„Instanţa a dispus, la termenul de astăzi (n.r. miercuri), înaintarea unei solicitări către SRI pentru ca Serviciul să pună la dispoziţia magistraţilor toate notele informative pe care le-au efectat cu privire la domnul Sorin Oprescu, toată documentaţia de comunicare dintre SRI şi DNA privind prezenta cauză şi în ce a constatat suportul tehnic acordat de către SRI Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea efectuării interceptărilor, înregistrărilor ambientale, filajelor şi a altor măsuri de supraveghere tehnică”, a declarat Viorel Mocanu, avocatul lui Sorin Oprescu, potrivit Mediafax.
Solicitarea judecătorilor vine după ce DNA a explicat instanţei în ce a constat colaborarea cu SRI în dosarul fostului primar al Capitalei.
„Menţionăm că sprijinul concret acordat de Serviciul Român de Informaţii a constat în suportul tehnic necesar punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică emise de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa de judecată competentă şi punerii în aplicare a măsurilorde supraveghere tehnică autorizate provizoriu de procurorul de caz şi confirmate de către judecătorul de drepturi şi libertăţi. În acest sens trebuie precizat că Serviciul Român de Informaţii avea calitatea de autoritate naţională în domeniul realizării interceptărilor, deţinând Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor”, se arată în răspunsul înaintat de DNA instanţei.
Sursa citată menţionează că „nu a existat un plan comun de acţiune SRI-DNA, nu a existat o echipă operativă comună SRI-DNA şi nu au existat acte de urmărire penală efectuate de o echipă operativă comună SRI-DNA, toate actele de urmărire penală au fost efectuate de organul de urmărire penală”.
Precizările DNA au fost transmise instanţei după ce, pe 9 mai, Tribunalul Bucureşti a solicitat DNA informaţii privind implicarea SRI în dosarul în care este judecat fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu.
În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.
În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.
Procurorii aratau că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care ar fi aderat şi Oprescu, ar fi înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.