10.000 de angajaţi din sistemul sanitar, în stradă. Miting de amploare în Piaţa Victoriei, o femeie a leşinat. Rezultatul negocierilor

Câteva mii de angajaţi din sistemul sanitar au protestat joi în Piaţa Victoriei din Capitală, la un miting organizat de Federaţia Sanitas. Sindicaliştii acuză discriminări în noul sistem de salarizare, spunând că există două categorii de angajaţi - medici şi asistenţi - ale căror salarii au crescut, însă există cel puţin alte şapte categorii care în urma aplicării legii salarizării pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei. 
Filip Stan
26 apr. 2018, 05:58
10.000 de angajaţi din sistemul sanitar, în stradă. Miting de amploare în Piaţa Victoriei, o femeie a leşinat. Rezultatul negocierilor

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că protestele din sănătate nu sunt o soluţie.

„De la bun început, de când s-a anunţat calendarul protestelor, le-am spus că asta nu este o soluţie. Soluţia este să stăm cu toţii să vedem ce facem, pentru că ICUTR, de exemplu, a fost cu foarte multe arierate. De ce acum arieratele au scăzut? De ce?! Pentru că este o bună gestionare. Până la urmă trebuie să ne uităm un pic şi în curtea noastră. De ce un spital funcţionează, şi funcţionează la jumătate din capacitate, dar toată lumea îşi ia salariul şi sporul la maxim?”, a spus Sorina Pintea.

 

Ea a adăugat că sunt şi probleme de management.

 

„Sunt şi anumite probleme de management care trebuie analizate, dar trebuie să ne aşezăm cu toţii. Pe de-o parte există legislaţie, în regulamentul sporurilor este un articol care spune că sporul se acordă în funcţie de timpul lucrat în condiţii de risc. Nimeni nu aplică asta. Trebuie să înţelegem că e cazul să intrăm în normalitate. (…) Sunt probleme. Dacă sunt probleme în legislaţie, dacă sunt la regulamentul de sporuri, sunt discutabile, fiecare lege este perfectibilă, important este să înţeleagă că toată lumea vrea să rezolve problema şi are intenţiile cele mai bune”, a menţionat ministrul.

 

Cu referire la protestul de joi de la Bucureşti, Sorina Pintea a spus că a avut multe întâlniri cu sindicaliştii.

 

„Este vorba despre aplicarea Legii salarizării, care a dat anumite probleme, dar pot să vă spun că eu am avut în ultimele trei luni 28 de întâlniri cu sindicatele. Se cunoşteau aceste aspecte şi am încercat în toate aceste întâlniri să găsim soluţii să putem aplica legea corect. Bineînţeles că pentru toţi a fost o surpriză, aplicăm legea şi avem surprize. Nu! Aceste lucruri le ştiam. În acest moment, pentru că Guvernul nu mai doreşte să existe probleme de scăderi de venituri, la nivelul cabinetului primului ministru s-a constituit un grup de lucru format din managerii diverselor unităţi – monospecialitate din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor locale, care a înaintat un set de propuneri primului ministru, care vor fi analizate de doamna prim ministru, când se întoarce, şi care vor constitui o bază de negociere nouă cu sindicatele. Până la urmă, există unităţi care au aplicat legea şi nu au avut probleme, există unităţi care au probleme în implementare. Au cerut, printre altele, sindicatele şi o circulară privind acordarea anumitor stimulente, dar există în lege, am dat această circulară, am explicat modul în care se pot regla nişte lucruri. Acum, în Capitală, au protestat în mare parte reprezentanţii Sanitas, personal auxiliar – infirmieri, brancardieri, dar şi chimişti-biologi ale căror salarii nu au crescut în grilă la nivelul anului 2022”, a completat ministrul Sănătăţii.

 

UPDATE Liderul federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat, joi, după discuţiile care au avut loc la Guvern pe tema sporurilor şi a protestelor, în timp ce în Piaţa Victoriei mii de sindicalişti scandau împotriva Executivului, că li s-a transmis că există o soluţie, care nu a fost însă prezentată dar care se regăseşte în materialul propus de managerii de spitale, vestea bună fiind că se doreşte ca în mai salariile să nu mai fie mai mici decât nivelul din luna februarie. El a precizat însă că va fi menţinut calendarul protestelor.

„Încă nu am rezolvat chiar aşa de multe câte ne-am fi dorit, dar faptul că şi-au propus ca în luna mai nimeni să nu mai primească salariul mai mic decât în luna februarie, ăsta este un lucru extraordinar”, a afirmat el.

Bărăscu a precizat că se pare că a fost găsite o soluţie la actuala situaţie din domeniul medical, însă materialul în acest sens, elaborat de managerii de spitale, nu a putut fi prezentat în absenţa premierului Viorica Dăncilă, aflată în vizită în Israel.

„Se pare că au găsit o soluţie pe care nu ne-au prezentat-o pentru că doamna premier vine abia mâine (din Israel – n.r.). Materialul a fost elaborat de către managerii spitalelor şi, în funcţie de ce au elaborat, eu spun că avem această posiilitate ca, începând cu luna mai, nimeni să nu mai piardă, dar asta vom vedea”, a declarat liderul Sanitas.

Întrebat dacă oamenii vor fi mulţumiţi dacă salariile vor fi ca înainte şi să nu mai primească alte majorări, el a răspuns: „Nu, asta este prima variantă – ca oamenii să nu piardă la ceea ce s-a făcut până acum. Foarte important, ce a zis doamna premier cu viceprim-ministrul: „Vom căuta acele soluţii pe data de 2″. Vedem dacă rezolvă doar regulamentul, dar dacă regulamentul nu e de vină şi problema e la Legea 153 (Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) şi eu personal şi colegii mei spunem că la 153 este probelma, va fi lucru pe care îl vom analiza cu prima ocazie, odată cu sosirea doamnei prim-ministru, şi anume să găsim soluţiile pentru modificarea legii”.

______________

UPDATE O delegaţie formată din patru sindicalişti ai Federaţiei Sanitas, condusă de Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas, a intrat în sediul Guvernului, pentru negocieri cu membrii Executivului.

„Legea făcută de doamna Vasilescu nu este corectă. În sanătate, nu existe doar medici. Este inacceptabil plafonul de 30 la sută din sporuri. Mie mi-a scăzut venitul foarte mult din cauza acestei legi care nu este făcută cum trebuie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Angela Lupu, asistent social din Argeş.

„Luna trecută am luat mai puţin cu 900 de lei la salariu. Mi-au tăiat foarte mult. Nu mai am cu ce să plătesc ratele. Vreau să facem grevă generală, să nu ne lăsăm. Îşi bat joc de noi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marian, angajat la radiologie.

Un miting de amploare se desfăşoară în Piaţa Victoriei. În timpul mitingului, unei femei i s-a făcut rău, medicii acordându-i primul ajutor la faţa locului.

„Lucrurile nu s-au mişcat aşa cum speram. (…) Dragi colegi, suntem aici pentru a doua oară în ultimele şase luni din cauza Guvernului, care a creat haos în sistem. Nu vrem să ne calce nimeni în picioare. Sunt aici oameni cărora într-adevăr le-au crescut salariile, dar sunt alături de ceilalţi cărora nu le-a crescut. Guvernul a dezbinat categoriile profesionale. Guvernanţii îşi acoperă neputinţa cu minciuna”, li s-a adresat liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, sindicaliştilor.

Olguţa Vasilescu: Ca la români! Exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc sporurile în aprilie

Protestatarii suflă în vuvuzele, fluieră şi huiduie şi afişează pancarte cu mesaje precum „Sănătatea, prioritate?!”, „Grevă generală”, „Eliminarea inechităţilor”, „Dreptate pentru Tesa” şi „Nu aveţi onoare, ne-aţi umblat în buzunare”.

La protest participă şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi ai sindicatelor poliţiştilor.

„Suntem nemulţumiţi în primul rând de modul în care gestionează Guvernul problema aceasta a salarizării. Şi ne mint. Ne mint zâmbind. Cum să spui că au crescut salariile când nouă ne-au scăzut? Mie mi-a scăzut cu 500 de lei. Vrem să fim trataţi corect”, spune un sindicalist, medic la Spitalul din Craiova.

La miting şi-au anunţat prezenţa cadre medicale din toată ţara, unii angajaţi plecând încă de miercuri spre Bucureşti.

Preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că la miting sunt aşteptaţi cel puţin 10.000 de angajaţi din sănătate. „Principalele nemulţumiri sunt legate de scăderea salariului net şi plafonarea sporurilor la 30%. Ministerul Sănătăţii a dat procente foarte mici la unele spitale, precum cele de profil şi de urgenţă, iar aici sunt probleme foarte mari”, a spus Sandu.

El a arătat că oamenii s-au săturat să fie minţiţi la televizor că le vor creşte salariile, în timp ce, în realitate, acestea au scăzut odată cu transferul contribuţiilor.

Sindicaliştii aşteaptă să fie chemaţi la discuţii de către reprezentanţii Guvernului.

Protestul este autorizat până la ora 14.30.

Mitingul de joi din Bucureşti va fi urmat de o grevă de avertisment pe 7 mai, iar în data de 11 mai se intenţionează declanşarea unei greve generale în sistemul de sănătate şi asistenţă socială, conform unui comunicat de presă al Federaţiei Sanitas.

Începând cu ora 9.00, traficul în Piaţa Victoriei va fi restricţionat.

Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, începând cu ora 09.00 se va restricţiona traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei (permiţându-se permanent circulaţia pe strada Arh. Ion Mincu), respectiv Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central – mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor, dacă situaţia o va impune). La nevoie, se va restricţiona traficul şi pe strada Paris şi pe breteaua care leagă bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

Începând cu ora 09.00, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu.

Restricţiile se vor aplica până la finalizarea mitingului, dar nu mai târziu de ora 16.00, mai spune Brigada Rutieră.

Şoferii vor avea la dispoziţie următoarele rute alternative: bulevarul Aviatorilor – bulevarul Beijing – strada Nicolae Caramfil – bulevardul Aerogării – Şoseaua Bucureşti-Ploieşti; bulevardul Ion Mihalache – bulevardul Mareşal Averescu – bulevardul Mărăşti – Piaţa Montreal – Şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

În 19 aprilie, reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că după mitingul din 26 aprilie va fi declanşată o grevă de avertisment, în 7 mai, iar în 11 mai este programată o grevă generală, din cauza „haosului din sănătate”, unde unele venituri au scăzut cu până la 1.300 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.

Potrivit liderilor sindicali, există două categorii de angajaţi – medici şi asistenţi – ale căror salarii au crescut, în proporţii diferite, însă există cel puţin alte şapte categorii care pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei.

Reprezentanţii Sanitas spun că discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum şi promisiunile neonorate ale guvernanţilor de a acoperi pierderile salariale au dus la decizia „de a radicaliza formele de protest”.

Principalele revendicări ale federaţiei Sanitas sunt modificarea legii salarizării, prin eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă.

Luni, premierul Viorica Dăncilă, miniştrii Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii s-au întâlnit cu managerii spitalelor, însă discuţiile s-au încheiat fără a fi găsită vreo soluţie concretă, Guvernul anunţând că s-a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate şi care să analizeze problemele semnalate de reprezentanţii spitalelor să să propună soluţii.

„Ca urmare a consultărilor cu cei aproximativ 350 de manageri de spitale, premierul Viorica Dăncilă a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate. Acest grup de lucru va analiza problemele semnalate de manageri şi va propune soluţii de răspuns”, a transmis Guvernul după discuţiile cu managerii de spitale la care au luat parte, pe lână premier, ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Reprezentanţii Sanitas au transmis că „întâlnirea a fost una dezamăgitoare pentru situaţia angajaţilor din sănătate”.

„Rezultatul acestei discuţii trebuia să fie un set de soluţii pentru rezolvarea inechităţilor generate de aplicarea Legii 153/2017 şi a noului Regulament de sporuri. Aflăm, cu indignare, că decidenţii au hotărât constituirea unor grupuri de lucru care să găsească, în perioada următoare, aceste soluţii. Avem de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie şi de nemulţumire deja existente în sistemul sanitar”, arată liderii Sanitas, într-un comunicat de presă.

Ei se declară surprinşi de intenţia Guvernului de a exclude reprezentanţii sindicatelor din discuţiile care vor urma privind aplicarea legislaţiei salarizării şi spun că această decizie „este nu numai una care pune în pericol dialogul social pe termen mediu şi lung, este şi o încălcare a legii”.

„Insistenţa guvernanţilor de a demonstra, în pofida realităţii, că noile reglementări salariale sunt foarte bune, precum şi modul manipulator în care încearcă să transfere asupra sindicatelor vinovăţia pentru degringolada din sistem confirmă că actuala putere se află în imposibilitatea de a corecta greşelile făcute în elaborarea legii salarizării”, mai spun reprezentanţii federaţiei.

Întrebat, luni, despre problemele legate de salarizare, preşedintele Klaus Iohannis a spus că lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi că este treaba Guvernului să le corecteze.

„În public avem opinii foarte diferite. Eu atrag atenţia că lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi avem practic în fiecare zi pichetări, mişcări sindicale, iar guvernanţii se fac că nu văd nimic şi repetă aşa mecanic că totul este în regulă. Lucrurile nu sunt în regulă, dar este treaba Guvernului să vadă unde sunt cauzele acestor nemulţumiri şi să le corecteze”, a declarat Iohannis.

El a făcut referire şi la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe tema salariilor din sistemul bugetar.

„Cred că am dat un semnal foarte clar la momentul respectiv. În chestiunea salariilor, lucrurile nu merg aşa cum ar trebui, sunt probleme, sunt numeroase probleme şi am rugat pe toată lumea implicată în proces să se apuce de treabă şi să îmbunătăţească şi cadrul, şi abordarea specifică”, a mai spus preşedintele.

În ultima perioadă, au avut loc aproape zilnic proteste ale angajaţilor din spitale în Capitală şi în alte oraşe, ca urmare a diminuării sporurilor din sistemul sanitar.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui peste șorici dacă vrei să iasă fraged. Ingredientul secret pe care puține gospodine îl folosesc
Capital.ro
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
„Întinde-te! Stai jos!”. Momentul în care medicul din Arabia Saudită a fost arestat în atacul terorist de la târgul de Crăciun din Germania
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Două zodii care scapă de ghinion odată încheiat anul 2024
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Negocieri pentru candidatul comun la prezidențiale: Crin Antonescu în prim-plan
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! S-AU AFLAT CANDIDAȚII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?