Andronescu a spus că una din soluţiile de remediere a rezultatelor proaste ale evaluărilor elevilor la finele gimnaziului şi la bacalaureat este diferenţierea examenului de bacalaureat.
„Am avut în această vară mai multe întâlniri cu directori de licee şi ideea merge către un bacalaureat diferenţiat. Dacă vom reuşi să convingem Parlamentul la sfârşitul lunii septembrie să modificăm legislaţia, vom avea un bacalaureat diferenţiat”, a spus Andronescu, precizând că va da detalii suplimentare atunci când experţii Ministerului Educaţiei vor finaliza proiectul de modificare a Legii educaţiei naţionale.
„Bacalaureatul diferenţiat va fi la opţiunea elevului. Nu decidem spre ce tip de bacalaureat merge elevul, ci acesta optează pentru un tip de bacalaureat sau altul”, a precizat Ecaterina Andronescu.
Un alt mod în care Andronescu vrea să evite pe viitor rezultatele proaste de la bacalaureat este organizarea de cursuri remediale pentru elevii care au probleme la şcoală. Acestea ar urma să poată fi frecventate încă din timpul gimnaziului deoarece şi rezultatele evaluării naţionale s-au dovedit nesatisfăcătoare.
Ministerul Educaţiei îşi propune să ridice standardul de calitate al liceelor tehnologice, unde rata de promovabilitate la bacalaureat este de 25-30%, mult mai mică decât cea din liceele teoretice, unde ajunge la 85-90%.
În ceea ce priveşte clasa pregătitoare, Andronescu a dat asigurări că dotarea materială necesară şcolilor va fi peste tot instalată până în 3 septembrie, iar formarea dascălilor pentru clasa 0 va fi şi ea finalizată pe 7 septembrie.