UPDATE 17:35 Decizia CCR a fost citită. Hotărârea Curţii va fi publicată în Monitorul Oficial.
UPDATE 17.30 Parlamentarii PNL părăsesc sala. „Decizia CCR încalcă principiul democratic fundamental, anume acela că democraţia se exprimă prin votul cetăţenilor. Am hotărât să părăsim sala în semn de protest”, a precizat liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu.
UPDATE 17:28 Cu 195 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă” programul de lucru a fost aprobat.
UPDATE 17:25 Cu 20 de voturi „pentru” şi 196 de voturi „împotrivă”, propunerea lui Ioan Ghişe a fost respinsă.
UPDATE 17:11 Senatorul PNL Ion Ghişe cere supunerea la vot a două propuneri prin care să se constate neîndeplinirea obligaţiilor din partea Curţii Constituţionale. „Cerem să anulăm timp două zile acest subiect pentru a da timp CCR să analizeze din nou situaţia”. Ghişe susţine că decizia CCR e consultativă şi nu impune efecte. „Principala obligaţie a CCR în materie de referendum nu este acum îndeplinită prin prezentarea în faţa noastră a unui raport”.
UPDATE 17.10 A început şedinţa de plen. Cvorumul a fost asigurat. În sală sunt 238 de parlamentari.
UPDATE 17.09 Viorel Hrebenciuc: „USL participă la plen. Nu e o răzgândire , facem ce-i mai bine pentru ţară”
UPDATE 16:47 Parlamentarii social-democraţi au început să semneze listele de prezenţă. Conform unor surse, Crin Antonescu şi Victor Ponta ar fi avut o discuţie telefonică, în urmă căreia au decis să dea semnalul participării la plen.
UPDATE 16:40 Parlamentarii PNL şi PSD au decis să se întoarcă în plen, informează România TV. PSD şi-a anunţat deputaţii şi senatorii că trebuie să asigure cvorumul.
UPDATE 16.29 Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc (PSD) a declarat că în grupruile parlamentare PSD s-a decis să nu se participe la şedinţa Parlamentului, fiind vorba de „o decizie individuală a fiecăruia”, scrie Mediafax. Întrebat în legătură cu faptul că la începutul şedinţei a susţinut altă opinie, Hrebenciuc a spus: „În momentul în care am intrat la grup, a fost altă decizie”.
UPDATE 16.25 Preşedintele CCR Augustin Zegrean a estimat că procedura privind referendumul va fi definitivată în cursul aceste şedinţe. „Am fost şi eu parlamentar. Ştiu şi eu tehnicile astea”
UODATE 16.20 Parlamentarii sunt în pauză de consultări.
UPDATE 16.10 Şedinţa plenului a început, însă liberalul Eugen Nicolăescu a cerut o pauză de consultări de o jumătate de oră. „Colegii noştri din USL consideră că decizia CCR este nedreaptă. Vom încerca pe o parte din colegi să asigure cvorumul, chiar dacă o consideră nedreaptă şi ilegală, ca şedinţa reunită să aibă loc„, a spus Nicolăescu.
UPDATE 15.45 Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu a anunţat că liberalii nu vor asista la şedinţă din două considerente. „La nivelul CCR, nu au fost luate consideraţie documente ar putea să schimbe cu totul aprecierea pe care Curtea o are asupra îndeplinirii cvorumului pentru validarea referendumului. În al doilea rând, Curtea nu a prezentat Parlamentului raportul pe care trebuia să-l întocmească potrivit Legii referendumului. CCR este în culpă faţă de Parlament”, a declarat Nicolăescu.
UPDATE 15.38 Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine că la şedinţa Parlamentului pentru citirea hotărârii CC privind referendumul din 29 iulie nu e nevoie de cvorum. „Pentru şedinţa de astăzi în care se citeşte decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului nu e nevoie de cvorum nici pentru prezenţă, nici pentru citire. În plus, în această şedinţă nu se poate lua nicio decizie de către Parlament cu privire la referendum. Doar se citeşte dispozitivul hotărârii Curţii Constituţionale”, susţine Macovei.
Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, „preşedintele care conduce şedinţa comună este obligat să precizeze dacă este întrunit cvorumul legal şi să anunţe ordinea de zi”. De asemenea, articolul 22 stipulează că „în timpul şedinţelor, preşedinţii grupurilor parlamentare pot cere preşedintelui şedinţei comune verificarea întrunirii cvorumului. Preşedintele şedinţei comune va decide dacă acest lucru este necesar. În cazul în care cvorumul legal nu este întrunit, preşedintele suspendă şedinţa şi arată ziua şi ora de reluare a lucrărilor.”
UPDATE 15.32 Şedinţa plenului reunit a fost amânată până la ora 16.00, potrivit Mediafax.
UPDATE 15.27 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că parlamentarii PSD nu vor participa la şedinţă, informează România TV. Zgonea a spus că în acest fel PSD a decis să fie solidar cu cei 7,4 milioane de români care au votat la referendum.
UPDATE 15.14 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că parlamentarii Uniunii vor participa la şedinţă. „O tergiversare a acestei situaţii nu ne ajută cu nimic, nu ajută pe nimeni. De aceea colegii de la UDMR nu ajută pe nimeni”, a spus Kelemen. Liderul UDMR a precizat că, potrivit Regulamentului celor două Camere ale Parlamentului, nu ar fi nevoie de cvorum la şedinţa plenului reunit în care se va citi hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul, precizând că parlamentarii UDMR vor fi prezenţi.
UPDATE 15.10 Senatorul PSD Daniel Savu a declarat, la România TV, că senatorii social-democraţi nu vor participa la şedinţa celor două Camere
UPDATE 15.08 Vasile Blaga: „Boicotul individual al parlamentarilor PNL este o copilărie”. Liderul PDL susţine că este totuşi nevoie de cvorum de prezenţă pentru ca şedinţa să se desfăşoare. „Din punctul nostru de vedere, trebuie să fie cvorum”, a spus democrat-liberalul.
UPDATE 15.04 Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a ajuns la Parlament. „Decizia noastră este bazată pe probe, iar documentele primite de la instituţiile statului sunt probe”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale. Întrebat dacă se mai fac presiuni asupra judecătorilor CCR, Zegrean a spus: „Uitaţi-vă ce se spune despre noi la televiziuni şi aveţi răspunsul la întrebarea asta”.
UPDATE 14.46 Întrebat, la intrarea la şedinţa grupurilor parlamentare PSD, dacă ar fi oportună boicotarea şedinţei Parlamentului pentru citirea hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a răspuns: „Nu, pentru că nu ajută la nimic”.
UPDATE 14.45 Vasile Blaga, preşedintele PDL, a apreciat că nu crede că puterea va prelungi starea de instabilitate politică. „Colegiul Director consideră că astăzi trebuie să înceteze toată această acţiune politică de atâtea luni de zile care a făcut atâta rău României. Practic să ia act Parlamentul de decizia Curţii Constituţionale şi Traian Băsescu să se întoarcă la Cotroceni, iar politicienii, aşa cum am făcut oferta acum două săptămâni, să se aşeze la aceeaşi masă, să găsească soluţii pentru ieşirea din criza economică”, a spus Blaga.
UPDATE 14.43 „Nu avem cu toţii de făcut decât să respectăm legile şi Constituţia. Ştim ce avem de făcut, nu altceva decât am făcut în 2007, ne aflăm exact în aceeaşi situaţie după referendumul din 2007. Nu o să comentez eu dorinţele lui Ion Iliescu şi ale altora”, a spus liderul PDL, Vasile Blaga, referitor la afirmaţiile lui Ion Iliescu, potrivit cărora decizia CCR trebuie corectată în Parlament.
UPDATE 14.40 În faţa Parlamentului are loc o manifestaţie anti-Băsescu, informează România TV.
Potrivit România TV, judecătorii CCR au fost chemaţi să participe la şedinţa de plen.
Mai mulţi parlamentari ai PNL au decis să nu participe la vot, asta după ce senatorul PNL Ioan Ghişe anunţa că va propune un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de deciziile BEC şi CCR şi să se constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7,4 milioane de români.
Ghişe a explicat ulterior că a propus două variante de atac: fie ca Parlamentul să retrimită Curţii Constituţionale hotărârea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul să constate că preşedintele suspendat Traian Băsescu este demis, scriu jurnaliştii de la „Gândul”.
Crin Antonescu nu participă nici el la şedinţa de plen, potrivit România TV, iar liderul PSD, Victor Ponta, este plecat în Africa de Sud, la reuniunea Internaţionalei Socialiste.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu a exclus ca şedinţa plenului reunit să ducă şi la dezbateri pe marginea deciziei CCR ce va fi citită în plen de către unul din judecătorii Curţii.
În schimb, mult mai tranşant, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că Parlamentul ar trebui „să corecteze” decizia Curţii Constituţionale şi să-l demită pe preşedintele suspendat Traian Băsescu.
Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.