O stea călătoare se îndreaptă spre sistemul nostru solar

Oamenii de stiinta spun ca apropierea stelei va schimba traiectoria a sute de mii de asteroizi care, la randul lor, se vor izbi probabil de Pamant si de celelalte planete din sistemul nostru solar.
Filip Stan
14 mai 2018, 11:42
O stea călătoare se îndreaptă spre sistemul nostru solar

Patrunderea lui Gliese 710 Norul Oort, aflat la marginea sistemului nostru solar nu e o noutate. Stim inca din 1996 ca aceasta stea se indreapta spre noi. Noutatea e alta: calculele recente au demonstrat ca aceasta stea va traversa sistemul nostru solar mult mai repede decat a fost anticipat.

Daca initial predictiile oamenilor de stiinta, corelate cu datele existente la acea vreme, aratau ca steaua va ajunge in sistemul nostru solar in aproximativ 1,35 de milioane de ani, calculele noi arata ca ea va ajunge, de fapt, mai devreme, in aproximativ 1,29 milioane de ani.

La scara galactica aceasta diferenta e insignifianta, insa la nivel planetar o diferenta de cateva zeci de mii de ani e semnificativa, scrie Science Alert.

Gliese 710, a carei masa e echivalenta cu aproximativ 60% din masa Soarelui, este o stea pitica mai neobisnuita, calatoare. Ea strabate galaxia cu o viteza de aproape 52.000 de kilometri/ora.

Primii care au calculat traiectoria si timpul care ii e necesar lui Gliese 710 pentru a ajunge in sistemul nostru solar au fost astronomii Filip Berski si Piotr A. Dybczyński.

Noile calcule, facute pe baza datelor furnizate de observatorul spatial Gaia si publicate pe arXiv, au fost realizate de astronomii Raul de la Fuente Marcos si Carlos de la Fuente Marcos, de la Universitatea din Madrid.

Informatiile lor arata ca steaua va trece la o distanta echivalenta cu 4.000 de ori distanta de la Pamant la Soare. Prin urmare, va fi destul de departe ca prezenta ei sa nu afecteze nu in mod direct planeta noastra. Problema ridicata de astronomi e, insa, urmatoarea: Gliese va intra in Norul Oort, care inconjoara Sistemul Solar, si va schimba traiectoria a sute de mii de asteroizi.

Haosul creat de Gliese ar declansa, astfel, ploi de asteroizi asemanatoare ca amploare si efecte cu cele care au condus la disparitia dinozaurilor.

Echipa de astronomi de la Universitatea din Madrid a putut calcula cu mai mare acuratete arcul de timp in care Gliese va ajunge in sistemul nostru solar nu numai datelor furnizate de observatorul Gaia, ci si analizei altor evenimente asemanatoare din trecutul sistemului nostru solar.

Unul dintre acestea s-a produs in urma cu 70.000 de ani. Atunci, o pitica rosie, numita Steaua lui Scholz, a trecut prin norul lui Oort si a fost vizibila pe cerul stramosilor nostri.

In acest moment, Gliese 710 se afla la 62 de ani-lumina de noi. Cand se va apropia de sistemul nostru solar, Gliese va fi la o distanta minima de numai 0.07 ani-lumina. (yoda.ro)

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care e foarte apreciat în România și în întreaga lume. Keanu Reeves are un rol fenomenal în această capodoperă cinematografică
Capital.ro
Ordin în România, toleranță zero. Trebuie să dispară obligatoriu din țară. Se schimbă legea
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
ATENȚIE, ȘOFERI! Nu mai reparați mașinile în aceste locuri niciodată
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
S-a închis o televiziune din România. Gata, a fost scoasă din grila de programe
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Șoferii care își vor primi BANII înapoi. S-a decis azi, 8 august: E un abuz
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Câini-roboți desfășurați în Ucraina pentru misiuni periculoase
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! RĂSTURNARE de situație în RĂZBOI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!