin o treime din numărul senatorilor şi din cel al deputaţilor.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţine că demersul PDL se suprapune pe cel al preşedinţilor Camerelor, din moment ce aceştia au convocat şedinţa Birourilor Permanente imediat ce au primit motivarea deciziei Curţii Constituţionale.
„Eu şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, am primit decizia la 15.30. Nu puteam să convoc Birourile peste două ore şi jumătate pentru că nu erau toţi membrii acestora în Bucureşti. Am vorbit chiar şi cu cei de la PDL, care au spus că ar fi bine să fie joi, la 12, pentru că nu sunt în Bucureşti. Am vorbit cu Ioan Oltean, cu Vasile Blaga, care au spus la 12”, a declarat Valeriu Zgonea la România TV.
Zgonea nu a exclus ca şedinţa comună de plen să aibă loc tot joi. „Teoretic, se poate, dar liderii grupurilor parlamentare trebuie să confirme că au membrii necesari pentru a asigura cvorumul”, a mai spus Zgonea.
Cei doi preşedinţi ai Camerelor au stabilit ca reunirea Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor în şedinţă comună a fost stabilită la ora 12.00, nefiind însă sigur că se va întruni numărul necesar de parlamentari pentru a asigura cvorumul. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat miercuri că marea parte a senatorilor şi deputaţilor se află în concediu, astfel încât există posibilitatea ca citirea hotărârii CCR să fie amânată.
„Am avut o discuţie cu liderii grupurilor parlamentare şi am decis ca mâine la ora 12 să convocăm Biroruile Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a luat act de hotărârea Curţii Constituţionale”, a declarat Valeriu Zgonea, precizând că asigurarea cvorumului ar putea fi problematică, întrucât mare parte dintre parlamentari nu se află în Bucureşti:
„După discuţiile pe care le-am avut, am constatat că mai mult de jumătate din membrii Birourilor Permanente nu sunt în localitate. Când CCR a anunţat că pe 31 august va fi decizia, după două campanii epuizante, deputaţii şi senatorii au pecat cu familiile în concedii, unii în ţară, mulţi nu sunt în ţară. Şi eu şi prereşedintle Senatului am vrut să respectăm procedurile şi am convocat Birourile Permamnente reunite mâine la ora 12”.
Procedural, după citirea deciziei în cadrul Birourilor Permanente, documentul urmează să fie prezentat în plenul reunit al celor două camere, fapt ce ar consimţi întoarcerea oficială la Cotroceni a lui Traian Băsescu.
Curtea Constituţională a anunţat, miercuri, că a transmis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor hotărârea privind referendumul din 29 iulie şi precizează că „hotărârea nu poate fi făcută publică până la prezentarea în Parlament”.”Cu adresele nr. 5461 şi 5462 din 22 august 2012, Curtea a transmis preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului copia hotărârii nr 6 din 21 august 2012, pentru luarea măsurilor necesare în vederea prezentării acestei hotărâri Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună”, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.
Atât judecătorii CCR, cât şi reprezentanţii Parlamentului au subliniat că nu pot face public conţinutul hotărârii Curţii până la citirea acesteia în plenul reunit.