Incidentul ruso-american a avut loc în timp ce distrugătorul Donald Cook, aparţinând Forţelor Navale americane, se deplasa din portul cipriot Larnaca spre apele teritoriale siriene. Avioane de vânătoare ruse au zburat la altitudine mică, apropiindu-se periculos de nava militară americană, potrivit cotidianului Hurriyet.
În momentul de faţă, distrugătorul SUA se află la circa 100 de kilometri de portul sirian Tartus, unde este o bază militară rusă.
Incidentul intervine în contextul în care Administraţia Donald Trump ameninţă cu un atac în Siria, unul dintre aliaţii Rusiei, după un incident chimic produs la periferia Damascului.
Preşedintele Donald Trump a ameninţat că ar putea ordona un atac militar punctual ca reacţie la presupusul bombardament chimic produs sâmbătă în localitatea Duma, la periferia Damascului.
Iranul intră pe scena siriană şi ameninţă Israelul
Şi, pentru ca situaţia să se complice şi mai mult, Teheranul a promis o ripostă după uciderea a şapte iranieni într-un atac aerian care a avut loc în Siria şi a fost atribuit Israelului. Mai multe mass-media din Iran au revizuit marţi în creştere, la şapte morţi (anterior se vorbea de patru) bilanţul victimelor iraniene ale atacului ce a vizat luni baza aeriană T-4 din provincia siriană Homs. Iranul, Siria şi Rusia au pus pe seama Israelului responsabilitatea acestui raid, în care au murit în total 14 oameni, conform ultimului bilanţ.
„Atacul regimului sionist în Siria nu va rămâne fără răspuns„, a declarat Ali Akbar Velayati, consilier al Ghidului Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, citat de agenţia iraniană Isna, la sosirea sa la Damasc pentru o întrevedere cu preşedintele sirian Bashar al-Assad. Iranul este, alături de Rusia, unul dintre principalii susţinători ai regimului de la Damasc şi a jucat un rol important în recentele victorii ale forţelor guvernamentale siriene.
Iranul a trimis în Siria mii de combatanţi prezentaţi drept ‘voluntari’ veniţi din Iran, dar şi din Afganistan sau Pakistan, şi antrenaţi la faţa locului de ‘consilieri militari’ iranieni. Ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, i-a răspuns la rândul său preşedintelui american Donald Trump, după ce Casa Albă a pus în discuţie responsabilitatea Iranului şi Rusiei într-un recent atac comis aparent cu arme chimică împotriva unui bastion al insurgenţilor sirieni.
„Iranul nu a încetat niciodată să condamne utilizarea de arme chimice indiferent de cine şi a fost el însuşi victima utilizării lor de către Saddam (Hussein) cu susţinerea SUA„, a notat Zarif pe contul său de Twitter, cu referire la atacurile cu arme chimice întreprinse împotriva Republicii Islamice de către armata dictatorului irakian Saddam Hussein, în timpul războiului dintre Irak şi Iran (1980-1988). „Ameninţările (lui Trump) de a repeta agresiunile impulsive sunt simptomatice pentru politica americană care îi ajută pe extremişti„, a adăugat Zarif.