Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Vasile Popa, a anunţat, miercuri, finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată a unui orădean acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2007-2011 orădeanul a înşelat 22 de firme cu peste 1,1 milioane de lei, achiziţionând mărfuri cu file CEC şi bilete la ordin fără acoperire în contul bancar.
„Specialist în comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu CEC-uri şi bilete la ordin, inculpatul a recrutat persoane tinere şi în căutarea unui loc de muncă, care au preluat părţile sociale ale unor societăţi, devenind astfel asociaţi unici, administratori sau directori cu specimen de semnătură pentru conturile deschise la unităţile bancare din Oradea. Ulterior, inculpatul a determinat persoanele respective să semneze instrumentele de plată pe care le-a folosit pentru plata produselor achiziţionate de la 22 de societăţi comerciale”, a explicat Popa.
Ulterior, din lipsă de disponibil în cont, biletele la ordin şi filele CEC au fost refuzate la plată, însă mărfurile cumpărate au fost valorificate de către inculpat, motiv pentru care prejudiciul este nerecuperat.
Pentru a nu fi prins, bărbatul a schimbat societăţile la anumite perioade de timp, schimbând totodată şi asociaţii, administratorii şi directorii.
„Pentru a fi mai credibil, a închiriat chiar şi un spaţiu, în Pasajul Vulturul Negru, pe care l-a amenajat ca birou şi unde aşa-zişii angajaţi se prezentau în timpul programului de muncă”, a spus procurorul, arătând că, în total, anchetatorii au găsit zece persoane, toţi tineri cu vârste de până în 30 ani, de care bărbatul s-a folosit pentru a-şi comite înşelăciunile şi care au scăpat de proces, fiind scoşi de sub urmărire penală şi amendaţi administrativ.
Orădeanul a fost însă trimis în judecată, iar în rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut şi faptul că are multiple antecedente penale.
Bărbatul este judecat în prezent pentru înşelăciuni şi într-un alt dosar, cu un prejudiciu de peste 1,5 milioane de lei.
De asemenea, în perioada 1993 – 2007 el a fost condamnat pentru furt, ultraj, abuz de încredere şi înşelăciune. În plus, el este eliberat condiţionat, cu un rest de 676 de zile din executarea ultimei sale pedepse, respectiv cinci ani şi şase luni de închisoare.