Dieta cu efect anticoagulant

Organismul are propriul mod de a se se apăra împotriva hemoragiilor prin închegarea sângelui. Însă, în cazul anumitor afecțiuni, este recomandat ca sângele să fie cât mai subțire, prevenind apariția cheagurilor, ce pot pune viața în pericol.
Romania TV
04 apr. 2018, 08:57
Dieta cu efect anticoagulant

Bătăile neregulate ale inimii, adică fibrilațiile atriale, defectele congenitale, precum și operațiile predispun la apariția cheagurilor de sânge, care pot provoca accidente vasculare cerebrale. Pe lângă medicamentele prescrise de medic, unele alimente au rolul de a subția sângele. Cantitatea acestor alimente trebuie stabilită de medicul specialist, în caz contrar sângele se poate subția prea mult.

Alimente bogate în vitamina E

Având proprietăți antioxidante, vitamina solubilă E are rolul de preveni îngroșarea sângelui. Uleiurile vegetale, presate la rece, cum sunt cele de floarea-soarelui, de măsline sau de struguri, ovăzul, năutul, nucile, migdalele și spanacul sunt alimente bogate în vitamina E care nu trebuie să lipsească din alimentația celor cu probleme cardiovasculare.

Citeşte şi Fasolea, recomandată în curele de slăbire

Peștele gras

Tonul, somonul și macroul sunt peștii cu un conținut ridicat de acizi grași esențiali Omega-3. Sunt de ajuns cel puțin 2 porții de pește gras pe săptămână pentru a reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare. Pe lângă faptul că scad valorile trigliceridelor și ale tensiunii arteriale, acizii Omega-3 au proprietăți anticoagulante și sunt recomandați celor care suferă de ateroscleroză.

Magneziu, pentru vasele de sânge

Bananele, semințele de susan, cele de floarea-soarelui, cerealele integrale și ciocolata neagră sunt surse de magneziu. Acest mineral ajută la scăderea colesterolului rău și astfel sunt protejate vasele de sânge, care își recapătă elasticitatea, ceea ce scade riscul apariției unui accident vascular cerebral.

Ghimbirul

Deși este cunoscut mai mult pentru că alungă stările de greață, cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Maryland, Statele Unite, au descoperit că ghimbirul poate preveni apariția cheagurilor de sânge. Adăugat în preparate sau consumat sub formă de ceai, el protejează vasele de sânge și previne astfel bolile cardiovasculare și producerea accidentului vascular cerebral. În același timp, ghimbirul conține salicină, componenta principală a aspirinei, recomandată celor bolnavi de inimă. Alte condimente recomandate pentru subțierea sângelui suntceapa, usturoiul și hreanul.

Bine de știut

Vinul roșu conține resveratrol, o substanță cu rol în subțierea sângelui, împiedicând alipirea trombocitelor, a celulelor implicate în formarea cheagurilor de sânge. Cantitatea ideală este de 1 pahar de vin roșu pe zi.

Citeşte şi Această plantă stimulează eliminarea toxinelor

Sfatul specialistului

Dr. Mădălina Abagiu, medic rezident medicină internă, Clinica Polisano, Sibiu

Alimentele ce favorizează creșterea vâscozității sângelui și pot duce la apariția cheagurilor sangvine sunt în marea majoritate bogate în vitamina K. Pe de altă parte, aceasta previne calcifierea arterelor și asigură protecție împotriva afecțiunilor hepatice, osoase și a cancerului de prostată.

Printre acestea, se numără legume precum fasolea verde și boabe, mazărea verde, morcovii cruzi, țelina crudă, varza, conopida fiartă, castraveții murați și roșiile. În categoria alimentelor care trebuie consumate cu moderație se află și prunele uscate, iaurtul, sana și kefirul, precum și condimente: oregano, piper negru, cimbru uscat șibusuioc uscat.

Află în ce constă dieta care îți schimbă metabolismul AICI. 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii