„Toate dezvăluirile din ultimii ani cu privire la implicarea abuzivă, ilegală şi necunostituţională a unor membri ai serviciilor de informaţii în viaţa politică, economică şi socială românească, precum şi cu privire la grava afectare, de către aceştia, a bunului mers al Justiţiei, culminând cu desecretizarea protocolului SRI – Parchetul General, alcătuiesc un tablou general oribil, în care şefii serviciilor secrete ajung să conducă, din umbră, întreaga ţară”, se arată în expunerea de motive.
„Deşi, în state cu democraţie consolidată, mandatele şefilor serviciilor secrete sunt scurte (în SUA, de pildă, media mandatelor directorilor CIA este de puţin peste trei ani), în România s-a ajuns la situaţia absolut aberantă în care unele persoane ocupă funcţii de conducere în serviciile de informaţii mai mult chiar decât perioada maximă cât poate reprezenta România un Preşedinte ales. Avem cazuri de şefi de servicii care fie au ocupat, fie ocupă şi în momentul de faţă funcţii de directori sau prim-adjuncţi ai serviciilor de informaţii de mai bine de zece ani!”, mai spune Liviu Pleşoianu, potrivit Mediafax.
Parlamentarul este de părere că „beţia de putere” a serviciilor poate fi oprită prin limitarea mandatelor şefilor de servicii de informaţii.
„Este necesar ca directorii, prim-adjuncţii şi adjuncţii să fie numiţi pentru un singur mandat, de maximum patru ani. În timpul mandatului de cinci ani al Preşedintelui României, ar trebui să existe cel puţin o schimbare de şefi de servicii. De asemenea, mandatul şefilor din servicii nu ar trebui să depăşească mandatul de patru ani al parlamentarilor, ca membri ai forului reprezentativ suprem al României. Concret, prezentul proiect de lege operează o singură modificare, astfel: directorul serviciului, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia vor fi numiţi pentru un singur mandat, de maximum patru ani”, se mai arată în expunerea de motive.