UPDATE. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, că dacă preşedintele Klaus Iohannis nu acceptă analiza Guvernului privind efectele mutării ambasadei României la Ierusalim, atunci se poate ajunge ”din nou la probleme legate de un conflict interinstituţional” şi că poate fi sesizată CCR.
”În opinia mea, cel puţin, doresc să facem această evaluare şi analiză cât mai rapid cu putinţă şi să prezentăm mai multe alternative, care să fie mutarea sau alte alternative care ar putea să apară la această oră. Sigur, decidenţii politici vor hotărî. În cazul în care vor fi decizii diferite, putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituţional, ne ducem la Curtea Constituţională şi aşa mai departe. Mergem pe toate mecanismele”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
Acesta a fost întrebat, în cadrul audierilor din Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor, ce se poate întâmpla dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va accepta analiza Guvernului privind efectele mutării ambasadei României la Ierusalim.
UPDATE – Meleşcanu, despre mutarea ambasadei din Ierulasim: Decidenţii politici vor hotărî. Dacă vor fi decizii diferite, putem ajunge la CCR
„În opinia mea, cel puţin, doresc să facem această evaluare şi analiză cât mai rapid cu putinţă şi să prezentăm mai multe alternative, care să fie mutarea sau alte alternative care ar putea să apară la această oră. Sigur, decidenţii politici vor hotărî. În cazul în care vor fi decizii diferite, putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituţional, ne ducem la Curtea Constituţională şi aşa mai departe. Mergem pe toate mecanismele”, a afirmat Meleşcanu, potrivit news.ro.
UPDATE – Meleşcanu spune că o decizie de mutare a ambasadei la Ierusalim ar putea afecta candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU
Fostul premier Victor Ponta, membru al comisiei, l-a întrebat dacă va fi afectată candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU în 2019 de anunţul privind intenţia de a muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.
„În legătură cu candidatura noastră la Consiliul de Securitate este unul dintre elementele de analiză. Într-adevăr, există posibilitatea să fie afectată această campanie. Noi avem cam 43 de state arabe şi musulmane cu care avem încheiate înţelegeri reciproce de a ne sprijini, inclusiv pentru candidatura noastră la Consiliul de Securitate. Va trebui să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua într-o direcţie sau alta”, a răspuns ministrul de Externe.
El a subliniat că deocamdată este declanşat un proces de evaluare a oportunităţii unei decizii de mutare a ambasadei şi nu a dorit să comenteze declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care a declanşat dezbaterea publică pe acest subiect şi care a vorbit iniţial despre o decizie asumată. Meleşcanu a spus doar că orice om politic trebuie să îşi asume declaraţiile pe care le face.
Meleşcanu, audiat în Parlament: Memorandumul privind Ambasada din Israel mi-l asum şi nu este document secret; are informaţii care nu sunt publice şi s-a discutat la „confidenţiale”
El a spus că este vorba despre aprobarea Guvernului doar pentru efectuarea unei analize, în care sunt implicate toate ambasadele României, în special cele din Orientul Mijlociu şi din lumea arabă.
Meleşcanu a precizat că vineri va avea loc o consultare cu statele membre UE pe acest subiect, iar cu SUA încă nu s-a reuşit stabilirea unei întâlniri în care să se discute această chestiune.
„Nu este un document secret, scrie pe el că are informaţii care nu sunt publice, deci s-a discutat la confidenţiale”, a precizat ministrul de Externe despre caracterului memorandumului.
Teodor Meleşcanu a spus că, deşi nu l-a semnat, pentru că era în vizită în Libia, este asumat de el şi este o iniţiativă MAE.
El a menţionat că, urmare apobării a acestui memorandum, a avut o primă întâlnire ministerială cu mai multe segmente ale Guvernului şi a administraţiei române – cu ministrul Apărării, cu ministrul de Interne, cu SRI şi cu SIE, în care i-a rugat să le prezinte care sunt avantajele unei asemenea soluţii, care sunt vulnerabilităţile.
„Am invitat şi instituţia presidenţială la această consultare, care a considerat că se va implica după ce se va ajunge la elaborarea unui material care să poată fi prezentat la nivelul preşedintelui”, a precizat Meleşcanu.