HRISTOS A ÎNVIAT! Paştele, sărbătoarea Învierii Mântuitorului. Tradiţii şi obiceiuri

HRISTOS A ÎNVIAT! Creştinii ortodocşi celebrează PAŞTELE sau ziua Învierii Mântuitorului. Paştele este o sărbătoare a bucuriei, o bucurie asemănătoare celei a apostolilor când l-au văzut pe Iisus înviat. Învierea Domnului este sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă. Începând cu ziua de Paşte până la Înălţare, oamenii se vor saluta cu expresia: "Hristos a înviat! Adevărat, a înviat!".
Romania TV
07 apr. 2018, 20:48
HRISTOS A ÎNVIAT! Paştele, sărbătoarea Învierii Mântuitorului. Tradiţii şi obiceiuri

Milioane de români merg în Noaptea de Înviere la slujbă pentru a primit binecuvântarea binecuvântarea Domnului. Credincioşii merg să ia Lumina Sfântă, să se roage pentru sănătate şi pentru o viaţă mai bună.

Învierea Domnului, numită şi sărbătoarea Paştilor, adică ziua în care răul şi viclenia vor fi lăsate deoparte, îmbrăcând haina adevărului şi a bucuriei, este cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii. Este sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. Învierea Domnului este celebrată duminică de ortodocşi.

Cum va fi vremea în noaptea de Înviere şi în zilele de Paşte

La ora 24:00, preoţii au ieşit din altarele lăcaşurilor de cult pentru a le transmite credincioşilor mesajul „Hristos a înviat” şi pentru a le oferi Lumina Sfântă. Sărbătoarea aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului şi este asociată cu ritualuri şi tradiţii religioase, printre care şi cea a salutului „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 – 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc despre care se spune că pogoară din cer.

FELICITARI DE PASTE 2018. Cele mai frumoase mesaje de Paste pentru cei dragi

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE PAŞTE. De ce trebuie să păstrezi lumânarea de la Înviere în casă tot anul

Ziua Învierii Domnului, cunoscută şi sub numele de Paşti, începe, din punct de vedere liturgic, sâmbătă noaptea, întrucât se spune că mormântul s-a deschis la miezul nopţii şi atunci a înviat Hristos.

MESAJE DE PAŞTE 2018. Cele mai frumoase urări de Paşte pentru cei dragi

La Slujba Învierii, românii vin să ia lumina, pe care o duc apoi în casele lor. Lumânarea de Înviere este purtată în mână de fiecare creştin în noaptea Învierii şi este aprinsă din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Aceasta lumânare este simbolul învierii, al biruinţei vieţii asupra morţii şi a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului. Mulţi păstrează restul de lumânare rămasă nearsă după slujbă şi o aprind în cursul anului în cazul în care au un mare necaz în casă.

Mielul sacrificat de Paşte simbolizează jertfa făcută de Mântuitorul Hristos pentru iertarea păcatelor lumii. De acea, în ziua de Paşte creştinii obişnuiesc să pună de masă pe lângă ouă vopsite, pască şi cozonac, drob de miel, friptură de miel, stufat de miel. De asemenea, sunt zone în România în care de pe masa de Paşte nu lipseşte peştele. 

În tradiţia populară, se crede că ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase, ele vindecând boli şi protejând animalele din gospodărie. În dimineaţa primei zile de Paşti, copiii se spală pe faţă cu apă dintr-un vas în care s-au pus de seara un ou roşu şi un bănuţ de argint, astfel, spunându-se că, tot anul, copiii vor fi sănătoşi şi rumeni la faţă precum oul de Paşti şi curaţi ca argintul.

Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.

De Paşte, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă, bucuria fiind sentimentul predominant.

Numele sărbătorii derivă din cuvântul ebraic „pesah”, care înseamnă „trecere”, dar şi din termenul egiptean cu acelaşi înţeles „paseh”.

În duminica Paştelui, se crede că:

  • Cine moare în ziua de Paşti sau în Săptămâna Luminată va merge direct în Rai deoarece în această perioadă porţile Iadului sunt închise.
  • De Paşti cine merge la biserică pune în sân un ou roşu ca să fie totdeauna rumen la faţă.
  • Se spune că toţi cei care ciocnesc ouă roşii unul cu altul se vor vedea pe lumea cealaltă.
  • Cojile ouălor roşii nu se aruncă afară în ziua de Paşti pentru că se duce norocul.
  • Fetele mari şi flăcăii tineri se uită în apa din fântână când se întorc de la slujbă, ca să fie frumoşi tot anul.
  • Cine mânăncă în ziua de Paşti caş, va fi tot anul alb la faţă.
  • În ziua de Paşti e bine să se consume întâi carne de peşte sau de pasăre, pentru ca oamnii să fie iuţi ca peştii şi uşori ca păsările în anul ce urmează.
  • De o parte şi alta a pragului casei se pune o glie de iarbă verde ca să fie belşug în casă.
  • Usturoiul sfinţit în această zi împreună cu smirnă şi busuioc este folosit de fete ca să fie plăcute şi apărate de farmece. Usturoiul şi busuiocul acestea, semănate ca să se înmulţească, sunt bune de leac.
  • Cu lumânarea de la Înviere se înconjoară casa ca să fie protejată. Lumânările de la Înviere se păstrează tot anul şi se aprind pe timp de furtună, inundaţii, fulgere.

PROGRAMUL metroului şi al RATB de Paşte. Trenuri anulate şi programul CFR în perioada Sărbătorilor pascale 2018

Metrourile vor circula în noaptea de Înviere, informează Metrorex. Şi RATB va avea program special de Paşte. În noaptea de Înviere, pe lângă liniile de noapte care leagă periferia de zona centrală a Capitalei, vor circula toată noaptea şi tramvaiele liniei 41. De asemenea, zeci de trenuri vor fi anulate în perioada Sărbătorilor Pascale 2018.

umina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în România şi oferită apoi credincioşilor la slujba de Înviere. Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul: E vorba de lumina iubirii

„E vorba de lumina credinţelor, a faptelor bune şi a iubirii, care trebuie să ne însoţească pe toţi. (..) Au fost la Ierusalim foarte mulţi români din ţară şi din diaspora (..), foarte mulţi români care vin asemenea credincioşilor din vremea Mântuitorului, care vin de departe. (…) Noi dorim ca toţi fiii pământului românesc să se asemene fiilor luminii, să umble în lumină după cum ne-a recomandat Mântuitorul. (..) Dorim să întâmpinăm cu toţii aşa cum se cuvine această mare sărbătoare a Învierii, să ne bucurăm de darurile pe care Mântuitorul cel înviat din morţi le-a daruti. (..) Această bucurie şi lumină a Învierii să o păstrăm mereu în vieţile noastre”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la sosirea în România.

O delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a adus Sfânta Lumină de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special, închiriat de Patriarhie.

Sfânta Lumină a fost oferită la slujba de Înviere (orele 24.00), de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

 

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne cheamă să oferim iubire milostivă celor din jur 

„Învierea lui Hristos este temelia Învierii tuturor oamenilor. , ne învaţă Sfântul Apotol Pavel, în Epistola întâi către corinteni. Viaţa omenirii întregi este îndreptată către Înviere, iar universul fizic actual este îndreptat către un cer nou şi un pământ nou, în care moarte nu va mai fi, cum ne spune Cartea Apocalipsei, capitolul 21. Întrucât Sărbătoarea Sfintelor Paşti este sărbătoarea biruinţei vieţii asupra morţii, şi a bucuriei asupra întristării, ea ne cheamă să oferim celor din jurul nostru iubire milostivă, pace şi bucurie, mai ales celor orfani, bolnavi, săraci, îndoliaţi şi singuri. Cu prilejul Sfintelor Paşti, vă adresăm tuturor sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, împreună cu salutul pascal Hristos a Înviat!”, a fost mesajul transmis sâmbătă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Duminică spre prânz, credincioşii sunt aşteptaţi la biserică pentru slujba cunoscută ca „A doua Înviere”, la care vor fi citite, în 12 limbi, versetele 19-25 din capitolul XX al Evangheliei după Ioan.

Săptămâna de după Înviere se numeşte Săptămâna Luminată, în care nu se mai posteşte. Conform tradiţiei, în Sâmbăta Mare şi în zilele de Paşte (duminică, luni şi marţi), nu se spală rufe, acest obicei fiind menţinut în unele locuri până în joia din Săptămâna Luminată.

Data sărbătoririi Paştelui are la bază două fenomene astronomice: echinocţiul de primăvară şi mişcarea de rotaţie a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paştele este sărbătorit în duminica imediat următoare primei luni pline de după echinocţiul de primăvară.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Răsturnare totală de situație. Călin Georgescu a făcut anunțul chiar acum: Nu am fost în stare!
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Ce o înnebunește pe Elena Lasconi: Asta este slăbiciunea mea
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură de la Comisia Europeană. Decizie pentru Călin Georgescu: Ilegal
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Schaeffler închide două fabrici în Europa și mută producția în Slovacia și România
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie