CFR precizează că expertiza tehnică şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) au fost elaborate de SC Pro-Proiect SRL Iaşi şi predate SRCF Bucureşti în lunile ianuarie, respectiv aprilie 2018.
„După predarea de către prestator a Expertizei Tehnice şi a Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii, CFR SA a informat public, în data de 25 aprilie 2018, că până la demararea lucrărilor de reparaţii şi consolidare a Podului Constanţa, lucrări menţionate în cele două documente tehnice a fi executate, SRCF Bucureşti va face lucrări de intervenţie în zona podului, la km 4+327″, arată comunicatul.
Reprezentanţii companiei de căi ferate spun că intervenţiile s-au desfăşurat în perioada 29-30 aprilie 2018 şi 1 mai 2018 şi au constat în îndepărtarea bucăţilor de beton desprinse din structura podului şi acoperirea armăturilor cu un strat de mortar, care are rolul de a proteja provizoriu zonele afectate, fără a afecta structura podului, până la efectuarea lucrărilor de reparaţii.
„De asemenea, tot în data de 25 aprilie 2018, CFR SA a menţionat în comunicatul de presă că Sucursala Regională de Căi Ferate Bucureşti continuă demersurile premergătoare programului de reparaţii la Podul Constanţa, prin elaborarea documentaţiei necesară lansării licitaţiei pentru proiectul tehnic şi execuţia lucrărilor, licitaţie estimată pentru semestrul II al acestui an”, precizează CFR.
CFR anunţă că în expertiza tehnică, elaborată de SC Pro-Proiect SRL Iaşi, se menţionează necesitatea lucrărilor de reparaţii şi consolidare, măsurile stricte de trafic necesare în timpul execuţiei lucrărilor, precum şi perioada de valabilitate, de 3 ani, a acesteia „în condiţiile în care nu se produce un seism mai mare de gradul 7 şi nu vor apărea degradări cauzate de situaţii excepţionale (accidente pe pasaj sau sub pasaj, transporturi grele sau agabaritice, deraieri de trenuri sau tramvaie)”.
„CFR SA a invitat persoanele juridice sau fizice, care au solicitat expertiza tehnică, să consulte acest document la sediul SRCF Bucureşti, însă până în prezent nicio persoană nu a dat curs invitaţiei. În acest context, pentru documentarea corectă a cetăţenilor, expertiza tehnică poate fi consultată de orice persoană fizică sau juridică pe site-ul www.cfr.ro
La finalul lunii aprilie, CFR anunţa că va derula în luna mai 2018 lucrări de intervenţie în zona Podului Constanţa, în baza avizului emis de Primăria Municipiului Bucureşti, la solicitarea Regionalei CF Bucureşti.
„Lucrările de intervenţie se vor executa în zona Podului Constanţa administrată de CFR, la km 4+327, în anumite intervale orare doar în cursul nopţii, când traficul este mai scăzut, astfel încât impactul acestor lucrări asupra celor care tranzitează zona să fie cât mai mic. Pentru menţinerea condiţiilor optime şi de siguranţă rutieră, traficul în zona Podului Constanţa, în perioada intervenţiei, va fi dirijat şi semnalizat temporar cu ajutorul indicatoarelor rutiere”, transmiea CFR SA.
Aceeaşi sursă a precizat că expertiza tehnică este finalizată, aceasta arătând starea obiectivului.
Pe de altă parte, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a decis, vineri, transmiterea unei cereri către Guvern pentru trecerea Podului Constanţa de la CFR la Primăria Municipiului Bucureşti. Podul este în stare de degradare.
Consilierul general PNL Ciprian Ciucu i-a solicitat primarului Capitalei, Gabriela Firea, să discute în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB de vineri situaţia Podului Constanţa aflat în prezent în stare de degradare.
Filiala Sectorului 1 a USR a publicat, luni, pe pagina de Facebook, o serie de fotografii cu lucrările de reabilitare a Podului Constanţa din Bucureşti, acuzând autorităţile că au mascat „problemele structurale cu ipsos”. Primăria Capitalei a precizat, pe 23 aprilie, că podul este în administrarea CFR, iar în cadrul unor discuţii recente compania a dat asigurări că îl va reabilita.