Ziua Planetei Pământ, celebrată de Google

Ziua planetei Pământ este sărbătorită de Google cu un doodle special. Anual, pe 22 aprilie, e celebrată Ziua Pământului, dată fixată de de ONU în 2009.
Romania TV
21 apr. 2018, 16:51
Ziua Planetei Pământ, celebrată de Google

Ziua planetei Pământ este sărbătorită, oficial, de aproape 10 ani, dar demersurile au început cu mult înainte. Pe 22 aprilie 1970, a pornit mişcarea pentru protejarea mediului. Așa a pornit Ziua Pământului. A fost pentru prima dată când au avut loc manifestaţii anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite. Au participat aproximativ 20 de milioane de americani.

Ziua planetei Pământ de anul acesta este celebrată de Google printr-un doodle care duce într-un video de YouTube. În acesta apare dr. Jane Goodall, specialistă în conservare, activistă și iubitoare de animale. Ea și-a dedicat viața studierii și protejării mediului nostru. În clip, Jane împărtășește mesajul său personal lumii în Ziua planetei Pământ. Sunt și câteva gânduri care să te inspire și ce ce putem face cu toții pentru a avea un impact pozitiv asupra planetei noastre.

Ziua Planetei Pământ 2018: Care este legătura cu „Masacrul din 4 mai”

Declaraţia de la Rio, din 1992, adoptată la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite despre Mediu şi Dezvoltare, recunoaşte responsabilitatea colectivă a oamenilor de a promova armonia în toate legăturile cu natura şi Pământul. Doar astfel poate fi obținut un echilibru echitabil între nevoile economice, sociale şi cele de mediu ale generaţiilor prezente şi viitoare ale omenirii

Revenind la discursului lui Goodall de pe pagina Google, de Ziua planetei Pământ aceasta spune că este extrem de important, în lumea de azi, că ne simțim plini de speranță și ne facem rolul de a proteja viața de pe Pământ. „Sper că acest [Google doodle] va fi un memento pentru oamenii din întreaga lume că există încă atât de mult în lume pentru care merită să lupte”, a spus aceasta.

Earth Day Network, organizația care promovează Ziua Pământului (22 aprilie) la nivel mondial, anunță evenimentele dedicate Zilei Pământului 2018 se vor concentra pe limitarea poluării cu materiale plastice.

La 22 aprilie, în fiecare an, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Planetei Pământ (sau Ziua Pământului), instituită de ONU, în 2009, prin Rezoluţia 63/278, pentru a ne reaminti fiecăruia că Pământul şi ecosistemele sale ne oferă condiţiile pentru întreţinerea vieţii.

Ziua Pământului oferă oportunitatea de a sensibiliza opinia publică din întreaga lume cu privire la provocările care pot distruge bunăstarea planetei şi viaţa pe care o susţine Pământul.

TEST DE ZIUA PAMANTULUI: Cu un click îţi afli personalitatea

În 2017, manifestările au ca slogan „Educaţia pentru mediu şi climă”, fiind dat startul Campaniei de educaţie la nivel mondial pentru următorii trei ani, potrivit www.un.org. Educaţia este fundamentul progresului. Populaţia trebuie informată, astfel încât să înţeleagă conceptele din sfera schimbărilor climatice şi să fie conştientă de ameninţarea fără precedent a planetei noastre. Educaţia pentru apărarea şi întreţinerea mediului este un motor nu numai pentru adunarea de votanţi în favoarea legilor şi politicilor de mediu şi de climă, ci şi pentru accelerarea dezvoltării tehnologiilor şi locurilor de muncă ecologice.

Pentru atingerea obiectivului Campaniei de educaţie la nivel mondial pentru mediu şi climă până la Ziua Pământului din anul 2020, când se marchează 50 de ani de la prima celebrare a zilei, este necesar să se producă o schimbare, atât la nivelul valorilor, abilităţilor, cât şi la nivelul atitudinilor, în mod special al modelelor de gândire, iar această schimbare nu poate fi realizată decât prin intermediul educaţiei (sub toate formele sale – formală, non-formală şi informală), potrivit www.earthday.org.

Organizaţia Naţiunilor Unite invită toate statele membre, organizaţiile din sistemul ONU, organizaţiile internaţionale, regionale şi subregionale, societatea civilă, organizaţiile neguvernamentale şi părţile interesate, să urmărească şi să sensibilizeze publicul cu privire la Ziua Internaţională a Planetei Pământ.

În prezent, peste un miliard de oameni, de la Beijing la Cairo, de la Melbourne la Londra, de la Rio la Johannesburg sau de la New Delhi la New York, îşi exprimă interesul pentru protejarea planetei, participând la diverse acţiuni dedicate acestei zile. 

În Bucureşti, Ziua Pământului este marcată de Muzeul Naţional de Geologie, prin evenimentul „Ziua porţilor deschise”, organizat de Institutul Geologic al României şi în cadrul căruia specialiştii vor ghida participanţii prin toată istoria Pământului, explicând, pe înţelesul tuturor, cum fiecare verigă din evoluţia planetei noastre este legată de un „dezastru” benefic, care a creat imaginea actuală a Pământului.

Un alt eveniment, intitulat „GO FOREST”, se va desfăşura în Parcul Crângaşi, fiind organizat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Iniţiativa Ecologistă Europeană. ‘GO FOREST’ presupune două scene distincte, pe care vor avea loc manifestări simultane: concerte, spectacole de dans, artă stradală, workshop-uri.

La 22 aprilie 1970, a luat fiinţă mişcarea pentru protejarea mediului, marcându-se pentru prima dată Ziua Pământului prin manifestaţii anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, la care au participat aproximativ 20 de milioane de americani. Ca urmare a acestor manifestaţii, senatorul american Nelson a reuşit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislaţii corespunzătoare pentru protecţia mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanţelor toxice, a calităţii apei etc.

De atunci, în fiecare an, această zi a fost marcată pentru a aduce în atenţia oamenilor necesitatea protejării mediului înconjurător, pentru a conştientiza populaţia privind necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii şi pentru ca problematica ecologică să devină parte integrantă a educaţiei şi culturii. Douăzeci de ani mai târziu, Ziua Pământului a devenit globală, mobilizând 200 de milioane de oameni în 141 de ţări şi ridicând problemele de mediu pe scena mondială.

Declaraţia de la Rio, din 1992, adoptată în cadrul Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite despre Mediu şi Dezvoltare, recunoaşte responsabilitatea colectivă a oamenilor de a promova armonia în toate legăturile cu natura şi Pământul, pentru a obţine un echilibru echitabil între nevoile economice, sociale şi cele de mediu ale generaţiilor prezente şi viitoare ale omenirii. 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. Se trece obligatoriu la întreținere. Proprietarii de apartamente nu au încotro
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Adolescent înjunghiat pe o stradă din București în urma unui conflict legat de o datorie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători