Potrivit unui comunicat transmis luni de Curtea de Apel Alba Iulia, instanţa a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba şi partea civilă CEC Bank SA Bucureşti împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Alba, iar pedeapsa în cazul Elenei Meteşan, una dintre fostele angajate ale CEC Bank Zlatna acuzată că şi-a însuşit banii clienţilor, a fost majorată.
„Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat decizia definitivă în urma judecării în apel a dosarului cunoscut opiniei publice sub denumirea *Dosarul delapidării de peste 1 milion de euro de la o agenţie bancară din Zlatna*. Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba şi partea civilă CEC Bank SA Bucureşti împotriva sentinţei penale pronunţate de Tribunalul Alba, a desfiinţat în parte hotărârea atacată şi a majorat pedeapsa aplicată inculpatei Meteşan Elena de la 3 ani închisoare la 5 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare (185 acte materiale). Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă”, se arată în comunicat.
De asemenea, conform sentinţei, Elena Meteşan este obligată să plătească agenţiei bancare peste 4,2 milioane de lei şi peste 230.000 de euro.
Femeia a fost condamnată, pe fond, de Tribunalul Alba, la trei ani de închisoare cu executare. Potrivit motivării acestei instanţe, Elena Meteşan a urmărit să saboteze activitatea băncii, considerând că nu a fost apreciată corespunzător de conducerea unităţii. Ea a păgubit, astfel, peste 150 de clienţi.
„Inculpata Meteşan Elena a precizat că nu a dorit să prejudicieze clienţii, cunoscând faptul că oricum vor fi despăgubiţi şi nici nu a dorit să se îmbogăţească, în acest sens a precizat că a trăit modest, iar toţi banii i-a donat, pe de altă parte fiind nemulţumită de condiţiile de muncă, de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit. Astfel, scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se arată în motivarea Tribunalului Alba.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2005 – 2016, Elena Meteşan şi-a însuşit banii depuşi de clienţi în conturile personale de depozit.
Totodată, ea i-ar fi indus în eroare pe unii clienţi pentru care nu ar fi efectuat operaţiuni de depunere a banilor în cont sau nu ar fi deschis conturi de depozit pe numele acestora, însuşindu-şi banii şi eliberându-le documente care atestau, în mod fictiv, că sumele de bani au fost depuse în conturile lor şi au fost introduse în circuitul bancar.
Elena Meteşan şi-a recunoscut faptele încă din faza de urmărire penală.