BERD şi-a îmbunătăţit la 4,6% estimările privind avansul economiei româneşti în 2018

Economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 4,6%, pentru ca anul următor avansul economiei să se reducă uşor la 4,2%, potrivit celor mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Iulian Tudor
09 mai 2018, 12:22
BERD şi-a îmbunătăţit la 4,6% estimările privind avansul economiei româneşti în 2018

Comparativ cu precedentele prognoze din luna noiembrie 2017, BERD şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti cu 0,4 puncte procentuale pentru acest an, de la 4,2% până la 4,6%.

„Creşterea economică în România ar urma să se modereze treptat de la un nivel apropiat de 7% în 2017, când a fost stimulată de politica fiscală expansionistă şi creşterea salariilor. În prezent se vede o revenire la niveluri mai sustenabile de 4,6% în 2018 şi 4,2% în 2019”, subliniază BERD.

La nivel general, BERD şi-a îmbunătăţit semnificativ prognozele de creştere pentru 2018, dar totodată a avertizat că este posibil ca avansul economiei să fi atins vârful astfel că este nevoie de reforme structurale pentru a menţine momentul. Ritmul mediu de creştere înregistrat în ţările din regiunea în care operează BERD ar urma să fie de 3,3% în acest an, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decât în prognozele publicate în luna noiembrie a anului trecut, urmând ca în 2019 să înregistreze o creştere de 3,2%. Cu toate acestea, comparativ cu avansul de 3,8% înregistrat în 2017 este vorba de o încetinire a ritmului de creştere, care reflectă un nivel mai mic de creştere a productivităţii precum şi evoluţiile demografice negative.

Economistul şef al BERD, Sergei Guriev, a subliniat că majoritatea economiilor din aria de activitate a băncii şi-au epuizat stimulentele care le-au permis să înregistreze ritmuri rapide de creştere până la debutul crizei.

„Pentru a putea dezvolta noi surse de creştere, aceste ţări trebuie să deruleze reforme structurale privind pieţele de produse, capital şi muncă”, a declarat Guriev, adăugând că ţările trebuie să îmbunătăţească guvernanţa, să promoveze integrarea în economia mondială şi să investească în capitalul uman şi infrastructura sustenabilă.

Atrăgând atenţia asupra riscurilor la adresa acestor prognoze, BERD a menţionat creşterea semnificativă a nivelului datoriilor companiilor, spaţiul limitat de manevră a factorilor de decizie, creşterea continuă a partidelor politice populiste precum şi riscurile geopolitice.

Banca Mondială a anunţat, marţi, că economia României va înregistra un avans de 5,1% în 2018, însă a avertizat că această creştere este peste potenţial. O creştere economică de 5% este preconizată şi de Fondul Monetar Internaţional.

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 6,1%.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Instituţia a susţinut în 2017 un număr de 29 de proiecte de investiţii în valoare de 546 milioane de euro. Din această finanţare, 93% au fost acordate sectorului privat.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Drumul din România pe care să nu circuli. Mulți au rămas blocați cu mașina pe el, în zonă muntoasă
Capital.ro
Interzis pentru cei care au permis de conducere. Declarația care îi poate băga în închisoare
Playtech.ro
ȘOC! Cine ar fi comis tripla crimă din București. Polițiștii au fost ULUIȚI. Detalii halucinante
DailyBusiness
Avertisment pentru TOȚI românii înscriși la medicul de familie! S-a decis!
Adevarul
Viața în „orașul fantomă” din mijlocul Dunării. Porțile de Fier 2, mega-șantierul din ultimii ani ai regimului Ceaușescu VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Putin, o nouă provocare: arme din România, găsite în Ucraina
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
BREAKING! Se întâmplă din nou! Un cioban a fost atacat de urs. L-a muşcat de picioare şi...
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Suma incredibilă pe care o plătesc turiștii pentru o plimbare cu telecabina Buşteni – Babele
Capital.ro
Telefoanele mobile vor fi interzise! Regula intră în vigoare din septembrie 2024. Decizie oficială
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit: Strângea bani de nuntă și urma să devină tată
substantial.ro
Daisy Ridley vorbește despre diagnosticarea sa cu boala Basedow-Graves
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!