Hrean proaspăt
Tai o bucată mică de hrean, o cureți și o dai prin răzătoare. Inhalezi câteva minute, până simți că începi să elimi mucusul în exces. Poți să înghiți și jumătate de linguriță de plantă amestecată cu o jumătate de linguriță de miere, care ajută la eliminarea bacteriilor sau fungilor ce cauzează infecția sinusurilor. Repetă procedeul de 3 ori pe zi. Ai grijă însă, o cantitate prea mare de hrean ingerată poate cauza dureri de stomac.
Ceai de ghimbir
Bun antioxidant, ghimbirul este eficient în tratarea sinuzitei datorită properietăților sale antiinflamatoare, fiind, totodată, și un antimicrobian natural. Într-o cană cu apă fierbinte, pune 1-2 linguri de ghimbir dat prin răzătoare și lasă la infuzat 10 minute. Strecoară și bea ceaiul după ce s-a răcit puțin. Poți adăuga și o linguriță cu miere. Se beau 3 căni de ceai pe zi, până la ameliorarea simptomelor.
Usturoi
Consumă usturoiul ca atare sau sub formă de pulbere ori capsule pentru a ameliora simptomele sinuzitei. Este antibiotic natural, întărește imunitatea și are proprietăți antifungice și antibacteriene. O altă metodă de a desfunda sinusurile constă în tăierea a 3-4 căței de usturoi, pe care îi adaugi într-o cană cu apă clocotiă, apoi inhalezi aburii care se evaporă. Repetă procedeul de 2-3 ori pe zi.
Sare
În 2 litri de apă clocotită se pun 4 linguri cu sare și se fac inhalări cu aburul 10 minute.
Bine de știut!
Nu abuza de medicamente. Analgezicele și descongestionantele luate în exces pot să agraveze simptomele sinuzitei.
Uleiuri esențiale
Amestecă 10 picături de ulei esențial de eucalipt cu 5 picături de ulei esențial de mentă, 10 picături ulei esențial de lavandă și 5 picături ulei esențial de cedru într-o sticlă închisă ermetic. Agiți bine și inspiri direct din aceasta de câteva ori pe zi.
Echinacea
Ajută la stimularea sistemului imunitar și la distrugerea unor virusuri care pot agrava sinuzita. Planta poate fi administrată sub formă de capsule, însă e bine să ceri sfatul unui specialist înainte de a începe o cură cu echinacea, pentru a nu interfera cu alte medicamente. O poți consuma și sub formă de ceai, care se prepară dintr-o linguriță de plantă pulbere la o cană de apă fiartă. Se amestecă bine și se bea zilnic, 1 lună.
Oțet de mere
Combină un sfert de ceașcă de oțet de mere cu 500 ml apă. Bea amestecul pe tot parcursul zilei. Remediul ajută la descongestionarea mucoasei nazale și la ameliorarea simptomelor sinuzitei.
Pont
Dacă ai sinuzită, dormi cu capul ușor ridicat, pentru a putea respira mai bine.
Cataplasme cu argilă
Într-un bol, amestecă 2 lingurițe de argilă cu apă, cât să obții o pastă. Aplică pe zonele dureroase, aripile nasului și frunte, și las-o să acționeze cel puțin 30 de minute, atât dimineața cât și seara. Urmează tratamentul până simptomele sunt ameliorate.
Ceai verde
Pune 2 lingurițe de ceai verde sau un pliculeț într-o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat 2-3 minute, apoi strecoară și bea ceaiul călduț. Poți adăuga 1 linguriță de miere și câteva picături de zeamă de lămâie. Bea 2 căni pe zi, până în ora 16.00, pentru a ameliora infecțiile la nivelul sinusurilor.
Atenție!
Evită expunerea la fumul și mirosul de țigară sau parfumuri puternice, care agravează simptomele sinuzitei.
Află cum să tratezi sinuzita cu ceaiuri AICI