Locuitorii din Olt şi Vaslui încă nu au depăşit stadiul closetelor din curte. Doar 30% din locuinţele din aceste judeţe sunt racordate la apă curentă şi canalizare.
Datele prezentate de INS indică o scădere masivă a numărului total de locuitori. România abia depăşeşte 19 milioane de cetăţeni. Din 2002 până acum, aproape un milion de români au părăsit ţara şi s-au stabilit în străinătate. Cei mai mulţi români care pleacă peste hotare sunt din Moldova. Băcăuanii au plecat la muncă în gaşcă. 67.000 de persoane, majoritatea bărbaţi, s-au mutat dincolo de graniţă.
În ţară au rămas mai multe femei decât bărbaţi. Într-un singur judeţ, bărbaţii fac legea: În Vaslui, 247 de bărbaţi îşi văd singuri de viaţă.
Teoretic, în 2012, Bucureştiul este mai puţin populat decât în urmă cu 10 ani. Datele INS arată că populaţia a scăzut cu 13 procente. Practic, însă, lucrurile stau altfel. Ilfovul are acum cu 21% mai mulţi locuitori decât în 2002. Cei mai mulţi sunt bucureşteni mutaţi de la apartament la casă, dar cu toţii îşi desfăşoară activitatea zilnică în Capitală, aici merg la serviciu aici, aici ies seara în oraş. Practic, scăzând cele două procentaje, rezultă că Bucureştiul este de fapt cu 8% mai aglomerat decât acum 10 ani.
În continuare, Tulcea este judeţul cu cei mai puţini locuitori. Tot aici s-a înregistrat şi cea mai drastică scădere a populaţiei, de peste 20%.