Ministrul Educaţiei a reiterat poziţia potrivit căreia repartizarea preliminară a fost făcută pe criterii bine fundamentate, urmărindu-se susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României, a absolvenţilor liceelor situate în mediul rural, precum şi formarea iniţială a viitoarelor cadre didactice.
Valentin Popa a prezentat modul de repartizare preliminară, reamintind că este pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale când MEN a fundamentat şi a repartizat distinct locuri/granturi finanţate de la bugetul de stat pentru studii universitare de licenţă, master şi doctorat, cu destinaţiile amintite.
„Celor prezenţi li s-a comunicat, şi pe această cale, că Ministerul Educaţiei Naţionale a respectat repartizarea efectuată în anii precedenţi, în proporţie de aproximativ 90% la licenţă şi aproximativ 80% la master, diferenţa fiind repartizată astfel: pentru susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare, proporţional cu numărul de studenţi din programele care pot asigura o dezvoltare a acestora; pentru susţinerea absolvenţilor liceelor situate în mediul rural, proporţional cu cifrele repartizate conform criteriului statistic; pentru susţinerea programelor care pregătesc cadre didactice pentru sistemul preuniversitar, proporţional cu numărul de studenţi din programele de studiu corespunzătoare”, se arată într-un comunicat al MEN.
Potrivit sursei citate, studenţii au cerut clarificări cu privire la noţiunea de repartizare preliminară, fiind interesaţi să afle data alocărilor definitive.
„Acestea se vor realiza în toamnă, la încheierea sesiunii de admitere în instituţiile de învăţământ superior, după ce vor fi repartizate inclusiv locurile rămase în rezervă. În ceea ce priveşte situaţia studenţilor deja înscrişi în sistemul de învăţământ superior, ministrul Valentin Popa a făcut precizarea că acest mod de repartizare preliminară a locurilor îi priveşte doar pe viitorii studenţi, mai exact studenţii care vor fi declaraţi admişi în toamna anului 2018”, precizează MEN.
Ministrul Educaţiei a subliniat că nu a contestat niciodată importanţa ştiinţelor socio-umane, domeniilor prioritare de dezvoltare a României (bioeconomia, tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu şi securitate, energie, mediu şi schimbări climatice, eco-nanotehnologii şi materiale avansate, sănătatea) fiindu-le alocat suplimentar un procent de 8% pentru ciclul universitar de licenţă, respectiv de 12,5% pentru ciclul universitar de master.
MEN menţionează că studenţii prezenţi la protest şi la întâlnirea cu ministrul Valentin Popa nu sunt reprezentanţi oficiali ai asociaţiilor/organizaţiilor studenţeşti din România.