Reţetă pentru delicioasa socată. Care sunt proprietaţile curative ale băuturii răcoritoare a românilor

In afara problemelor respiratorii, dr. Constantin Sararu recomanda florile de soc si in infectii urinare, toxiinfectii alimentare, stari de constipatie, in probleme de insuficienta cardiaca si renala, in stari de anxietate, de neliniste. Fiind sedative si calmante, se pot utiliza in cazul copiilor si adultilor care au cosmaruri, care se trezesc speriati.
Iulian Tudor
17 mai 2018, 09:18
Reţetă pentru delicioasa socată. Care sunt proprietaţile curative ale băuturii răcoritoare a românilor

0 flori de soc mari
350 g zahar
zeama a 2 lamai
coaja unei lamai
5 L apa plata
1/2 pliculet drojdie (optional)

Cum preparăm:

Se fierbe zaharul cu jumătate de litru de apă până se dizolvă, scrie jurnalul.ro.
Se spală florile de soc, pentru a le curata de praf si eventuale insecte și se storc bine lămâile iar jumătățile le păstrăm.
Intr-un borcan mare, de muraturi, aseaza florile de soc, jumătățile de lămâie, zeama de lamaie si drojdia uscată.
Deasupra lor toarna turnăm siropul racit si amestecăm energic pentru omogenizare. Lăsăm borcanul acoperit cu o farfurie sau tifon, la soare.
Amestecam in fiecare zi, de doua ori pe zi. Dupa 3-4 zile sucul se strecoară iar sticlele le păstrăm la frigider.
Resturile le păstrăm și le folosim la următoarea socată.

Bauturile acidulate, sintetice ar trebui inlocuite in aceasta perioada cu socata, bautura naturala racoritoare, preparata din flori de soc, cu multiple efecte terapeutice in sfera respiratorie, digestiva, urinara.

Despre florile de soc, dr. Constantin Sararu, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica, spune ca „se folosesc in fitoterapie, in principal in afectiunile inflamatorii ale cailor aeriene superioare. Ele au efect expectorant, fluidifiant al secretiilor, calmant al tusei, sunt antifebrile prin efectul diaforetic (provoaca transpiratie) si au efect antiseptic pe mucoase”. De asemenea, florile de soc au efect depurativ, ajutand la eliminarea excesului de apa din tesuturi si a toxinelor.

TOXIINFECTII, INSUFICIENTA CARDIACA

In afara problemelor respiratorii, dr. Constantin Sararu recomanda florile de soc si in infectii urinare, toxiinfectii alimentare, stari de constipatie, in probleme de insuficienta cardiaca si renala, in stari de anxietate, de neliniste. Fiind sedative si calmante, se pot utiliza in cazul copiilor si adultilor care au cosmaruri, care se trezesc speriati.

SOCATA SI INFUZIE

Dr. Constantin Sararu ne sfatuieste sa facem o cura cu socata. Ar trebui sa bem zilnic pana la doi litri din aceasta bautura. Ea nu prezinta contraindicatii, asa ca se poate folosi cu succes si la copii. Este de preferat ca socata sa fie indulcita cu miere sau zahar invertit – obtinut prin fierberea unei cantitati mari de zahar, la care se adauga lamaie. „La 10 litri de apa se adauga 20 de influorescente mari de soc, doua lamai, o portocala si miere. In functie de preferinte, socata se lasa la fermentat intre trei si cinci zile. In scop profilactic, ea se administreaza pentru stimularea imunitatii. De asemenea, din florile de soc se poate face infuzie. Dar, spre deosebire de socata, la care se folosesc florile proaspete, infuzia de soc se prepara cu flori uscate. Proportia este de o lingurita cu pulbere din flori la o cana cu apa.

PROPRIETATI. Infuzia din flori de soc combate guturaiul, bronsita, rinita acuta. Infuzia se prepara prin adaugarea plantei in apa care a dat in clocot si astuparea vasului cu o farfurie pentru 15 minute. Dar pentru a beneficia de efectele lor, florile de soc trebuie pastrate in saculeti de panza.

ULEI VOLATIL. Socul se poate administra si sub forma de ulei volatil. El se intrebuinteaza atat intern, cat si extern. Intern, doua-trei picaturi de ulei volatil de soc, de trei ori pe zi, se adauga intr-o lingurita cu miere si se inghit. In uz extern, datorita proprietatilor emoliente, uleiul de soc reda supletea pielii uscate, deshidratate. In acest caz, picaturile de ulei de soc care se folosesc ca baza pentru masaj se dizolva in ulei de floarea-soarelui.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Doliu național de șapte zile. Un mare politician s-a stins: A salvat economia de la o criză severă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă