Potrivit şefului BCCO Braşov, Gabriel Florescu, din cei 65 de suspecţi, 62 sunt braşoveni, iar trei sunt din Piatra Neamţ, Cluj şi Deva. Printre suspecţi se află şi un cadru militar din Braşov, care a fost citat să se prezinte miercuri la sediul DIICOT pentru audieri, precum şi persoane cunoscute în lumea interlopă şi funcţionari bancari care au facilitat acordarea de credite în baza documentelor false.
„Grupul infracţional a fost monitorizat timp de un an de poliţiştii BCCO, iar în 28 august au fost făcute 33 de percheziţii la care au participat 106 poliţişti şi 30 de cadre ale Brigăzii Mobile de Jandarmi Braşov. Au fost duşi la Parchet pentru audieri 30 de suspecţi, până acum fiind reţinuţi zece dintre ei”, a spus şeful BCCO Braşov, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Cei zece, toţi din Braşov, sunt liderii grupării organizate, doi dintre ei ocupându-se de falsificarea de documente cu scopul obţinerii de credite, iar trei fac parte din lumea interlopă.
În urma percheziţiilor au fost ridicate două puşti cu aer comprimat, un pistol cu gaze, sumele de 23.000 lei şi 7.755 de euro, multiple înscrisuri falsificate, medii de stocare a memoriei, televizoare LCD şi obiecte de mobilier.
Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit că începând cu anul 2010 doi dintre suspecţi au organizat o reţea de falsificare de documente pentru a obţine credite bancare, folosind atât firme „fantomă”, cât şi societăţi comerciale funcţionale. Fiecare din cele peste 60 de persoane care au aderat la această grupare avea atribuţii exacte.
„Grupul era structurat în mod piramidal, iar membrii reţelei făceau parte atât din lumea interlopă a Braşovului, cât şi din mediul bancar”, a spus Florescu.
Liderii reţelei recrutau în special persoane cu o situaţie materială precară şi care nu aveau niciun bun pe numele lor pentru a putea fi executaţi silit. Prin această metodă s-au creat prejudicii mai multor bănci, în valoare totală de aproximativ 500.000 euro, prejudicii greu de recuperat deoarece membrii grupării foloseau banii pentru achiziţionarea unor bunuri, în special autoturisme pe care le vindeau ulterior sau pentru jocuri de noroc sau pariuri sportive.
Valoarea creditelor solicitate era cuprinsă între 3.000 şi 80.000 de lei, însă au existat şi solicitări respise de către bănci. În mod paradoxal, în principal erau respinse creditele pentru sume mici şi erau acceptate cele pentru sume mari, potrivit sursei citate.
În acest caz, procurorii DIICOT Braşov au început urmărirea penală pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, fiind emise ordonanţe de reţinere pentru liderii reţelei, dintre care cinci sunt cunoscuţi cu antecedente penale.
În acest dosar au fost extinse cercetările şi asupra a cinci societăţi comerciale la care au fost făcute controale de către comisari ai Gărzii Financiare Braşov, existând suspiciuni de evaziune fiscală.