De ce nu au păsările dinţi. Cercetătorii germani au găsit explicaţia

O echipă de oameni de ştiinţă din Germania a propus o nouă teorie care ar putea explica de ce păsările, care sunt descendenţi ai dinozaurilor, şi-au pierdut dinţii în cursul evoluţiei. Potrivit unui studiu publicat miercuri, explicaţia ar putea avea legătură cu scurtarea perioadei de eclozare şi creşterea şanselor de supravieţuire, informează AFP.
Romania TV
23 mai 2018, 07:30
De ce nu au păsările dinţi. Cercetătorii germani au găsit explicaţia

Păsările moderne au ciocuri lipsite de dinţi, la fel ca unii dinozauri care au trăit în era mezozoică (între 251 milioane de ani şi 65 de milioane de ani în urmă). De-a lungul timpului, specialiştii au avansat mai multe ipoteze prin care s-a încercat să se explice prezenţa ciocurilor păsărilor. Conform unor cercetători, dispariţia dinţilor a făcut posibilă uşurarea greutăţii capului şi facilitarea zborului activ. Însă acest lucru nu ar explica de ce unii dinozauri carnivori din mezozoic, care erau incapabili să zboare, nu aveau dinţi, ci cioc, au obiectat cercetătorii de la Universitatea din Bonn în cadrul unui studiu publicat în jurnalul Biology Letters (Royal Society).

Teza cel mai frecvent acceptată pentru motivul dispariţiei dinţilor este cea a unei schimbări care a intervenit în dieta păsărilor. Astfel, ciocul ar fi permis apucarea mai uşoară a anumitor tipuri de alimente, precum seminţele, fapt ce ar fi facilitat supravieţuirea acestor vieţuitoare în timpul marii extincţii a speciilor de acum 65 de milioane de ani, cauzată în special de impactul unui asteroid uriaş cu Pământul, fenomen care a bulversat clima planetei.

Cercetătorii de la Universitatea din Bonn au prezentat miercuri o nouă ipoteză privind strategia de reproducţie a dinozaurilor aviari şi durata de incubaţie a ouălor. Studiul acestora se bazează pe o cercetare recentă a paleontologilor americani care a scos în evidenţă incubaţia lentă a ouălor de dinozaur. Acest proces ar fi durat câteva luni, ca şi în cazul reptilelor primitive, însă la păsări moderne durata este mult mai scurtă (de la zece zile la câteva săptămâni). Potrivit oamenilor de ştiinţă, un rol important în acest caz îl au… dinţii.

Procesul de dezvoltare a danturii la dinozauri dura aproximativ 60% din perioada de incubaţie. Cu alte cuvinte, embrionul trebuia să aştepte în ouă finalizarea apariţiei dinţilor, după cum au subliniat cercetătorii Tzu-Ruei Yang şi Martin Sander.

Însă ouăle constituie o ţintă favorită pentru prădători, de aceea majoritatea dinozaurilor le îngropau şi nu mai erau preocupaţi de ele.

Astfel, o perioadă mai scurtă de incubaţie a permis eclozarea mai rapidă şi a oferit ”un important avantaj” din punct de vedere evolutiv.

„Sugerăm că selecţia naturală în favoarea dispariţiei dinţilor este un efect secundar al selecţiei în favoarea unei dezvoltări mai rapide a embrionului şi a unei perioade de incubaţie cu o durată mai scurtă”, notează oamenii de ştiinţă.

Această teorie explică totodată pierderea dinţilor şi prezenţa ciocului la unii dinozauri nonaviari, au subliniat cercetătorii. 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...