Refugiat în Ambasada Ecuadorului din Londra de aproape 6 ani, fondatorul WikiLeaks riscă să fie extrădat şi trimis în Statele Unite cât de curând. Alungarea lui de la ambasadă poate interveni de pe o zi pe alta, a informat o sursă care a dorit să îşi menţină anonimatul, scrie presa britanică.
Odată expulzat din ambasadă, el le va oferi anchetatorilor americani prilejul de a-l prinde, incrimina şi judeca în SUA pentru dezvăluirile făcute. Postul de televiziune CNN au informat în Aprilie 2017 că SUA se pregătesc să îl incrimineze şi să îl aresteze pentru dezvăluirile făcute. Serviciile secrete americane cred că Rusia at fi acţionat ca un intermediar pentru a pirata e.mail-uri din campania lui Hillary Clinton în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016, din SUA.
Assange şi avocaţii săi susţin că el ar fi fost reţinut fără să i se aducă vreo acuzare pentru 2.720 de zile, din care în 53 de zile dintre acestea ar fi fost izolat, nepermiţându-i să primească vizitatori şi să comunice cu altee persoane. Fondatorul WikiLeaks susţine însă că nu a făcut altceva în acest răstimp decât să continue să publice materiale media zilnic, se arată în mesaje pe Twitter trimise de avocaţii săi în data de 19 Mai.
Între timp, Ecuadorul şi-a ales un nou preşedinte, Lenin Moreno, pe care acum SUA pun presiune să îl extrădeze pe Assange cât mai curând în SUA. Şi Spania a început să facă presiuni asupra Ecuadorului după ce Assange şi-a exprimat sprijinul pentru miscările separatiste din Catalonia – regiune care şi-a declarat independenţa unilateral.
Recent, guvernul ecuadorian i-a întrerupt lui Assange accesul la Internet pentru a-l împiedica astfel să îşi continuie activitatea sa, iar accesul persoanelor care încă reuşesc să îl viziteze este restricţionat, iar celor care îl vizitează încă li de „perturbă” telefoanele mobile, inclusiv ale avocaţilor săi, pe durata întrevederilor din ambasadă.
Citeşte şi Avocaţii lui Assange le cer autorităţilor britanice să-i ridice mandatul de arestare care îl vizează
Autoritățile britanice au declarat că vor emite un mandat pentru arestarea lui Assange dacă va pleca din ambasadă. El se confruntă cu acuzații în Marea Britanie pentru încălcarea cauțiunii, pentru că nu sa predat pentru extrădare în Suedia – acuzație pe care un judecător britanic a susținut-o în februarie, în ciuda faptului că Suedia a încetat să investigheze o presupusă acuzație de viol împotriva lui Assange, în 2017. Totuşi, procurorii suedezi își mențin dreptul de a relua ancheta dacă Assange părăsește ambasada.
În SUA, soarta lui Assange este și mai incertă. Avocații lui Assange susțin că oficialităţile americane ar fi menținut o investigație secretă a unui mare juriu referitoare la WikiLeaks.