Publicat de către Departamentul de Apărare al Statelor Unite pe 24 Mai 2018, contractul dispune începerea construcţiei primei unităţi Patriot a României. Raytheon a început încă din prima jumătate a anului 2017 să o construiască, cu fonduri proprii, pentru a respecta termenul de livrare deja stabilit, menţionează Raytheon.
„Experienţa obţinută în urma celor 220 de unităţi de lansare pe care le-am produs deja ne va permite să respectăm termenul de livrare a sistemelor Patriot în România”, a declarat Tom Laliberty, vicepreşedinte Apărare Integrată Antiaeriană şi Anti-rachetă în cadrul Raytheon Sisteme Integrate de Apărare. Oficialul a adăugat: „Suntem în plin proces de integrare a industriei româneşti de apărare în reţeaua noastră globală de producţie, astfel încât să putem emite cât mai curând primul ordin de comandă către o companie românească”.
Raytheon precizează că a comandat deja mii de piese de la sute de furnizori şi a început producţia componentelor esenţiale electronice, a pieselor prelucrate şi a ansamblelor de circuite de carduri şi cabluri.
Patriot este elementul de bază al apărării europene împotriva rachetelor balistice şi de croazieră, a aeronavelor şi dronelor. Ţări NATO precum Statele Unite, Germania, Olanda şi Spania au deja Patriot.
La data de 29 noiembrie 2017, România a semnat o Scrisoare de Ofertă şi Acceptare pentru Patriot, devenind astfel a 6-a ţară membră NATO care achiziţionează sistemul. Ulterior, în 28 martie 2018, şi Polonia a semnat Scrisoarea de Ofertă şi Acceptare, devenind a 7-a ţară parte din acest club exclusivist.
Sistemul Patriot produs de Raytheon este un sistem de apărare anti-rachetă care conţine radare, tehnologie de comandă şi control şi mai multe tipuri de interceptori care lucrează împreună pentru a detecta, identifica şi neutraliza rachete tactice balistice şi de croazieră, drone, aeronave şi alte tipuri de ameninţări aeriene. Patriot este fundamentul apărarii integrate antiaeriene şi anti-rachetă pentru 15 ţări: Statele Unite ale Americii, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România şi Polonia.
Raytheon, companie lider în domeniul tehnologiei şi inovaţiei care a înregistrat în 2017 venituri în valoare de 25 de miliarde de dolari şi 64.000 de angajaţi, este specializată în soluţii de apărare, guvernare civilă şi securitate cibernetică. Cu o istorie de peste 96 de ani de inovaţie, Raytheon furnizeazăechipamente electronice de ultimă generaţie, soluţii de integrare a sistemelor, produse şi servicii C5ITM, precum şi servicii de detectare, maximizare a efectelor şi asistenţă în misiune pentru clienţi din peste 80 de ţări. Raytheon are sediul în Waltham, Massachusetts.