ANCOM: Românii au consumat de două ori mai mult internet mobil în 2017

Anul trecut un utilizator de internet a consumat peste 1,4 GB/lună pe parcursul anului 2017, aproape dublu faţă de anul precedent, în timp ce timpul alocat convorbirilor pe mobil, dar şi numărul mesajelor SMS au scăzut, informează ANCOM.
Romania TV
15 mai 2018, 11:50
ANCOM: Românii au consumat de două ori mai mult internet mobil în 2017

Datele prelucrate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pentru finalul anului 2017 arată că 38% din numărul total de conexiuni la internet mobil sunt conexiuni 4G, iar 42% conexiuni 3G, ceea ce înseamnă că 80% din cele 20,3 milioane conexiuni la internet mobil sunt conexiuni de mare viteză. Astfel, rata de penetrare la 100 locuitori a internetului mobil prin conexiuni 3G şi 4G a fost de 83%.

Cele mai multe conexiuni de internet mobil (17,3 milioane – 85%) sunt utilizate prin telefonul mobil, cu plata unui abonament sau a unei opţiuni dedicate pentru internet, aceşti utilizatori consumând în 2017 în medie 1,36 GB/lună (+106%). Utilizatorii de internet mobil prin modem/card/USB au consumat în medie 2,5 GB/lună (+43%), însă numărul acestora îşi continuă tendinţa de scădere, ajungând la 1,9 milioane, informează Mediafax

Citeşte şi Veste bună, scad tarifele la portarea numerelor de telefon

În funcţie de numărul de conexiuni la internet mobil active la finele anului, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 42%, principalul competitor 23%, următorul competitor 18%, ceilalţi furnizori însumând 17%.

La sfârşitul anului 2017 erau 22,4 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă (-2%), dintre care 12,1 milioane (+5%) erau utilizatori pe bază de abonament şi 10,3 milioane (-9%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active. În funcţie de numărul de cartele SIM active la sfârşitul anului 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 40%, principalul competitor 30%, următorul competitor 17%, ceilalţi furnizori însumând 13%.

În total, în anul 2017, s-a vorbit la telefonul mobil aproape 69 miliarde minute, în scădere cu 3% faţă de 2016, iar numărul de SMS-uri a fost de aproape 16 miliarde (-14%). Astfel, în medie, în 2017 un utilizator a vorbit lunar la telefonul mobil 4 ore şi 14 minute şi a transmis 58 de mesaje SMS.

Traficul către alte reţele mobile a crescut în continuare, în 2017 ajungând să reprezinte 33% din traficul de voce şi 27% din traficul SMS, în timp ce traficul în propria reţea şi-a menţinut tendinţa de scădere, având o pondere de 58% în cazul traficului de voce şi de 72% în cazul traficului SMS.

În cazul traficului de voce, liderul pieţei a avut în 2017 o cotă de piaţă de 42%, principalul competitor 27%, al treilea clasat 18%, iar ceilalţi furnizori 13%.

Ca urmare a aplicării începând cu 15 iunie 2017 a Roamingului ca Acasă în Europa (Roam Like At Home), utilizarea serviciilor de roaming a înregistrat în 2017 creşteri exponenţiale. Traficul de apeluri efectuate s-a triplat (de la 0,5 miliarde minute în 2016 la 1,5 miliarde în 2017), cel de apeluri primite a crescut cu +81% (până la 2 miliarde minute), traficul SMS a crescut cu +58%, iar traficul de date a crescut de 6 ori, ajungând la 5.811 TB în 2017.

„În România, utilizatorii se bucură atât de tehnologii avansate de acces la internetul mobil, de o bună acoperire, cât şi de o piaţă competitivă şi de preţuri mici, ceea ce se reflectă în consumul tot mai ridicat de internet mobil. În medie, un utilizator de internet mobil a consumat peste 1,4 GB/lună pe parcursul anului 2017, aproape dublu faţă de anul precedent. Este în mod clar efectul intensificării utilizării reţelelor 4G. De asemenea, mă bucur că utilizatorii români au beneficiat din plin şi de intrarea în vigoare a Roamingului ca Acasă în Europa, traficul de voce şi date consumate în roaming înregistrând creşteri spectaculoase. Traficul de internet a crescut de 6 ori, iar apelurile efectuate în roaming s-au triplat”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care e foarte apreciat în România și în întreaga lume. Keanu Reeves are un rol fenomenal în această capodoperă cinematografică
Capital.ro
Ordin în România, toleranță zero. Trebuie să dispară obligatoriu din țară. Se schimbă legea
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
ATENȚIE, ȘOFERI! Nu mai reparați mașinile în aceste locuri niciodată
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
S-a închis o televiziune din România. Gata, a fost scoasă din grila de programe
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Șoferii care își vor primi BANII înapoi. S-a decis azi, 8 august: E un abuz
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Câini-roboți desfășurați în Ucraina pentru misiuni periculoase
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! RĂSTURNARE de situație în RĂZBOI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!