EUROVISION 2018. Detalii inedite despre concursul european

Cea de-a 63-a ediţie a concursului muzical Eurovision, la care s-au înscris 43 de ţări, are loc la Lisabona şi se încheie sâmbătă seară. Prezentăm mai jos şase detalii despre competiţia care atrage anual aproape 200 de milioane de telespectatori, potrivit AFP.
Alina Costache
12 mai 2018, 13:34
EUROVISION 2018. Detalii inedite despre concursul european

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 62 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

– Record Guinness –

Prezentat de organizatori drept „cel mai mare spectacol de divertisment televizat din lume”, Eurovision deţine şi recordul Guinness pentru cel mai vechi concurs muzical difuzat pe posturile TV.

În 2016, cele două semifinale şi finala, care au avut loc la Stockholm, în Suedia, au avut o audienţă totală de 204 milioane de telespectatori. Concursul organizat anul trecut la Kiev, în Ucraina, a înregistrat o audienţă de 182 de milioane de telespectatori, pentru că Rusia nu a retransmis show-ul, după excluderea reprezentantei sale, Iulia Samoilova.

Aproximativ 40.000 de fani erau aşteptaţi săptămâna aceasta la Lisabona pentru a asculta cântăreţii pe scena de la Altice Arena, pe parcursul celor nouă repetiţii şi spectacole difuzate în direct.

– Cei cinci mari… şi Australia –

În afară de ţara gazdă, alte cinci naţiuni sunt calificate din oficiu în finală, pe baza criteriului financiar. Format din Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Spania, grupul celor mari cinci reuneşte cei mai importanţi contributori ai EBU, organizatorul Eurovision.

Tot din motive comerciale, Australia a devenit, în 2015, cea de-a 52-a ţară care a participat cel puţin o dată la concurs. Competiţia se bucură de atât de mult succes în Australia încât organizatorii au decis să îi deschidă porţile. La un an după, candidata australiană Dami Im termina concursul pe locul al doilea.

– Publicul gay –

Victoria artistei travesti Conchita Wurst, reprezentanta Austriei, în 2014, rămâne unul dintre momentele marcante ale istoriei Eurovision, unde se văd fluturând frecvent în public steagurile curcubeu ale comunităţii LGBT.

În fiecare an, baruri şi discoteci dedicate comunităţii organizează seri tematice şi transmisiuni ale concursului, devenit un monument al culturii gay în Europa de Vest.

– ABBA şi piesele efemere –

Cu excepţia celebrului grup suedez ABBA, care a câştigat ediţia din 1974, cu piesa „Waterloo”, majoritatea cântăreţilor de la Eurovision se bucură de un succes de scurtă durată.

Grupul pop suedez, care a vândut peste 400 de milioane de albume, a înregistrat recent două noi piese, la 35 de ani de la destrămarea sa.

– Geopolitica –

Conceput în plin Război Rece ca un eveniment care să unească ţările participante, concursul a devenit repede un loc al rivalităţilor naţionale, ilustrate inclusiv anul trecut, prin excluderea reprezentantului Rusiei, din cauza unor conflicte între Moscova şi Kiev implicând peninsula Crimeea.

Lista incidentelor diplomatice este lungă: în 1969, Austria boicota concursul organizat în Spania franchistă, iar, în 2012, Armenia a refuzat să participe la ediţia organizată în Azerbaidjan.

În mai multe rânduri, participanţii au fost invitaţi să îşi modifice piesele pentru a evita tensiunile politice.

– Finala 2018 –

Finala Eurovision 2018 va avea loc sâmbătă seară, la Altice Arena din Lisabona.

În urma semifinalelor de marţi şi joi s-au calificat Norvegia, Serbia, Danemarca, Moldova, Olanda, Australia, Ungaria, Suedia, Slovenia, Ucraina, Albania, Cehia, Lituania, Israel, Estonia, Bulgaria, Austria, Finlanda, Irlanda şi Cipru. Lor li se adaugă grupul celor cinci mari (Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia) şi ţara gazdă, Portugalia.

Reprezentanţii României la Eurovision 2018, membrii trupei The Humans, au ratat calificarea în finala de sâmbătă a competiţiei muzicale.

De la introducerea sistemului cu semifinale, în 2004, România s-a calificat în fiecare an în finală. O excepţie a fost anul 2016, când România a fost descalificată din start pentru că Televiziunea Română avea datorii la European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului internaţional.

Eurovision Song Contest 2017 a avut loc la Kiev, iar concursul a fost câştigat de reprezentantul Portugaliei, Salvador Sobral, cu piesa „Amar Pelos Dois”.

Anul trecut, reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, au obţinut poziţia a şaptea, cu un total de 282 de puncte, cea mai bună clasare a României în concurs de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării ţării noastre la Eurovision.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Citeşte şi Eurovision 2018: TVR spune că au fost probleme cu sistemul de vot în ţările cu comunităţi româneşti

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy