Parchetul ÎCCJ inventariază protocoalele. Acorduri de colaborare cu MAI, Ministerul Justiţiei, ÎCCJ şi CSM

La Parchetul General este în curs de derulare o procedură de centralizare şi actualizare a protocoalelor în vigoare, încheiate cu alte instituţii publice. Până în prezent au fost identificate acorduri cu mai multe instituţii, printre care MAI, Ministerul Justiţiei, ÎCCJ şi CSM, potrivit instituţiei.  
Alina Costache
17 apr. 2018, 06:24
Parchetul ÎCCJ inventariază protocoalele. Acorduri de colaborare cu MAI, Ministerul Justiţiei, ÎCCJ şi CSM

„La nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este în curs de derulare o procedură de centralizare şi actualizare a acordurilor de colaborare şi a protocoalelor în vigoare, încheiate cu alte instituţii ale statului şi organizaţii publice”, precizează Parchetul General, într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX.

„Până în prezent au fost identificate protocoale şi acorduri de colaborare cu următoarele entităţi: Ministerul Afacerilor Interne şi structuri ale acestuia, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Consiliul de Mediere, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Academia Română, Ministerul Mediului, Biblioteca Naţională a României, Centrul de resurse juridice, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, Greenpeace România”, potrivit sursei citate.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) precizează că „iniţiativa încheierii acestor protocoale sau acorduri de colaborare a fost comună, având în vedere că necesitatea încheierii a fost dată în egală măsură de realizarea atribuţiilor legale proprii ale fiecărei părţi”.

„În ceea ce priveşte protocoalele clasificate, menţionăm că potrivit art. 2 alin. 2 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, ”accesul la informaţiile clasificate este permis numai în cazurile, în condiţiile şi prin respectarea procedurilor prevăzute de lege””, mai  arată instituţia.

Protocoalele încheiate între instituţii ale statului au ajuns în atenţia opiniei publice odată cu apariţia informaţiilor referitoare la acordul încheiat în anul 2009 între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii, existând suspiciuni cu privire la implicarea ofiţerilor Serviciului în anchetele penale. Mai mult, există plângeri penale privind efectele protocolului, acesta fiind invocat şi în procesele penale, mai mulţi inculpaţi considerând că probele din dosare au fost obţinute ilegal, în baza acestui document.

Protocolul dintre SRI şi Parchetul General a fost făcut public recent, după ce a fost în vigoare timp de 7 ani. Documentul a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Niţu (prim-adjunct al Procurorului general) şi Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) şi aprobat de Laura Codruţa Kovesi (procuror general la acea dată) şi George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află „constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2”. Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schimbare majoră la SGR care se aplică la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. Dispare garanția de 50 de bani, ce vor primi oamenii în schimb
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Marea Autostradă, aproape gata. Se va circula ca pe circuitul de Formula 1
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul