STUDIU: Sedentarismul dăunează regiunilor creierului cu rol esenţial în procesul de formare a amintirilor

Statul jos prea mult timp afectează sănătatea creierului persoanelor aflate la jumătatea vieţii şi a vârstnicilor, conform unui studiu efectuat în Statele Unite şi publicat săptămâna aceasta, citat de UPI.
Alina Costache
14 apr. 2018, 10:30
STUDIU: Sedentarismul dăunează regiunilor creierului cu rol esenţial în procesul de formare a amintirilor

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) a descoperit că un comportament sedentar manifestat pe perioade îndelungate afectează sănătatea creierului prin subţierea cortexului cerebral şi, în plus, creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă şi a diabetului, dar şi de deces prematur.

În concluziile cercetării, publicate joi în jurnalul ştiinţific PLOS One, oamenii de ştiinţă au notat că sedentarismul dăunează regiunilor creierului cu rol esenţial în procesul de formare a amintirilor afectând grosimea lobului temporal median, o structură ce include hipocampul. De asemenea, ei au descoperit că o creştere a nivelului de activitate fizică nu este suficientă pentru a îndepărta în mod considerabil efectele dăunătoare ale unei vieţi sedentare.

Subţierea cortexului cerebral poate fi un fenomen precursor declinului cognitiv şi al instalării demenţei la persoanele aflate la jumătatea vieţii şi la vârstnici.

Cercetătorii de la UCLA au studiat 35 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 75 de ani. Acestea au indicat nivelul de activitate fizică şi numărul mediu de ore petrecute zilnic pe scaun în săptămâna anterioară studiului.

Fiecare persoană a fost supusă unui test de imagistică prin rezonanţă magnetică de înaltă rezoluţie prin care au putut fi observate detalii ale lobului temporal median.

Perioadele petrecute stând jos au variat între trei ore şi 15 ore pe zi.

„Cu fiecare oră petrecută jos se observă o scădere cu 2% a grosimii” lobului temporal median, a indicat autoarea principală a studiului, Prabha Siddarth, biostatistician în cadrul Institutului Semel pentru cercetări în domeniul neurologiei şi a comportamentului uman de la UCLA.

Cercetătorii nu au descoperit nicio asociere semnificativă între creşterea nivelurilor de activitate fizică şi grosimea lobului temporal median, însă Siddarth a precizat că mesajul cercetătorilor nu este că activitatea fizică nu ar avea efecte pozitive. Potrivit acesteia, studiile au demonstrat că mişcarea îmbunătăţeşte grosimea cortexului cerebral şi prezintă de asemenea şi alte beneficii fizice, precum îmbunătăţirea sănătăţii cardiace.

Siddarth a menţionat că grosimea cortexului cerebral poate fi menţinută prin întreruperea perioadelor sedentare. Acest lucru „ar fi posibil dacă nu am sta jos în mod continuu pentru perioade lungi de timp”, a spus ea.

„Niciuna dintre persoanele incluse în studiu nu au fost întrebate despre perioadele petrecute jos în care creierul a fost menţinut ocupat cu activităţi precum Sudoku. Toate acestea trebuie lămurite”, a adăugat cercetătoarea.

Oamenii de ştiinţă au indicat că sunt necesare studii aprofundate pe tema urmărilor comportamentului sedentar în vederea reducerii efectelor negative ale „epidemiei globale de inactivitate fizică şi stil de viaţă sedentar”.

Citeşte şi Persoanele care se culcă târziu au un risc de mortalitate mai ridicat decât cei care dorm devreme

 

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
O tânără a murit după ce a mâncat un sendviș banal. Ingredientul care i-a fost fatal Anei
Capital.ro
Decizia venită astăzi pentru Elena Udrea. Tribunalul Prahova a stabilit
Playtech.ro
Câte grade pe scara Richter ar putea avea cel mai mare cutremur în România: ”Este calculat pentru zona Vrancea”
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Cel mai vizionat videoclip pe TikTok. Nimeni nu-i înțelege succesul
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
A murit Bogdan Teodorescu! Jurnalistul și analistul politic s-a stins din viață la 61 de ani
Cancan.ro
Cele mai OBRAZNICE apariții în mall! Vedetele s-au mulat de tot și le-au arătat bărbaților TOT. Recunoști cine sunt posesoarele din imagine?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut unul din cei mai mari actori ai țării. A fost o legendă. Nimeni nu va mai fi ca el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
Doliu în România! A murit subit astăzi!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card