„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011 – 2018 trei suspecţi au constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, care a acţionat în mod coordonat pe teritoriul României, al Italiei şi al Franţei, în scopul obţinerii de beneficii financiare pe care şi le-au însuşit în cea mai mare parte, persoanelor vătămate revenindu-le sume de bani modice necesare subzistenţei”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.
Conform aceleiaşi surse, persoanele exploatate au fost recrutate prin inducere în eroare, constrângere şi abuz de autoritate. De asemenea, membrii grupării au profitat de ascendentul moral pe care îl aveau asupra victimelor.
„În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că unul dintre membrii grupului infracţional, sprijinit de contabila unei societăţi comerciale, a inserat date necorespunzătoare adevărului într-un sistem informatic, referitoare la cuantumul salariului său în calitate de angajat al acestei societăţi comerciale şi a încercat să obţină un credit în sumă de 60.000 de lei de la o unitate bancară de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Potrivit unui comunicat al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti, există indicii că membrii grupării au achiziţionat droguri de pe teritoriul Italiei, pe care ulterior le-au distribuit în judeţul Vâlcea.
Din primele estimări a reieşit că suspecţii ar fi obţinut peste 250.000 de euro din activitatea infracţională desfăşurată.
După finalizarea descinderilor, la sediul Serviciului Teritorial Piteşti al DIICOT vor fi conduse 15 persoane pentru a fi audiate.