Fosilele unui mamifer preistoric, contemporan cu dinozaurii pitici, descoperite în Geoparcul Dinozaurilor din Hunedoara

Fosilele unui mamifer preistoric, contemporan acum aproape 70 de milioane de ani cu dinozaurii pitici din Transilvania, au fost descoperite în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului (GDTH) de o echipă internaţională de cercetători, condusă de dr. Zoltan Csiki-Sava, de la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti.
Romania TV
21 mai 2018, 10:01
Fosilele unui mamifer preistoric, contemporan cu dinozaurii pitici, descoperite în Geoparcul Dinozaurilor din Hunedoara

Din echipa de cercetare au făcut parte renumiţi paleontologi la nivel mondial, printre care Mátyás Vremir de la Societatea Muzeului Transilvan din Cluj-Napoca, Stephen Brusatte de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, respectiv Meng Jin şi Mark Norell de la Muzeul de Istorie Naturală a Americii din New York, potrivit unui comunicat al GDTH.

Descoperirea a fost anunţată într-un studiu apărut recent într-o prestigioasă publicaţie a Academiei de Ştiinţe a SUA, potrivit Agerpres.

Noua specie de mamifer, cu o vechime de 68 de milioane de ani, a fost identificată pe baza unui schelet parţial descoperit într-un sit de pe teritoriul Geoparcului UNESCO. Această specie nouă aparţine unui grup de mamifere primitive complet dispărut în zilele noastre, numite multituberculate.

Numele acestora provine de la forma şi structura specială a dinţilor, premolarii şi molarii fiind acoperiţi de un număr mare de mici excrescenţe – cuspi sau tuberculi, aşezaţi ordonat, în şiruri.

Descoperirea publicată recent constă într-un schelet parţial care include şi resturi ale craniului şi ale dentiţiei, ceea ce a permis, în premieră, reconstituirea corpului şi estimarea greutăţii acestui animal preistoric.

Pe baza reconstituirii, cercetătorii au ajuns la concluzia că craniul micului mamifer avea o morfologie nemaiîntâlnită, până acum, la acest grup. Bolta craniană era foarte bombată, dar puternic alungită şi îngustată în spate, exact în regiunea cutiei craniene, se menţionează în comunicat.

„Surpriza cea mai mare a venit când am reconstituit în detaliu cutia craniană a animalului şi structura creierului, folosind tehnologia microtomografiei computerizate. Morfologia unică a craniului era dublată de una similară, unică, a creierului. Comparativ cu dimensiunea animalului, creierul era de dimensiuni relativ reduse. (…) În pofida dimensiunii reduse, creierul animalului era surprinzător de modern în alcătuire, amintind mai mult de cel al mamiferelor evoluate decât de cel al mamiferelor mai primitive, din Mezozoic. În plus, regiunile creierului responsabile pentru văz, auz şi miros erau bine dezvoltate, sugerând că noul multituberculat dispunea de unele simţuri mult mai bine dezvoltate decât majoritatea mamiferelor”, explică Zoltán Csiki-Sava, citat de GDTH.

Noul mamifer preistoric, care a coexistat cu dinozaurii pitici din fosta Insulă a Haţegului la sfârşitul perioadei Cretacic, a primit numele de „Litovoi tholocephalus”.

„Numele a fost ales pentru a onora unul dintre primii voievozi medievali ai zonei care a avut sub stăpânire inclusiv regiunea Haţegului. În plus, acest nume a fost considerat potrivit şi pentru că ruda cea mai apropiată a multituberculatului Litovoi este Barbatodon. Acesta era un alt mamifer contemporan dinozaurilor pitici, descoperit în urmă cu circa 30 de ani şi al cărui nume derivă, la bază, din cel al voievodului Bărbat, frate şi succesor al lui Litovoi”, se precizează în comunicat.

Primul craniu parţial al unui mamifer multituberculat a fost descoperit însă pe teritoriul Geoparcului în urma cu circa 40 de ani şi a fost denumit „Kogaionon”, în amintirea legendarului munte sfânt al dacilor.

„Lucrarea care raportează această descoperire este intitulată ‘Dome-headed, small-brained island mammal from the Late Cretaceous of Romania’ şi a fost publicată în numărul din 8 mai al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences”, se mai arată în comunicatul GDTH.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care e foarte apreciat în România și în întreaga lume. Keanu Reeves are un rol fenomenal în această capodoperă cinematografică
Capital.ro
Ordin în România, toleranță zero. Trebuie să dispară obligatoriu din țară. Se schimbă legea
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
ATENȚIE, ȘOFERI! Nu mai reparați mașinile în aceste locuri niciodată
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
S-a închis o televiziune din România. Gata, a fost scoasă din grila de programe
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Șoferii care își vor primi BANII înapoi. S-a decis azi, 8 august: E un abuz
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Câini-roboți desfășurați în Ucraina pentru misiuni periculoase
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! RĂSTURNARE de situație în RĂZBOI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!