Proiect de modificare a Codului de procedură civilă: Obligativitatea redactării cererii de recurs de către un avocat, eliminată

Obligativitatea susţinerii recursului de către un avocat, cât şi a redactării de către acesta a cererii şi a motivelor de recurs a fost eliminată, prevede un proiect de punere în acord a Codului de procedură civilă cu deciziile CCR, publicat pe site-ul Comisiei speciale parlamentare privind legile Justiţiei condusă de Florin Iordache.
Romania TV
18 apr. 2018, 16:51
Proiect de modificare a Codului de procedură civilă: Obligativitatea redactării cererii de recurs de către un avocat, eliminată

Prevederea potrivit căreia „la redactarea cererii şi a motivelor de recurs, precum şi în exercitarea şi susţinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate şi, după caz, reprezentate, sub sancţiunea nulităţii, numai de către un avocat sau consilier juridic, în condiţiile legii” se abrogă.

„Curtea Constituţională a reţinut că prin obligativitatea prezenţei avocatului la redactarea motivelor de recurs şi la instanţa de recurs, practic, este îngrădit dreptul persoanelor la accesul unui grad de jurisdicţie. S-a motivat că pe lângă obligativitatea achitării unor taxe de timbru, justiţiabilul este obligat să achite şi un onorariu de avocat, îngrădindu-se în acest mod posibilitatea de promovare a căii de atac. Instituţia ajutorului judiciar, în raport de care un număr restrâns de persoane beneficiază de scutiri de taxe de timbru, nu poate acoperi, în viziunea judecătorilor Curţii Constituţionale, toate persoanele care se află într-o dificultate materială”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

De asemenea, articolul 13 din Codul de procedură civilă se completează astfel: „Părţile au dreptul, în tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, după caz, asistate în condiţiile legii”. În forma actuală, sintagma „în tot cursul procesului” nu era inclusă în articol.

La articolul 83 se prevede, potrivit proiectului de modificare a Cpc, că, în faţa primei instanţe, în apel, precum şi în recurs, persoanele fizice pot fi reprezentate de către avocat sau alt mandatar. În forma în vigoare, ‘recursul’ nu era precizat în articol.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă recursul formulat împotriva hotărârii judecătoreşti, pronunţate de ultima instanţă în ierarhia instanţelor judecătoreşti, în materie civilă de Secţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care a fost respinsă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale”, stipulează un nou punct al articolului 97.

Potrivit proiectului, dacă Curtea de Apel este parte în proces sau dacă cererea de strămutare se întemeiază pe motivul de bănuială legitimă constând în calitatea de judecător la Curtea de Apel a uneia dintre părţi, competenţa de soluţionare revine ÎCCJ.

O altă modificare prevede că, „în cazurile în care, pentru motive temeinice, un judecător este împiedicat să participe la soluţionarea cauzei, acesta va fi înlocuit de un judecător din planificarea de permanenţă”.

„Dacă vreunul dintre judecători sau asistent judiciar este împiedicat să semneze hotărârea, cauza se repune pe rol în vederea soluţionării de un alt complet de judecată. Când împiedicarea priveşte pe grefier, hotărârea se va semna de grefierul-şef. În toate cazurile se face menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea. Hotărârea se redactează în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării, urmând ca în cazuri temeinic motivate, acest termen să fie prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult 2 ori”, se arată în propunerea de modificare a art. 426 din Cpc.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în maioneza de casă pentru a-i da cel mai bun gust. Un simplu ingredient îi dă o savoare de care nu te mai saturi
Capital.ro
S-a dat ordin la nivel național până pe 11 august. Poliția Română avertizează conducătorii auto
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
În atenția tuturor românilor care au cont la bancă! Ce trebuie să facă aceștia în 2024
Adevarul
Impactul declarațiilor ÎPS Teodosie: Normele religioase stricte lasă urme care persistă și în viața adultă ANALIZĂ
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Alfred Bulai, pe urmele lui Cristi Borcea. Este imaginea anului
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Oana Niculescu Mizil, transformată TOTAL de când e o femeie singură! A rupt plaja-n două când s-a ridicat de pe şezlong
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Când vor intra pensiile recalculate pe card! Data la care se livrează pensiile în luna septembrie
Capital.ro
Mașinile au interzis. Măsura intră în vigoare de mâine, 7 August
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Adrian n-a mai apucat să se însoare! Cine e, de fapt, jandarmul mort în accidentul din Cluj
substantial.ro
Activisti vandalizează vila lui Lionel Messi în Ibiza ca formă de protest climatic
MediaFlux
PENSIONARII care vor pierde BANI de la 1 septembrie LA RECALCULARE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!