Aspazia Cojocaru, CCR: Nimeni nu mă poate determina să încalc legea, indiferent de ameninţări

Judecătoarea Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională susţine, într-o declaraţie de presă, că nu făcut şi nu face politică, precizând că nimeni nu o poate determina să încalce legea indiferent de gradul ameninţărilor, metodele folosite şi din partea cui vin.
Romania TV
28 aug. 2012, 06:46
Aspazia Cojocaru, CCR: Nimeni nu mă poate determina să încalc legea, indiferent de ameninţări

Aspazia Cojocaru precizează că afirmaţiile din presă la adresa sa au determinat-o să-şi apere reputaţia, luând în calcul chiar acţiuni în instanţă.

Pentru lipsă de corectitudine, îmi rezerv dreptul să acţionez în instanţă posturile TV care au procedat la aceste defăimări şi a persoanelor care s-au exprimat mincinos la adresa mea, creându-mi mari prejudicii morale mie şi familiei mele„, spune judecătoarea de la Curtea Constituţională.

În primul rând, Cojocaru vrea să-şi apere reputaţia profesională, negând totodată vreo implicare politică a sa. „Am fost votată ca judecător la Curtea Constituţională în Camera Deputaţilor în anul 2004 cu 192 de voturi de către PSD, PNL şi PDL la propunerea PSD. Nu am făcut şi nu fac politică. Sunt profesor universitar, doctor în drept, autor şi coautor a multor lucrări, studii şi articole juridice. În calitate de coautor a uneia dintre lucrări am primit premiul Academiei Române „Nicolae Titulescu”. Am o viaţă şi activitate profesională de care sunt mândră, dovadă fiind rezultatele obţinute în şcolile pe care l-am absolvit, aprecierile profesorilor mei, ale colegilor şi ale miilor de studenţi pe care i-am avut”, susţine Cojocaru.

În ceea ce priveşte verdictul de colaborare cu Securitatea pe care l-a primit din partea CNSAS, Cojocaru precizează că acest verdict a fost schimbat chiar de către Consiliu, nu de către o instanţă judecată. „Stabilirea de către CNSAS în februarie 2007 a faptului că aş fi fost colaborator al Securităţii s-a datorat unor informaţii inexacte şi eronate prezentate plenului CNSAS de către serviciul de documentare al acestuia. Până în luna aprilie 2007 nu am cunoscut acest verdict pe care l-am contestat cu acte şi martori, chiar cu persoana în dosarul căreia s-au găsit cele două declaraţii date în două zile consecutive şi de care aveau cunoştinţă mare parte dintre colegii mei de la Institutul de Cercetări Juridice. Contestaţia a fost admisă de către CNSAS”, scrie Cojocaru.

Cazul a ajuns totuşi în instanţă pentru că un ONG a contestat la tribunal a doua decizie CNSAS. „Curtea de Apel Braşov, care a judecat contestaţia Sojust, a decis că nu am colaborat cu Securitatea, ci dimpotrivă că am fost anchetată de securitate în legătură cu plecarea definitivă din ţară a unei colege de la Institutul de Cercetări Juridice care făcea meditaţii la limba germană cu fiica mea”, precizează magistratul CCR.

De asemenea, Aspazia Cojocaru neagă orice implicare în dosarul privind persoanele care falsificau lucrări la Facultatea de Drept Bucureşti. „Precizez că nu am fost niciodată audiată şi nici anchetată, cu atât mai mult condamnată. Am fost citată o singură dată în instanţă, ca martor„, spune judecătoarea CCR.

În final, Cojocaru îşi apără poziţiile pe care şi le-a exprimat ca judecător al Curţii Constituţionale. „Opinia publică, dar mai ales pensionarii, trebuie să ştie că, de exemplu, am fost unul dintre judecătorii care au votat împotriva tăierii pensiilor. Pentru menţinerea pensiilor de serviciu sunt singurul judecător care a făcut opinie separată. Sunt judecătorul care a propus ca pensiile peste 740 lei să nu fie impozitate la întreaga sumă. Aceste rezolvări nu au venit de la politicieni sau organele statului, ci de la Curtea Constituţională a României. Dovadă sunt deciziile„, se arată în declaraţia de presă citată.

„Precizez că nimeni nu mă poate determina să încalc legea indiferent de gradul ameninţărilor, metodele folosite şi din partea cui vin„, a conchis Aspazia Cojocaru.

Judecătoarea Curţii Constituţionale Aspazia Cojocaru, care a votat pentru invalidarea referendumului, a declarat că ea „nu vrea să facă puşcărie” şi s-a arătat indignată de declaraţia colegului său, Ion Predescu, în care acesta a spus că „ea, cea de la PSD, a hotărât lucrurile” şi „am luptat şi noi cât am putut”.

„Ce înseamnă înclinarea balanţei? E total nejuridic. Dacă s-a stabilit un prag electoral şi acesta nu s-a întrunit, ce să facem acum? Să încălcăm legea? Eu nu pot să fac aşa ceva. (…) Dacă nu s-a atins pragul care-i problema? Eu nu vreau să fac puşcărie, să încalc legea nu pot! Ce înseamnă „Am luptat şi noi cât am putut”?! Transmiteţi-i domnului Predescu să lupte în continuare singur. Eu nu încalc legea!”, a declarat judecătoarea Aspazia Cojocaru pentru EVZ.ro.

Judecătorul Ion Predescu a declarat pentru gandul.info că Aspazia Cojocaru a votat pentru invalidarea referendumului.

„Aşa a ieşit. Ea, cea de la PSD, a hotărât lucrurile”, a declarat Ion Predescu. „Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă. Luaţi datele de la Guvern şi analizaţi-le să vedeţi cât erau de limpezi”, a precizat Ion Predescu.

Ulterior, Aspazia Cojocaru a lansat un nou atac. „Eu respect legile, pe care le şi cunosc, spre deosebire de puştii care mă critică la televiziuni. Eu sunt magistrat, NU politician, ca să execut ordinele partidului. Şi nu permit nici unui puşti, care n-a dat un examen corect în viaţa lui, să mă critice! Pe mine nu mă poate nimeni intimida, orice ar spune despre mine, iar domnul Predescu n-are decât să spună ce vrea, să execute ce ordine politice vrea dumnealui. Eu voi respecta doar textele de lege”, a declarat, marţi, judecătoarea pentru romanialibera.ro.

De asemenea, într-o altă declaraţie în presă pentru cotidianul Gandul, judecătoarea CCR a afirmat: „Nu mă justific faţă de nimeni în deciziile luate şi nu am făcut decât să respect legea”, a declarat Aspazia Cojocaru.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este INVALID, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu se va întoarce la Palatul Cotroceni.

Decizia a fost luată cu şase voturi la trei după o şedinţă care a durat mai puţin de trei ore. Verdictul a fost acordat în cea de-a patra întâlnire a judecătorilor CCR, după trei săptămâni de amânări şi controverse.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Alimentul care te ferește de demență. Nu e scump și are numeroase beneficii
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Top recompense pentru aurul olimpic: Hong Kong pe primul loc, urmat de Israel și Serbia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!