Ceremonial de rostire a numelor eroilor căzuţi la datorie, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol

Ministerul Apărării Naţionale a organizat joi, de Ziua Eroilor, în Parcul Carol, ceremonialul de rostire a numelor eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, marcând de asemenea 95 de ani de la amenajarea Mormântului Ostaşului Necunoscut.
Romania TV
17 mai 2018, 16:03
Ceremonial de rostire a numelor eroilor căzuţi la datorie, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol

Ceremonia din acest an este cea de a treia ediţie a iniţiativei simbolice de pomenire, în cadru solemn, a numelor eroilor neamului de către militari şi civili deopotrivă.

„Mormântul Eroului Necunoscut este un simbol al gloriei şi al recunoştinţei pe care trebuie să o aducem tuturor celor care s-au jertfit pentru ţară. El este destinat în principal celor care au căzut în Războiul de Reîntregire. Ne aflăm astăzi în ziua Înălţării Domnului, în ziua când, prin decret regal şi mai târziu prin alte decrete prezidenţiale, s-a stabilit ca Ziua Înălţării Domnului să fie Ziua Eroilor. Trebuie să ne amintim în această zi de absolut toţi eroii, de cei din Războiul de Independenţă, de cei din Războiul de Reîntregire, de cei din al Doilea Război Mondial, de toţi militarii români care au căzut şi în ultimele două decenii la datorie în teatrele de operaţii militare, făcându-şi datoria de patrie aşa cum le-o cere jurământul”, a spus col. (r) prof. univ. dr. Ion Giurcă.

Participanţii la eveniment au ţinut un moment de reculegere pentru cei care au căzut la datorie în Primul Război Mondial şi au asistat la realizarea dispozitivului ceremoniei de rostire solemnă a numelor eroilor.

„Astăzi, la Memorialul Eroilor Neamului şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut, vă invităm să fiţi martorii unei ceremonii cu o încărcătură emoţională deosebit de puternică: rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Este gestul nostru de recunoştinţă faţă de sacrificiul suprem al eroilor români care au pus patria şi idealurile naţionale mai presus de propria lor viaţă şi au făcut posibilă Marea Unire de la 1918. Manifestarea noastră de astăzi reprezintă, la 100 de ani, un gest mic pentru un sacrificiu nepreţuit. Să le păstrăm vie memoria eroilor şi să nu uităm nici noi, nici generaţiile viitoare jertfa lor de sânge. Să împărtăşim astfel tinerilor lecţia de istorie şi de devotament faţă de ţară şi de popor a eroilor neamului. Urmaşii eroilor Primului Război Mondial, militari răniţi în teatrele de operaţii, copii ai eroilor căzuţi la datorie în misiunile desfăşurate în Afganistan şi Irak, urmaşi ai unor eroi căzuţi în Primul Război Mondial, personalităţi militare ale vieţii culturale, politice şi sociale româneşti, veterani din al Doilea Război Mondial, cetăţeni obişnuiţi vor rosti cu recunoştinţă şi evlavie numele eroilor români care şi-au adus contribuţia lor de sânge la realizarea unirii tuturor teritoriilor româneşti într-un singur stat – România Mare. Lor le datorăm România de astăzi şi bucuria de a trăi într-o ţară liberă şi independentă”, a precizat un reprezentant al MApN.

Momentul solemn a fost deschis de episcopul vicar patriarhal Varlam Ploieşteanul.

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor deţine evidenţele nominale digitale pentru toţi cei 5.000 de români morţi în război, ale căror nume sunt rostite în cadrul activităţilor organizate în Capitală şi în ţară.

Anul acesta, potrivit reprezentantului MApN, Ziua Eroilor coincide cu data la care, în urmă cu 95 de ani, pe 17 mai 1923, au fost aduse la Bucureşti osemintele Ostaşului Necunoscut al României şi înhumate în Parcul Carol I. În anul 1919, la finalul Marelui Război, Armata Română a înregistrat peste 334.000 de militari morţi în luptă sau în prizonierat, înhumaţi pe teritoriul României şi al altor 20 de state europene, în peste 900 de cimitire ale eroilor, gropi comune, osuare şi mausolee. De asemenea, pe teritoriul României au fost înhumaţi în perioada 1914 – 1919 peste 32.000 de militari, aliaţi şi inamici, aparţinând unui număr de 15 state europene.

În anul 1920, printr-un decret-lege, autorităţile române au declarat Ziua Eroilor drept sărbătoare naţională, celebrată de Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată în 1995 de Parlamentul României şi, ulterior, în 2003, prin legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii