UPDATE: Studenţii şi profesorii facultăţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti vor intra de joi în grevă japoneză în semn de protest faţă de decizia Ministerului Educaţiei Naţionale de a reduce numărul locurilor bugetate în universităţile din Consorţiul Universitaria.
„Prin votul unanim al Senatului Universităţii, astăzi (miercuri, n.r.) s-a decis că de mâine, 19 aprilie, cadrele didactice şi studenţii UB vor protesta prin grevă japoneză faţă de decizia Ministerului Educaţiei de a reduce numărul de locuri subvenţionate acordate UB”, a anunţat miercuri decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Mihai Coman.
Astfel, studenţii şi profesorii vor purta pe braţe banderole albe, iar cursurile se vor ţine conform orarului.
Şi studenţii Universităţii de Vest din Timişoara au intrat în grevă japoneză. Studenţii spun că sunt ignoraţi de către Ministerul Educaţiei Naţionale, în pofida încercărilor de a atrage atenţia asupra repartizării netransparente a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019.
„Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT), ca singură organizaţie sindical-studenţească constituită la nivelul Universităţii de Vest din Timişoara, porneşte, în spirit de solidaritate cu studenţii celorlalte patru universităţi din Consorţiul Universitaria (Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi), o grevă japoneză pentru a-şi exprima, încă o dată, dezamăgirea faţă de felul în care universităţilor de elită din România le-au fost tăiate un număr considerabil de locuri bugetate, ducând la diminuarea bugetului alocat procesului educaţional şi serviciilor dedicate studenţilor”, se arată într-un comunicat al studenţilor.
Câteva zeci de studenţi s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa Rectoratului UBB din Cluj-Napoca şi au împărţit banderole albe pe care le vor purta pe braţ la cursuri.
Prefectul studenţilor de la UBB, Andrei Tecsi, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că studenţii sunt extrem de îngrijoraţi de criteriile folosite în procesul de repartizare a locurilor bugetate, deoarece procesul trebuie să fie unul transparent, bazat pe o metodologie predictibilă, coerentă și stabilită din timp.
„Reprezentanţii studenţilor din UBB îşi exprimă îngrijorarea în urma alocării locurilor bugetate la nivel de licență și master, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019. Ca urmare a Hotărârii de Guvern, cât şi a atitudinii refractare a ministrului Educaţiei Naţionale, studenţii au luat hotărârea de a protesta sub forma unei greve japoneze în zilele de miercuri, joi şi vineri ale acestei săptămâni. Suntem extrem de îngrijoraţi de criteriile folosite în procesul de repartizare a locurilor bugetate, deoarece procesul trebuie să fie unul transparent, bazat pe o metodologie predictibilă, coerentă și stabilită din timp. Procesul de alocare a locurilor bugetate este unul discriminatoriu şi, prin acest demers, solicităm publicarea formulelor exacte de calcul pentru numărul de locuri alocate în universitatea noastră, pentru a ne asigura că aceste criterii sunt imparţiale”, a spus Tecsi.
Studenţii UBB susţin că modalitatea stabilirii şi fundamentarea alocării locurilor pentru domeniile de studiu prioritare, raportat la „Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020”, coroborată cu lipsa unei construcții așezate în ceea ce privește elaborarea „Metodologiei de fundamentare a alocării locurilor bugetate” şi neconcludenţa modificării indicatorilor față de propunerea inițială a Consiliului Național pentru Statistică și Prognoză în Învățământul Superior au făcut să se ajungă la situația nedreaptă prin care celor mai performante universități din România, cele care apar constant în topurile internaționale, să le fie tăiate multe locuri bugetate.
„Susţinem școlarizarea absolvenților din mediul rural şi dorim să le oferim acestora diverse oportunităţi în domeniile internaţionale. Hotărârea Ministerului Educaţiei Naţionale afectează în mod direct această categorie de studenţi, încurajându-i să se îndrepte spre universităţi adesea fără recunoaştere în aria academică internaţională, în ideea în care aceştia ar dori să acceseze piaţa muncii sau oportunităţi de cercetare în afara graniţelor. Totodată, va fi afectat şi bugetul universităţii, iar odată cu acesta vor scădea fondurile pentru activităţile studenţesti”, au subliniat studenţii clujeni.
Aceştia l-au acuzat pe ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, că a ignorat solicitarea transparentizării procesului de repartizare a locurilor bugetate la nivel de licență și master, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019, fiind, totodată, evidentă lipsa unei metodologii clare.