Tudorel Toader, întâlnire cu Tăriceanu înainte să meagă în Parlament la „Ora Guvernului”

Întâlnire de ultima oră între Tudorel Toader şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu o zi înainte de audierea ministrului Justiţiei în Parlament. 
Romania TV
08 mai 2018, 12:52
Tudorel Toader, întâlnire cu Tăriceanu înainte să meagă în Parlament la

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se va mai prezenta miercuri în Parlament la “Ora Guvernului”, după ce PNL i-a solicitat să dea explicaţii cu privire la raportul publicat de Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) privind România. 

„Mâine (miercuri n.red.) vin la ora 10 motiv pentru care am avut întrevederea cu domnul Tăriceanu. (…) Este prima dată când în calitate de ministru particip la ce se numeşte „Ora Guvernului” şi am discutat chestiuni de procedură pentru că doar nu era să-i prezint răspunsurile ce le voi da mâine”, cu atât mai mult cu cât mâine voi răspunde la întrebările pe care le voi primi mâine. Nu am primit întrebările dinainte ca să ştiu nici întrebarea, nici răspunsul”, a spus Tudorel Toader, după întâlnirea cu Tăriceanu din biroul acestuia de la Senat. 

Tudorel Toader trebuia să participe la Ora Guvernului în data de 3 mai, dar audierea s-a amânat.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, anunţase pe 11 aprilie, la finalul şedinţei Biroului Executiv Naţional (BEX), că s-a luat decizia ca ministrul să vină să dea explicaţii cu privire la raportul GRECO.

Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public în luna aprilie Raportul referitor la România în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

GRECO precizează într-un comunicat că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anti-corupţie.

Raportul notează, de asemenea, că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară. Totuşi, GRECO este îngrijorată de impactul potenţial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instanţelor şi a parchetelor.

„În pofida importanţei şi a obiectivului vast al acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător iar procesul legislativ a fost discutabil”, consideră GRECO.

GRECO solicită României să renunţe la ideea creării unei secţii speciale pentru anchetarea infracţiunilor din sistemul judiciar.

Documentul ia act de procesul de revocare din funcţie a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, iniţiat în luna februarie şi reînnoieşte apelul la garanţii suplimentare în ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor şefi de către executiv.

GRECO este în egală măsură critic cu privire la amendamente propuse la legislaţia penală considerând că, în cazul în care acestea vor fi adoptate, în mod clar vor contraveni unora dintre angajamentele internaţionale ale României, inclusiv Convenţia privind legislaţia penală în domeniul corupţiei.

„Amendamentele cu privire la procedura penală discutate în prezent în comisia parlamentară comună sunt percepute de alte state ca o ameninţare la adresa concretizării asistenţei judiciare reciproce”, notează documentul.

De asemenea, raportul critică „o serie de proiecte de lege iniţiate în Senat în 21 decembrie 2017 care ar atenua prevederile referitoare la incriminarea diverselor infracţiuni de corupţie din Codul penal; de exemplu, mita şi traficul de influenţă nu s-ar mai aplica în cazul funcţiilor alese, iar în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, amendamentele ar dezincirmina total infracţiunile cu un prejudiciu sub 200.000 de euro”

GRECO invită România să prezinte stadiul reformelor în justiţie în următoarea sa reuniune plenară din 18 – 22 iunie 2018 şi să se abţină de la adoptarea unor amendamente la legislaţia penală care ar submina lupta anticorupţie.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Care e cel mai înalt drum din România. E peste Transfăgărășan și Transalpina, dar puțini români știu de el
Capital.ro
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Playtech.ro
WOW cât de frumoasă e Sue Ellen din Dallas, la 83 de ani! Imagini BOMBĂ, NU a îmbătrânit DELOC
DailyBusiness
15.000 de euro ca să te muți în acest oraș. OFERTĂ de neratat pentru români!
Adevarul
Un geniu medieval a inventat viagra pentru săraci. Rețeta naturistă pentru virilitate, veche de peste un mileniu
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Pachetul oferit de Digi RCS-RDS tuturor abonaților din România. Costă doar 5 lei!
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Recalcularea pensiilor. O pensionară este revoltată că a primit cu 500 de lei mai puțin: „Ce lege e asta? Să mă furați în halul ăsta?” 11.000 de plângeri au avut loc în doar o săptămână
Capital.ro
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
substantial.ro
Ionela Cozmiuc câștigă aurul la Campionatele Mondiale de Canotaj din Canada
MediaFlux
VÂRSTA de PENSIONARE CREȘTE și SCADE în același timp! RĂSTURNARE de la 1 SEPTEMBRIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...