UPDATE Radu Mazăre se declară „uluit şi consternat de sentința nedreaptă dată de judecător”,potrivit unui comunicat trimis din Madagascar.
„Astăzi am fost condamnat de tribunalul Constanta la un total de 6,6 ani de pușcărie cu executare pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu.
Sunt uluit si consternat de sentința nedreapta data de judecător.
Nu reusesc sa inteleg, la prima acuzatie, cum este posibil ca pentru aceeași presupusa infracțiune de abuz (vânzarea sub-evaluata a terenului aferent Cazino Mamaia) sa fiu achitat de Curtea de Apel București (sentința numărul S.P.148/FI/10.07.2017) și sa fiu condamnat la 4,6 ani de pușcărie de Tribunalul Constanta (S.P.253/16.05.2018)? Repet, aceeași acuzație, același teren, insa in doua dosare diferite, o instanta ma achita în dosarul numărul 6536/2/2008 la Curtea de Apel București și alta ma condamna în dosarul 2310/118/2015 la Tribunalul Constanta. Asa cum mi s a parut halucinant faptul ca DNA mi a facut 2 dosare cu acelasi subiect, contrazicand principiile de drept, asa mi se pare si acum halucinant sa am 2 sentinte opuse tot pe aceeasi infractiune cu acelasi subiect!
Dosarul de la Tribunalul Constanta unde am luat aceasta condamnare este public, poate fi consultat oricand, și oricine poate constata ca toți functionarii primariei, consilierii locali și evaluatorii implicați în vânzarea respectivelor terenuri au declarat ca procedura vânzării a fost cea legala, și-au asumat o, începând de la adoptarea hotărârii de Consiliu Local și pana la notar, fără ca eu sa fi intervenit în derularea ei. Primarul semnează ultimul pe documente, obligat de lege sa ducă la îndeplinire hotararile Consiliului Local. Nu Primarul vinde, ci Consiliul Local, nu Primarul le evaluează, ci evaluatorul profesionist acreditat.
In cazul celorlalte doua abuzuri, situația este identica: primarul nu a influențat pe nimeni, nu a impus nimănui nimic, nu a primit și nu a cerut nimic. Si totusi sunt acuzat si condamnat pentru presupusa subevaluare facuta de niste evaluatori profesionisti!
In fapt, spun ce am mai spus, vina mea este una singura: am fost un lider neaservit si incontrolabil pentru Servicii, ca atare o țintă permanenta a Politiei Politice din Romania!
In atare situatie concluzia mea personala este una singura: ma felicit ca am plecat dintr-o țară în care justitia poate si achita si condamna o persoana in acelasi timp, pentru exact aceiași acuzație, cu acelasi obiect, dar in doua dosare diferite!
Asta-i tara? Asta-i justitie? Asta-i dreptate?
Radu Stefan Mazare 16.05.2018 Madagascar"
________________
Radu Mazăre a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în timp ce Sorina Gina Hortolomei Moscu, o apropiată a fostului primar, a luat 2 ani şi 11 luni închisoare cu suspendare. Decizia de azi nu este definitivă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.
La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 m.p. și 502,81 m.p., aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.
Concret, inculpatul Mazăre Radu Ștefan a stabilit cu intenție o valoare diminuată, față de valoarea comercială reală, pentru o suprafață de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanța, stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina.
La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina și SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanța, un teren în suprafață de 502,81 m.p. cunoscând că prețul atribuit era cu mult diminuat față de valoarea comercială reală.
Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăților comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) și de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeași inculpată.
Tranzacțiile respective s-au făcut prin creșterea succesivă a prețului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piață, fiind disimulată proveniența ilicită a acestor terenuri.
După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008, (comunicat 271/VIII/3 și 28 octombrie 2008) împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion și Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, deși avea obligația legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcțiile publice pe care le dețineau în cadrul Primăriei Constanța, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum și obținerea unor foloase necuvenite pentru acestea.
În intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data rămânerii definitive a sentinței civile nr. 20821/20.11.2008) și până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu știință, nu și-a îndeplinit obligația care decurgea din funcția de Primar al municipiului Constanța privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanța, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum și un avantaj patrimonial pentru persoana care folosește, în prezent, fără drept cele două imobile.
Până în prezent, nici Primăria municipiului Constanța și nici Ministerul Finanțelor Publice nu au comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deși li s-a cerut acest lucru.
Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a plecat în Madagascar, unde a cerut azil politic. Aflat sub control judiciar, fostul edil a părăsit România în prima zi de Crăciun, el plecând cu o cursă aeriană care a avut destinaţia Paris, îmbarcându-se pe Aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti. Radu Mazăre a plecat din România pe data de 25 decembrie 2017, la ora 13.00, au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Într-o scrisoare transmisă prin avocaţii săi, Radu Mazăre şi-a motivat plecarea prin faptul că este ţinta statului paralel şi nu va beneficia în ţară de o justiţie independentă, motiv pentru care cere azil politic în Madagascar. Mazăre susţine că va reveni doar când va exista o justiţie reală.
Mazăre este judecat în mai multe dosare. În iulie 2017, fostul primar a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 4 ani de inchisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat de retrocedare ilegala de terenuri.
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare în același dosar, iar fostul actionar al clubului Dinamo, Cristian Borcea, a fost achitat.
În aprilie 2016, fostul primar a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi fals în declaraţii într-o altă cauză, împreună cu fratele său, Alexandru Mazăre, care este acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.
Acuzaţiile au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.