Noua LEGE A PENSIILOR e aproape gata! Toţi pensionarii, AFECTAŢI! Vezi cui îi SCADE acum PENSIA

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a oferit noi detalii despre Legea pensiilor, proiect care, potrivit demnitarului, ar fi finalizat.
Romania TV
04 mai 2018, 06:47
Noua LEGE A PENSIILOR e aproape gata! Toţi pensionarii, AFECTAŢI! Vezi cui îi SCADE acum PENSIA

„Noi am finalizat legea. Nu mai vreau să vorbesc despre această lege, până când aceasta va fi urcată pe site. Ea va ieși destul de repede, pentru că suntem pe final cu simulările. Vreau să mă consult cu cât mai multă lume care știe despre ce vorbește. Legea pensiilor nu este ușoară. Noi am vrut să nu ne mai grăbim, noi am avut-o gata de la 1 octombrie. Nivelul de așteptare este uriaș. Legea este trecută ca prioritate de Guvern pe agenda noastră”, spune Olguța Vasilescu.

Şi premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la România TV, că proiectul de lege este aproape finalizat și va fi adoptat până la finalul acestei sesiuni parlamentare, așa cum este prevăzut în programul de guvernare. Potrivit premierului, se va merge pe principiul “pensie egală” pentru “muncă egală”, iar veniturile din sporuri vor fi incluse în pensie.

Șeful Executivului a precizat că vor exista creşteri de pensii începând cu 1 iulie, anul acesta, prin creșterea punctului de pensie de la 1.000 la 1.100 de lei.

”Vom creşte pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei. Aşa cum am avut o programare a creşterii salariilor, avem o programare şi a creşterii pensiilor. Astfel, în 2019 punctul de pensie va ajunge la 1.265 de lei, iar în 2020 punctul de pensie va ajunge la 1.775 de lei”, a precizat Dăncilă.

Guvernul ia în calcul să introducă în calculul pensiei toate categoriile de venituri obținute de salariați înainte de anul 2001, precum prime, sporuri și veniturile suplimentare obținute prin „acord global”. Coaliția de guvernare ține la sertar proiectul de lege.

Începând cu data de 1 iulie, punctul de pensie va crește de la 1.000 la 1.100 de lei. Tot de la 1 iulie, pensia minimă va crește de la 520 la 640 de lei. Potrivit premierului Viorica Dăncilă, aceste majorări sunt „bătute în cuie”. De asemenea, în 2019 punctul de pensie va fi majorat la 1.265 de lei, urmând ca valoarea punctului de pensie să ajungă în anul 2020 la 1.775 de lei, în timp ce pensia minimă va ajunge la 775 de lei în anul 2020.

Scenarii

În rest, coaliția de guvernare ține la secret schimbările pe care vrea să le aducă prin legea pensiilor, cu toate că în Guvern s-au scris deja 3 variante ale proiectului, disponibile încă din luna octombrie a anului trecut. Actualul Guvern și-a asumat schimbarea legislației pensiilor până la finalul acestui an, termenul fiind deja depășit. Până acum, nicio variantă nu a fost făcută publică.

O variantă luată în calcul de guvernanți, în viitoarea lege a pensiilor, este ca persoanele care nu au cotizat la pensie minimum 10 ani vor avea „statut de asistat social”, vor avea o „legislație proprie” și vor încasa pensia minimă garantată în valoare de 520 de lei în acest moment, potrivit ministrului Muncii. De asemenea, pensia minimă nu va crește în același ritm cu pensia pe care o primește o persoană cu stagiu de cotizare de peste 10 ani. Mai exact, pensia minimă nu va crește odată cu punctul de pensie, ci doar „atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizații minime”, potrivit ministrului.

Vârsta

Guvernul a mai decis, de principiu, să ignore tendința europeană de creștere a vârstei standard de pensionare și a decis că aceasta va rămâne neschimbată în viitoarea lege a pensiilor: 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. În plus, femeile cu trei copii se vor putea pensiona cu 6 ani mai devreme, potrivit unei variante luate în calcul de Guvern.

Venituri

Viitorul act normativ va permite „cumulul pensiei cu veniturile de natură profesională”, potrivit liderului PSD Liviu Dragnea, însă nu este limpede în acest moment dacă se va permite cumulul pensiei cu salariu de la stat sau de la privat. În calculul pensiei vor fi incluse „veniturile totale obținute înainte de aprilie 2001″ și care în prezent nu sunt în totalitate luate în calcul, precum toate primele, sporurile, și banii suplimentari primiți „în acord” de salariați înainte de 1989.

Recalculare

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că legea pensiilor urmează principiul „la muncă egală să avem pensie egală”. „Nu mai trebuie să existe niciun fel de diferenţiere între oameni care au avut aceeaşi meserie, care au acelaşi stagiu de cotizare, care au aceeaşi vârstă de pensionare doar că au ieşit la pensie în ani diferiţi şi, în aceste condiţii, s-au trezit şi cu pensii diferite”, a spus și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Legea pensiilor ar fi trebuit să ajungă iarna trecută în Parlament, dar liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au decis să amâne procesul. Tăriceanu a explicat anul trecut, în octombrie, că legea este „extrem de complicată”, cu măsuri „de o amplitudine fără precedent”, motiv pentru care trebuie analizate milioane de dosare pentru a evalua impactul legii. „Niciunul dintre noi nu ştia, nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România, absolut nimeni”, a adăugat Dragnea.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum poți avea datorii la stat doar dacă ai un cont banal în bancă. Mulți români ajung datori fără să aibă habar. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Tragedie în Vinerea Mare. Marele fotbalist a pierdut lupta cu cancerul
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Câți militari a detașat România în misiuni sub egida NATO, UE și ONU. Anunțul făcut de Ministerul Apărării
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI