Femeia în vârstă de 33 de ani a fost externată luni din spitalul din Salisbury şi dusă într-o locaţie sigură. Iulia susţine că a fost tratată „cu o experienţă clinică evidentă şi cu multă bunătate” în Marea Britanie.
Prin intermediul unui comunicat transmis de poliţia britanică, Iulia Skripal a precizat că încă nu este într-o condiţie fizică suficient de bună pentru a da un interviu, dar a subliniat că „nimeni nu vorbeşte în numele meu sau a tatălui meu”.
„Am acces la prieteni şi la familie şi am aflat de contactele specifice din partea ambasadei Rusiei, care mi-a oferit cu amabilitate asistenţa în orice mod. În momentul de faţă, nu doresc să apelez la serviciile lor, dar dacă mă răzgândesc ştiu cum să îi contactez. Nu sunt încă suficient de puternică pentru a oferi un interviu complet în presă, dar sper că într-o zi să pot să fac acest lucru. Îi mulţumesc verişoarei mele Viktoria pentru îngrijorarea faţă de situaţia noastră, dar îi cer să nu mă viziteze şi să nu mă contacteze pentru moment”, a transmis Iulia Skripal.
Ambasada Rusiei la Londra a precizat că nu a primit acces consular pentru a discuta cu Iulia Skripal şi că se îndoieşte de autenticitatea comunicatului făcut public de poliţia britanică.
„Continuăm să insistăm pentru o întâlnire cu cu Iulia şi Serghei Skripal. Situaţia lor arată tot mai mult ca o detenţie sau închisoare. Cum am mai spus, vrem să ne asigurăm că acel comunicat provine de la Iulia. Avem mari îndoieli în privinţa asta. Textul este în mod evident formulat în aşa fel încât să susţină declaraţiile autorităţilor britanice şi, în acelaşi timp, să excludă posibilele contacte ale Iuliei cu lumea exterioară, consuli, jurnalişti, rude”, a transmis diplomaţia rusă.
La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică, iar Serghei Skripal se află în stare gravă.
SUA, Canada, Australia şi 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova. Ca răspuns, autorităţile de la Moscova au luat măsuri similare, respingând toate acuzaţiile.