Andrej Plenkovic, premierul Croaţiei, a fost primit cu onoruri militare la Palatul Victoria. Mică gafă de protocol VIDEO

Prim-ministrul Croaţiei, Andrej Plenkovic, a fost primit cu onoruri militare, vineri, la Palatul Victoria, de către premierul Viorica Dăncilă. Şeful Executivului de la Zagreb va avea întâlniri şi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Iulian Tudor
18 mai 2018, 06:03
Andrej Plenkovic, premierul Croaţiei, a fost primit cu onoruri militare la Palatul Victoria. Mică gafă de protocol VIDEO

Prim-ministrul Croaţiei, Andrej Plenkovic, a fost primit cu onoruri militare, vineri, la Palatul Victoria, de către premierul Viorica Dăncilă. Şeful Executivului de la Zagreb va avea întâlniri şi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Au fost intonate imnurile celor două state şi a fost trecută în revistă garda militară de onoare. În timpul ceremoniei a avut loc o eroare de protocol, Viorica Dăncilă invitându-l pe Andrej Plenkovic să treacă în revistă garda de onoare înainte de a fi intonate imnurile celor două ţări, iar premierul croat a oprit-o pe Dăncilă pentru a asculta intonarea imnurilor.

„Vizita oficialului croat are loc în contextul intensificării relaţiilor bilaterale în ultimii ani, precum şi al apartenenţei celor două state la acelaşi Trio al Preşedinţiei Consiliului UE. Scopul principal al întrevederii îl reprezintă consolidarea cooperării la nivel politic şi economic şi identificarea de noi arii de cooperare la nivel sectorial. Vizita prim-ministrului croat se înscrie în dorinţa de consolidare şi diversificare a cooperării ca state partenere în UE şi aliaţi în cadrul NATO pe principalele teme de interes comun ale agendei regionale şi europene”, spune Guvernul într-un comunicat de presă.

În cadrul vizitei în România, premierul croat a fost primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis şi, de asemenea, va avea o întrevedere şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, la Parlament.

Gafa premierului Viorica Dăncilă este la începutul clipului, după secunda 6:

Premierul croat, după discuţiile cu Dăncilă: Interesul României şi cel al Croaţiei este intrarea în spaţiul Schengen şi cred că am atins un grad avansat, dacă nu chiar am îndeplinit toate condiţiile tehnice astfel încât să aderăm şi la acest spaţiu

Prim-ministrul Croaţiei, Andrej Plenkovic, aflat într-o vizită oficială în România în contextul intensificării relaţiilor bilaterale în ultimii ani, precum şi al apartenenţei celor două state la acelaşi Trio al Preşedinţiei Consiliului UE, a declarat vineri la finalul discuţiei cu premierul Viorica Dăncilă că interesul comun al României şi al Croaţiei este aderarea la Spaţiul Schengen, considerând că cele două ţări au îndeplinit toate criteriile pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

„Interesul României şi cel al Croaţiei este spaţiul Schengen. Cred că am atins un grad avansat, dacă nu chiar am îndeplinit toate condiţiile tehnice astfel încât să aderăm şi la acest spaţiu”, a declarat premierul croat.

El a subliniat faptul că în relaţia bilaterală dintre cele două state un rol important îl au şi minoritatea croată din România şi comunitatea română din Croaţia.

„Minoritatea croată din România este una dintre cele mai vechi minorităţi pe care Croaţia o are în afara ţării”, a precizat Andrej Plenkovic.

Premierul croat a mai spus că în discuţiile purtate cu Viorica Dăncilă s-a abordat şi chestiunea Dunării, adăugând că acest coridor trebuie îmbunătăţit pentru a permite o mai bună colaborare economică.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a spus că România va continua să promoveze Dunărea „ca pe un important coridor de transport între vestul şi estul Europei”. „Este foarte important să creăm un cadru proprice pentru creşterea volumului de mărfuri transportate pe Dunăre”, a spus Dăncilă.

Ea a adăugat că anul trecut schimburile comerciale dintre România şi Croaţia au crescut cu 25 la sută: „Am remarcat cu plăcere că schimburile comerciale dintre cele două state au înregistrat în 2017 o creştere de 25 la sută, ceea ce nu este întâmplător având în vedere eforturile care s-au depus anul trecut pentru intensificarea relaţiilor comerciale”.

Dăncilă a spus că în discuţiile cu omologul său croat a fost abordată şi problematica Balcanilor de Vest, ambele state având un interes major în ceea ce priveşte stabilitatea şi securitatea regiunii.

Premierul României a enunţat temele abordate în discuţiile cu prim-ministrul croat, apreciind că există un potenţial foarte bun de cooperare în educaţie, apărare, agricultură, dar şi turism.

„Am salutat coordonarea care există deja între România şi Croaţia, inclusiv în cadrul Trioului cu Finlanda. Aceasta este necesară şi pentru identificarea unor priorităţi comune în plan european, susceptibile a genera rezultate pozitive, mai ales prin continuitatea pe care o putem intensifica la nivelul Consiliului UE. (…) Împreună cu prim-ministrul croat, am apreciat faptul că politica de coeziune şi politica agricolă comună, rămân principalele priorităţi”, a mai spus Dăncilă.


Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va bucura pe toți iubitorii de animale
Capital.ro
Ucraina cere pace. Anunțul ISTORIC al Rusiei: La unison cu poziția noastră
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretele din spatele BMW. Mistere din istoria celebrei mărci auto
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Românii au interzis! NU ai voie să faci acest gest. Este ilegal oriunde în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Olaf Scholz Consideră Posibilă Victoria Kamalei Harris în Alegerile Prezidențiale din SUA
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!