Cercetătorii de la Northwestern University au descoperit că şoarecii trataţi cu un compus numit metarrestin au dezvoltat mai puţine tumori şi au trăit mai mult în comparaţie cu exemplarele care nu au beneficiat de acest tratament.
În prezent ”nu există niciun medicament aprobat în mod specific pentru tratarea metastazei”, a precizat Juan Marugan, coautor al lucrării. ”Rezultatele noastre demonstrează că metarrestin este un agent foarte promiţător, pe care ar trebui să continuăm să-l cercetăm contra metastazei”, a adăugat el.
Metarrestin are potenţialul de a descompune un component prezent în celulele canceroase, numit compartimentul perinuclear (PNC), se arată în acest studiu.
Huang Sui, coautoare a lucrării, alături de colegii săi de la Facultatea de Medicină a universităţii amintite, a demonstrat anterior că pe măsură ce creşte numărul celulelor canceroase cu PNC existente într-o tumoare, cu atât este mai mare probabilitatea ca acestea să se răspândească. Astfel, specialiştii au sugerat că reducerea PNC ar putea avea drept consecinţă o scădere a progresiei cancerului.
Echipa lui Huang a analizat peste 140.000 de compuşi în demersul de evaluare a potenţialei eficacităţi în eliminarea PNC din celule în cazurile de cancer în stadiu avansat. Astfel a fost identificat acest compus cu rezultate pozitive în descompunerea PNC din celulele canceroase prezente în tumorile de prostată.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că acest compus a împiedicat răspândirea cancerului pancreatic la şoareci prin perturbarea mecanismului de producere a proteinelor în celulele canceroase.
Cercetătorii intenţionează să depună în toamnă o cerere la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente a Statelor Unite pentru obţinerea aprobării necesare în vederea testării acestui compus pe pacienţi umani.
Studiul a fost publicat miercuri în jurnalul Science Translational Medicine.