Autoritatea Palestiniană îşi recheamă ambasadorii din România, Austria, Ungaria şi Cehia. Diplomatul de la Bucureşti părăseşte ţara azi

Autoritatea Palestiniană a anunţat miercuri că îşi recheamă ambasadorii din cele patru state UE care au trimis reprezentanţi la ceremonia de duminică în onoarea deschiderii Ambasadei SUA la Ierusalim, relatează AFP. Este vorba despre ambasadorii din România, Cehia, Ungaria şi Austria. Ambasada Palastinei în România a confirmat pentru News.ro că ambasadorul Fuad Kokaly a fost rechemat la Ramallah, precizând că în acestă seară va părăsi România.
Romania TV
16 mai 2018, 11:43
Autoritatea Palestiniană îşi recheamă ambasadorii din România, Austria, Ungaria şi Cehia. Diplomatul de la Bucureşti părăseşte ţara azi

Ambasadorul Fuad Kokaly va părăsi România în această seară, potrivit sursei citate. Această decizie a Autorităţii Palestiniene vine în contextul în care Executivul de la Bucureşti şi-a exprimat intenţia de a muta ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

De altfel, această rechemare este legată de participarea României la dineul de inaugurare al noii ambasade a SUA, mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, Autoritatea Palestiniană rechemându-şi ambasadorii şi din celelalte trei state participante: Austria, Cehia şi Ungaria.

Potrivit unui răspuns dat de Ambasada Palestinei în România la solicitarea Mediafax, ambasadorul Fuad Kokaly a fost rechemat la Ramallah pentru consultări. „În acest moment nu putem decat sa va confirmam ca E.S. Dl. FUAD KOKALY – Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Statului Palestina a fost rechemat la Ramallah pentru consultari”, se arată în răspunsul remis Mediafax.

Decizia vine în contextul în care România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamnă mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de cele trei state.

MAE a anunţat, sâmbătă, că propunerea Serviciului European de Acţiune Externă de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care şi România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat, miercuri, că nu ştie dacă premierul a fost informat de faptul că ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, a fost rechemat la Ramallah pentru consultări, potrivit Ambasadei statului Palestina în România.

„Nu ştiu să răspund la această întrebare. Cât am fost eu în şedinţa de Guvern, nu. Dar nu ştiu dacă premierul a fost informat sau nu”, a declarat Nelu Barbu, întrebat dacă ministrul de Externe sau un alt reprezentant al MAE au informat-o pe Viorica Dăncilă de decizia statului palestinian.

Tensiuni în Orientul Mijlociu

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a transfera ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv i-a înfuriat pe palestinieni. Palestinienii văd în această decizie o negare a revendicării lor cu privire la Ierusalimul de Est, pe care vor să-l transforme în capitala Palestinei, statul la care aspiră. Conducerea palestiniană şi-a suspendat contactele cu oficiali americani după ce Trump şi-a anunţat, pe 6 decembrie, decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a rechemat pe reprezentantul său în Statele Unite, Hossam Zomlot, a anunţat Ministerul de Externe din cadrul Autorităţii Palestiniene (AP) marţi, la o zi după transfer.

Guatemala a inaugurat miercuri, la Ierusalim, noua sa ambasadă în Israel, urmând exemplul Statelor Unite, un demers care reprezintă o ruptură diplomatică şi care îi înfurie pe palestinieni

Ceremoniile israeliano-americane la Ierusalim au avut loc în paralel cu o baie de sânge în Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană în care zeci de mii de persoane au manifestat împotriva iniţiativei unilaterale americane, contra blocadei israeiene şi în favoarea ”dreptului la întoarcere” a refugiaţilor palestinieni.

Aproape 60 de palestinieni au fost ucişi luni, cea mai sângeroasă zi a conflictului israliano-palestinian de la Războiul din Fâşia Gaza din 2014.

De la înfiinţarea Israelului, în 1948, comunitatea internaţională nu a recunoscut acest oraş drept capitala sa. Ea consideră că ”statutul final” al oraşului este necesar să fie negociat între israelieni şi palestinieni.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Dictatorul ahtiat după lux. Obiectele fabuloase purtate de Kim Jong Un
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici