Comisia Europeană ia măsuri radicale: Ţările membre care încalcă statul de drept nu mai au acces la fondurile UE

Comisia Europeană a propus miercuri, într-o iniţiativă fără precedent, "restrângerea accesului la fondurile UE" pentru ţările membre care încalcă statul de drept, conform proiectului de buget comunitar pentru perioada 2021-2027,
Alina Costache
02 mai 2018, 14:32

"Respectarea statului de drept reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru buna gestiune financiară şi pentru eficacitatea finanţării din partea UE. Prin urmare, Comisia propune un nou mecanism care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficienţele generalizate care afectează statul de drept" în ţările membre, a explicat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul European.

"Este vorba de un mecanism cu aplicare generală, deoarece nu vizează anumite state membre", a spus el. Însă guvernele din Polonia şi Ungaria se simt direct vizate, comentează AFP, citată de AGERPRES.

"O inovaţie majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanţarea UE şi statul de drept", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene privind viitorul buget al Uniunii Europene.

Dacă vor fi aprobate de statele membre şi de Parlamentul European, noile instrumente propuse vor permite UE "să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept".

"O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie şi adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă", se menţionează în comunicat, informează Agerpres.

Comisia explică pe larg cum ar funcţiona un astfel de mecanism. Primul pas ar fi ca Bruxellesul să stabilească faptul că s-au înregistrat toate condiţiile pentru invocarea mecanismului. Apoi, Comisia ar informa statul membru vizat, care va avea la dispoziţie o anumită perioadă, nu mai scurtă de o lună, pentru a oferi explicaţii.

Măsuri restrictive

Decizia de a impune astfel de măsuri restrictive ar fi luată de Comisie, însă ea va trebui ulterior adoptată de Consiliu prin vot cu "majoritate calificată inversă", ceea ce înseamnă că propunerea Comisiei ar trebui adoptată de Consiliu dacă acesta nu decide printr-o majoritate calificată să o respingă. După adoptarea lor, măsurile ar rămâne în vigoare până când deficienţele privind statul de drept ar fi remediate, potrivit Agerpres

Mai multe ţări au cerut un astfel de mecanism pentru a se evita situaţii precum disputa fără niciun rezultat dintre Bruxelles şi guvernul ultraconservator polonez, acuzat că pune în pericol independenţa justiţiei.

În contextul procedurii greoaie în desfăşurare lansată de Comisia Europeană, ideea noului mecanism este de a putea pune o presiune financiară atunci când mai au loc situaţii similare."Nu vom accepta mecanisme arbitrare care ar face din gestionarea fondurilor un instrument de presiune politică la cerere", a avertizat deja viceministrul polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski, potrivit Agerpres

Decizia privind viitorul buget pe termen lung al UE va reveni Consiliului, ce reuneşte statele membre, care va hotărî în unanimitate, cu aprobarea Parlamentului European.

Din cauză că discuţiile privind actualul buget al UE "au durat prea mult", iar "programe financiare cheie au fost întârziate şi proiecte cu un real potenţial de redresare economică au fost amânate", Comisia Europeană atrage atenţia că este "necesar să se acorde maximă prioritate" noilor negocieri privind viitorul buget.Comisia îşi exprimă dorinţa să se ajungă la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European şi de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019

„Respectarea statului de drept reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru buna gestiune financiară şi pentru eficacitatea finanţării din partea UE. Prin urmare, Comisia propune un nou mecanism care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficienţele generalizate care afectează statul de drept” în ţările membre, a explicat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul European.

„Este vorba de un mecanism cu aplicare generală, deoarece nu vizează anumite state membre”, a spus el. Însă guvernele din Polonia şi Ungaria se simt direct vizate, comentează AFP, citată de AGERPRES.

„O inovaţie majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanţarea UE şi statul de drept”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene privind viitorul buget al Uniunii Europene.

Dacă vor fi aprobate de statele membre şi de Parlamentul European, noile instrumente propuse vor permite UE „să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept”.

„O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie şi adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă”, se menţionează în comunicat, informează Agerpres.

Comisia explică pe larg cum ar funcţiona un astfel de mecanism. Primul pas ar fi ca Bruxellesul să stabilească faptul că s-au înregistrat toate condiţiile pentru invocarea mecanismului. Apoi, Comisia ar informa statul membru vizat, care va avea la dispoziţie o anumită perioadă, nu mai scurtă de o lună, pentru a oferi explicaţii.

Măsuri restrictive

Decizia de a impune astfel de măsuri restrictive ar fi luată de Comisie, însă ea va trebui ulterior adoptată de Consiliu prin vot cu „majoritate calificată inversă”, ceea ce înseamnă că propunerea Comisiei ar trebui adoptată de Consiliu dacă acesta nu decide printr-o majoritate calificată să o respingă. După adoptarea lor, măsurile ar rămâne în vigoare până când deficienţele privind statul de drept ar fi remediate, potrivit Agerpres

Mai multe ţări au cerut un astfel de mecanism pentru a se evita situaţii precum disputa fără niciun rezultat dintre Bruxelles şi guvernul ultraconservator polonez, acuzat că pune în pericol independenţa justiţiei.

În contextul procedurii greoaie în desfăşurare lansată de Comisia Europeană, ideea noului mecanism este de a putea pune o presiune financiară atunci când mai au loc situaţii similare.”Nu vom accepta mecanisme arbitrare care ar face din gestionarea fondurilor un instrument de presiune politică la cerere”, a avertizat deja viceministrul polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski, potrivit Agerpres

Decizia privind viitorul buget pe termen lung al UE va reveni Consiliului, ce reuneşte statele membre, care va hotărî în unanimitate, cu aprobarea Parlamentului European.

Din cauză că discuţiile privind actualul buget al UE „au durat prea mult”, iar „programe financiare cheie au fost întârziate şi proiecte cu un real potenţial de redresare economică au fost amânate”, Comisia Europeană atrage atenţia că este „necesar să se acorde maximă prioritate” noilor negocieri privind viitorul buget.Comisia îşi exprimă dorinţa să se ajungă la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European şi de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
Alexandra Stan s-a despărțit de milionarul belgian. Culisele separării
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Turistă ucisă de rechin într-o destinație frecventată de mulți români. Avea doar 30 de ani
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Costuri și strategii diferite: Bulgaria și România în cursa achizițiilor de avioane de luptă
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...