Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, președintele Klaus Iohannis a subliniat că apreciază în mod deosebit dinamica pozitivă a relațiilor dintre România și EAU, care sunt foarte bune la nivel politic, și a salutat desfășurarea primei reuniuni a Comisie Mixte de Cooperare, care reprezintă un pas concret pe linia aprofundării cooperării bilaterale pe toate planurile de interes comun, cu accent în ceea ce priveşte domeniul economic.
Președintele României a încurajat ca această reuniune să fie urmată de măsuri rapide și eficiente de implementare a celor stabilite în cadrul lucrărilor. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că eforturile de dinamizare a schimburilor comerciale şi a investițiilor rămân o prioritate în relația cu EAU, care sunt primul partener economic al României din regiunea Golfului. În acest sens, Forumul de Afaceri bilateral, care se va desfășura astăzi, reprezintă un impuls pentru valorificarea potențialului relației economice dintre România şi EAU.
Ministrul de stat al EAU a subliniat că vizita sa, pe parcursul căreia este însoțit de o amplă delegație de reprezentanți ai instituțiilor publice și ai sectorului privat din ţara sa, a fost deosebit de fructuoasă și că au fost identificate proiecte concrete de potențiale investiții, cu accent pe domeniile energie, transport, infrastructură, logistică, agricultură, turism sau imobiliare. De asemenea, înaltul oficial a transmis dorința și determinarea conducerii EAU de a deschide un nou capitol în relația cu România, pe care o consideră de importanţă strategică. Președintele României a salutat această propunere și a asigurat că se va implica pentru sprijinirea acestui deziderat.
Președintele Klaus Iohannis a mulțumit, cu acest prilej, și pentru modul deschis în care EAU tratează comunitatea de români aflată pe teritoriul său, care este foarte bine integrată și contribuie în mod substanțial la dezvoltarea societății emirateze.
Totodată, Președintele României și ministrul de stat al EAU au fost de acord că există necesitatea unei cooperări politice mai strânse pe plan internațional, în vederea gestionării mai eficiente a provocărilor regionale de securitate.