Cristian Ţopescu – o viaţă în slujba sportului GALERIE FOTO

Cristian Ţopescu, reputat comentator sportiv, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate voci de televiziune şi radio, a dedicat peste patru decenii sportului românesc, cu mii de transmisiuni directe. Interzis de comunişti la finalul anilor 1980, el a comentat cele două victorii mondiale ale naţionalei masculine de handbal, „noaptea magică” din 1976 a Nadiei Comăneci de la Montreal şi momentul în care trei românce au urcat pe podium la Sydney.
Romania TV
15 mai 2018, 13:44
Cristian Ţopescu - o viaţă în slujba sportului GALERIE FOTO

Cristian Ţopescu a murit marţi, la Spitalul Elias.

Născut pe 26 martie 1937, la Bucureşti, Cristian Ţopescu a împărtăşit pasiunea pentru hipism a tatălui său, ofiţerul de cavalerie Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, care a participat la Olimpiada de la Berlin din 1936.

Pe când urma cursurile Şcolii de Grăniceri din Oradea, Cristian Ţopescu a câştigat câteva concursuri de hipism, apoi a fost transferat la Steaua, unde a câştigat campionatele naţionale de sărituri peste obstacole din 1960 şi 1962.

În 1970, a absolvit cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport, potrivit News.ro.

După ce s-a retras din competiţii, a fost angajat ca reporter sportiv la Televiziunea Română, cu detaşare de la Clubul Steaua, fiind plătit de Armată. La TVR, a fost, din 1964 până la începutul anilor 2000, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor şef al departamentului Sport şi director general adjunct.

Ca reporter sportiv al TVR a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă. A comentat mii de transmisiuni în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene.

El a comentat „acea noapte magică din 1976, când computerul olimpic de la Montreal, conceput pentru afişarea a trei cifre, a fost «dat peste cap» de nota maximă, 10.00, primită pentru prima dată de o gimnastă (Nadia Comăneci, n.r.)”.

Pe 9 iunie 1983, i-a fost interzis să mai comenteze pentru Televiziunea Română, fiind suspendat pe termen nelimitat pentru afirmaţiile făcute în timpul meciului de fotbal Suedia – România, încheiat cu victoria naţionalei nostre. Ţopescu a spus atunci că fotbaliştii Balaci, Silviu Lung, Bölöni şi Cămătaru au primit oferte de transfer de la echipe din străinătate şi ar fi în interesul lor, al cluburilor şi al ţării ca ei să fie lăsaţi să se transfere în afară. Şeful guvernului de atunci, Constantin Dăscălescu, a informat la Cabinetul 2 că „Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară”.

A revenit la Steaua, unde, până în 1990, a fost crainicul stadionului şi i-a ajutat pe Emeric Ienei şi Anghel Iordănescu să pregătească meciurile echipei. În 1989, Valentin Ceauşescu i-a cerut să comenteze finala Cupei Campionilor Europeni de la Barcelona, unde Steaua a fost învinsă de AC Milan.

Pentru Ţopescu, cele mai importante performanţe sportive româneşti au fost la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, când trei românce – Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru – au urcat pe podium, cele două victorii mondiale ale naţionalei masculine de handbal, în 1970 şi 1974, şi la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, când Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă care a primit nota maximă, 10.00.

A publicat cărţile „Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV” (2002), în colaborare cu Alexandru Răducanu, „Steaua – performanţă şi prestigiu” (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, şi „Fair Play”, în colaborare cu Virgil Ludu (1980).

În 2002, a apărut biografia „Cristian Ţopescu – Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV”, scrisă de Alexandru Răducanu.

A fost vicepreşedinte al Fundaţiei ProSport, ProFamilie, ProEducaţie, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Asociaţiei Presei Sportive din România, membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, director de relaţii publice, imagine şi mass-media la Fotbal Club Steaua. În presa sportivă, a fost directorul Prosport (2003 – 2007), reporter la Radio Europa FM, comentator la Eurosport, senior editor al postului de radio Sport Total şi senior editor la Adevărul, unde a coordonat suplimentul Adevărul Sport, alături de Ovidiu Nahoi şi Daniel Nazare.

Ţopescu a avut şi un mandat de senator de Bucureşti, pe lista PNL, în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.

În martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a acordat Ordinul „Steaua României”. El a mai primit Ordinul Meritul Sportiv, Ordinul Olimpic Colanul de Aur şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În urma unui decret semnat de preşedintele Traian Băsescu în octombrie 2016, colonelul în retragere Cristian Ţopescu a fost avansat la gradul de general de brigadă.

Regele Mihai I i-a conferit, în septembrie 2010, decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc.

În noiembrie 2013, conducerea Clubului Sportiv Municipal Oneşti i-a oferit lui Cristian Ţopescu o diplomă de excelenţă, care i-a fost înmânată de Nadia Comăneci, în cadrul galei care a marcat împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea CSM Oneşti.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Horoscop special Alina Bădic. Luna Mai aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Crimă teribilă în România! Femeie lovită de tren după ce a fost imobilizată pe șine de un bărbat care a sărit din fața locomotivei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre