„Am fost întrebat dacă este necesară modificarea legilor corupţiei. Da, răspunsul este că societatea evoluează pe toate dimensiunile ei, că legislaţia dacă nu preîntâmpină măcar să remedieze şi pentru că ultimii ani ne-au arătat faptul că modul în care legislaţia privind corupţia a fost pusă în aplicare a generat foarte multe erori judiciare. Să nu vorbesc de numărul crescând de achitări, să nu dau exemplul celei mai răsunătoare şi recente când, o distinsă personalitate a dreptului a fost ţinută 7 ani de zile în proceduri judiciare, după care a fost achitată. Frământările, timpul şi, mă rog, toate acele inconveniente care au survenit nu i le mai întoarce nimeni, indiferent de achitare, indiferent de despăgubire”, a declarat Tudorel Toader, de la tribuna Parlamentaului.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, vineri, definitiv, achitarea fostei preşedinte a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei supreme, judecătoarea Gabriela Bârsan, şi a altor trei magistraţi de la instanţa supremă, în dosarul privind fapte de corupţie deschis de procurorii DNA. Instanţa supremă a menţinut, practic, sentinţa dată în primă instanţă, acum doi ani, de achitare a magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşoiu, Corina Corbu şi Anton Pandrea, care au fost acuzaţi de către procurorii DNA de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, mărturia mincinoasă, spălare de bani, favorizarea făptuitorului sau cumpărare de influenţă.
Ulterior, judecătoare Gabriela Bîrsan a declarat că cei 7 ani de chin prin instanţe nu îi poate înapoia nimeni, că soţul său, profesul Bîrsan, este în spital şi că timp de patru ani, cât a fost suspendată, nu a avut niciun venit
Comisia Iordache va dezbate săptămâna aceasta Codul Penal, iar săptămâna viitoare Codul de Procedură Penală, urmând ca la final de lună să îintre în discuţie şi Codul Civil.